Ulkomaat

Juncker esitti poikkeuksellista kritiikkiä seuraajalleen: Vaatii muutosta ”eurooppalaista elämän­tapaa suojelevan” komissaarin salkkuun

Laajaa arvostelua herättänyt Euroopan komission varapuheenjohtajan salkku annettiin Junckerin lähipiiriin kuuluvalle kreikkalaiselle Margaritis Schinasille. Junckerin mielestä salkun nimi ja sisältö rakentaa vastakkainasettelua eurooppalaisten ja muualta tulevien välille.

Euroopan komission pian väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on esittänyt hyvin poikkeuksellista kritiikkiä seuraajansa Ursula von der Leyenin uuden komissaaripestin sisällöstä ja nimestä.

Juncker totesi torstaina Euronews-kanavan haastattelussa, että tiistaina von der Leyenin ilmoittama uusi komissaarisalkku ”Meidän eurooppalaisen elämäntapamme suojelu” kohdistuu ikävällä tavalla maahanmuuttajiin.

”Uskon, että tämä pitää muuttaa”, luxemburgilainen Juncker totesi.

Hän vastasi yhdellä sanalla kysymykseen, onko hän tyytyväinen kyseisen komissaaripestin sisällöstä: ”En.”

Junckerin kommentteja voi pitää hyvin epätavanomaisina, sillä von der Leyenin komission on määrä aloittaa vasta marraskuun alussa ja Euroopan parlamentin kuulemiset uusille komissaareille on vielä pitämättä. Von der Leyen kuuluu Junckerin kanssa samaan puolueryhmään, keskustaoikeistolaiseen EPP:hen.

Erikoisesti nimetty, kreikkalaiselle Margaritis Schinasille jyvitetty salkku on herättänyt laajaa arvostelua EU- ja kansalaisjärjestöpiireissä. Jotkut europarlamentaarikot ovat kutsuneet salkkua ”pelottavaksi” tai ”kuvottavaksi”, koska sen sanotaan perustuvan äärioikeiston käyttämään retoriikkaan ja penseään suhtautumistapaan maahanmuuttoon.

Euroopan parlamentin uusi puhemies David Sassoli totesi torstaina Politico-julkaisun mukaan yleisellä tasolla, että uuden komission salkkujen nimet ovat ”hieman omaperäisiä ja merkillisiä”. Muita salkkuja ovat esimerkiksi ”Eurooppa vahvempi maailmassa” ja ”Talous, joka toimii ihmisiä varten”.Eniten arvostelua on kuitenkin synnyttänyt komission varapuheenjohtajan asemaan korotetun Schinasin salkku ja sen nimi. Juncker saattoi haastattelussa välittää myös Schinasin tuntemukset asiasta, sillä miehet ovat olleet läheisiä työkavereita. Schinas toimi Junckerin komission päätiedottajana, mutta ei ole itse kommentoinut kohua.

”Tunnen Margaritisin hyvin, koska olen ollut hänen kanssaan päivittäin tekemisissä. Tiedän, että tämä titteli ei ole hänen arvojensa mukainen”, Juncker sanoi Euronewsille.

Von der Leyenin esittelykirjeessä todettiin, että Schinasin tehtäviin kuuluu pitää huoli esimerkiksi ”hyvin hallitusta laillisesta maahanmuutosta”. Tämä tarkoittaa panostamista maahanmuuttajien integroimiseen sekä turvallisuusuhkiin, kirjeessä kerrotaan.

Schinas itse on virallisesti kertonut olevansa tehtävästä innoissaan ja valmiina käärimään hihansa, kuten hän totesi Twitterissä tiistaina. Hän on aiemmin ollut myös europarlamentaarikko ja kuuluu Junckerin sekä von der Leyenin tavoin EPP-ryhmään.

Juncker sanoi Schinasin salkusta, että hän ei ”pidä tavasta, jolla eurooppalainen elämäntapa asetetaan vastakkain maahanmuuton kanssa. Eurooppalaiseen elämäntapaan kuuluu se, että hyväksytään mukaan ne, jotka tulevat kaukaisista paikoista.”

Muuttoliikkeen aiheuttama kriisi on ollut yksi Junckerin viisi vuotta palvelleen komission suurimpia haasteita. Se on myllännyt sisäpolitiikkaa monissa jäsenmaissa, ajanut EU-maat keskinäisiin riitoihin ja oli osaltaan vaikuttamassa myös siihen, että Britannia on jättämässä EU:n.

Tämän Ursula von der Leyen haluaa muuttaa. Hän totesi heinäkuussa julkaisemassaan ”Minun agendani Euroopalle” -ohjelmassaan:

”Muutokset ilmastossa, teknologiassa ja väestössä muuttavat yhteiskuntiamme ja elämäntapojamme. Tämä on aiheuttanut tyytymättömyyttä ja ahdistusta monissa Euroopan yhteisöissä. Seuraavan viiden vuoden ajan meidän on tehtävä yhteistyötä lievittääksemme pelkoja ja kehittääksemme uusia mahdollisuuksia”, hän totesi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Trump sanoo USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun, öljyn hinta noussut yli 15 prosenttia

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää