Ulkomaat

Juncker esitti poikkeuksellista kritiikkiä seuraajalleen: Vaatii muutosta ”eurooppalaista elämän­tapaa suojelevan” komissaarin salkkuun

Laajaa arvostelua herättänyt Euroopan komission varapuheenjohtajan salkku annettiin Junckerin lähipiiriin kuuluvalle kreikkalaiselle Margaritis Schinasille. Junckerin mielestä salkun nimi ja sisältö rakentaa vastakkainasettelua eurooppalaisten ja muualta tulevien välille.

Euroopan komission pian väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on esittänyt hyvin poikkeuksellista kritiikkiä seuraajansa Ursula von der Leyenin uuden komissaaripestin sisällöstä ja nimestä.

Juncker totesi torstaina Euronews-kanavan haastattelussa, että tiistaina von der Leyenin ilmoittama uusi komissaarisalkku ”Meidän eurooppalaisen elämäntapamme suojelu” kohdistuu ikävällä tavalla maahanmuuttajiin.

”Uskon, että tämä pitää muuttaa”, luxemburgilainen Juncker totesi.

Hän vastasi yhdellä sanalla kysymykseen, onko hän tyytyväinen kyseisen komissaaripestin sisällöstä: ”En.”

Junckerin kommentteja voi pitää hyvin epätavanomaisina, sillä von der Leyenin komission on määrä aloittaa vasta marraskuun alussa ja Euroopan parlamentin kuulemiset uusille komissaareille on vielä pitämättä. Von der Leyen kuuluu Junckerin kanssa samaan puolueryhmään, keskustaoikeistolaiseen EPP:hen.

Erikoisesti nimetty, kreikkalaiselle Margaritis Schinasille jyvitetty salkku on herättänyt laajaa arvostelua EU- ja kansalaisjärjestöpiireissä. Jotkut europarlamentaarikot ovat kutsuneet salkkua ”pelottavaksi” tai ”kuvottavaksi”, koska sen sanotaan perustuvan äärioikeiston käyttämään retoriikkaan ja penseään suhtautumistapaan maahanmuuttoon.

Euroopan parlamentin uusi puhemies David Sassoli totesi torstaina Politico-julkaisun mukaan yleisellä tasolla, että uuden komission salkkujen nimet ovat ”hieman omaperäisiä ja merkillisiä”. Muita salkkuja ovat esimerkiksi ”Eurooppa vahvempi maailmassa” ja ”Talous, joka toimii ihmisiä varten”.Eniten arvostelua on kuitenkin synnyttänyt komission varapuheenjohtajan asemaan korotetun Schinasin salkku ja sen nimi. Juncker saattoi haastattelussa välittää myös Schinasin tuntemukset asiasta, sillä miehet ovat olleet läheisiä työkavereita. Schinas toimi Junckerin komission päätiedottajana, mutta ei ole itse kommentoinut kohua.

”Tunnen Margaritisin hyvin, koska olen ollut hänen kanssaan päivittäin tekemisissä. Tiedän, että tämä titteli ei ole hänen arvojensa mukainen”, Juncker sanoi Euronewsille.

Von der Leyenin esittelykirjeessä todettiin, että Schinasin tehtäviin kuuluu pitää huoli esimerkiksi ”hyvin hallitusta laillisesta maahanmuutosta”. Tämä tarkoittaa panostamista maahanmuuttajien integroimiseen sekä turvallisuusuhkiin, kirjeessä kerrotaan.

Schinas itse on virallisesti kertonut olevansa tehtävästä innoissaan ja valmiina käärimään hihansa, kuten hän totesi Twitterissä tiistaina. Hän on aiemmin ollut myös europarlamentaarikko ja kuuluu Junckerin sekä von der Leyenin tavoin EPP-ryhmään.

Juncker sanoi Schinasin salkusta, että hän ei ”pidä tavasta, jolla eurooppalainen elämäntapa asetetaan vastakkain maahanmuuton kanssa. Eurooppalaiseen elämäntapaan kuuluu se, että hyväksytään mukaan ne, jotka tulevat kaukaisista paikoista.”

Muuttoliikkeen aiheuttama kriisi on ollut yksi Junckerin viisi vuotta palvelleen komission suurimpia haasteita. Se on myllännyt sisäpolitiikkaa monissa jäsenmaissa, ajanut EU-maat keskinäisiin riitoihin ja oli osaltaan vaikuttamassa myös siihen, että Britannia on jättämässä EU:n.

Tämän Ursula von der Leyen haluaa muuttaa. Hän totesi heinäkuussa julkaisemassaan ”Minun agendani Euroopalle” -ohjelmassaan:

”Muutokset ilmastossa, teknologiassa ja väestössä muuttavat yhteiskuntiamme ja elämäntapojamme. Tämä on aiheuttanut tyytymättömyyttä ja ahdistusta monissa Euroopan yhteisöissä. Seuraavan viiden vuoden ajan meidän on tehtävä yhteistyötä lievittääksemme pelkoja ja kehittääksemme uusia mahdollisuuksia”, hän totesi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää