Ulkomaat

Venäjällä vankeudessa ollut elokuvaohjaaja nousi yllättäen lavalle ennen Niinistöä Kiovassa – ”On hienoa nähdä teidät”, Niinistö sanoi

Niinistö puhui Kiovassa kansainvälisessä konferenssissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi taas länsimaita pitämään Venäjän-vastaiset pakotteet: ”Te menetätte rahaa? Me menetämme ihmisiämme.”

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kohtasi Venäjällä vankeudessa olleen krimiläisohjaajan Oleh Sentsovin perjantaina Kiovassa.

Ukrainassa virallisella vierailulla ollut Niinistö oli yksi pääpuhujista vuosittain järjestettävässä Yalta European Strategy -konferenssissa, jonka aiheena tänä vuonna on onnellisuus.

Konferenssin ensimmäinen varsinainen puhuja oli yllättäen Sentsov.

”On hienoa nähdä teidät”, Niinistö sanoi suoraan yleisössä istuvalle Sentsoville.


Sentsov pääsi venäläisvankilasta viime viikon lauantaina osana Venäjän ja Ukrainan vankienvaihtoa.

Niinistö ei ehtinyt keskustella Sentsovin kanssa, mutta kuunteli yleisöstä tämän puheen.

”Se on tietysti aika mielenkiintoinen tunne, kun näkee ikään kuin elävänä ja liikkuvan ja puhuvanakin sellaisen, josta itse on puhunut muissa yhteyksissä ja hyvin ikävissäkin”, Niinistö sanoi myöhemmin.

Sentsov vastusti, kun Venäjä valtasi Krimin keväällä 2014. Myöhemmin hän sai Venäjällä terrorismituomion näytösoikeudenkäynnissä. Hän nousi nopeasti näkyväksi poliittiseksi vangiksi, jonka puolesta Niinistö ja useat muu läntiset johtajat vetosivat toistuvasti Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin.

Niinistö saapui Kiovaan torstaina, jolloin hän keskusteli Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Niinistö sanoi heti torstaina Suomen tukevan Ukrainan itsenäisyyttä ja koskemattomuutta.

”Ei kannata heittäytyä optimistiksi, mutta sanoisin, että tilanteen yleistunnelma on kyllä pikkuisen muuttunut parempaan suuntaan”, Niinistö sanoi yhä jatkuvasta Itä-Ukrainan sodasta perjantaina. Siinä on kuollut jo yli 13 000 ihmistä.

Yksi askel on juuri vankienvaihto, jossa Sentsovkin pääsi Ukrainaan. Niinistön mukaan se oli pieni askel, jonka vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta pienetkin askeleet ovat tärkeitä.

Niinistö kuitenkin muistutti, että vankienvaihdosta keskusteltiin ja neuvoteltiin pitkään.

”Siitä joutuu vähän vetämään senkin johtopäätöksen, että mikään prosessi ei tunnu kyllä tuossa rauhanprosessia ihan yht’äkkiä noin vain etenevän.”

Ukrainan mukaan Venäjällä on yhä noin 200 vankia, jotka on sen mukaan vangittu poliittisista syistä. Sentsov pyysi Zelenskyitä saamaan myös heidät vapaiksi, mitä Zelenskyi sanoi yrittävänsä.

Niinistö myös sanoi kiinnittäneensä huomiota vauhtiin, jolla Zelenskyin hallinto ajaa nyt läpi uudistuksia. Sillä on takanaan parlamenttienemmistö, mikä auttaa.

Vierailulla olivat esillä myös koulutus, energia ja jäteasiat, joissa Suomi ja suomalaisyritykset voivat auttaa Ukrainaa. Lisäksi arkistolaitokset sopivat yhteistyöstä.

Niinistö myös kertoi Ukrainan pohtivan kanavaa, jonka avulla Itämereltä Mustallemerelle saataisiin toimiva jokireitti.

Konferenssipuheessaan Niinistö myönsi Suomen olevan tilastoissa maailman onnellisin maa, ”vaikka emme aina näytä siltä”.

Hän korosti oikeusvaltion, koulutuksen ja vähäisen korruption merkitystä Suomen sijoituksella, minkä lisäksi hän mainitsi sääntöjen ja rakenteiden merkityksen. Ne tuovat vakautta, kun ihmiset luottavat niihin ja käyttäytyvät niiden mukaan.

Sama toimii myös kansainvälisesti. Mitkään sopimukset eivät ole hyödyksi, jos niitä ei noudateta, hän sanoi.

Zelenskyi kytki onnen ja korruptionvastaisen työn yhteen sanomalla, että onni on myös sitä, että varas istuu vankilassa eikä Malediiveilla.

Hän nosti taas esiin myös pakotteet, joita länsimaat ovat asettaneet Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainassa on kannettu huolta EU:ssa esiintyvistä puheista, joiden mukaan pakotteista olisi syytä luopua.

Näin ovat sanoneet muun muassa tahot, joiden mukaan pakotteet ovat vahingollisia esimeriksi EU-maiden viljelijöille.

”Te menetätte rahaa? Me menetämme ihmisiämme”, Zelenskyi sanoi.

Perjantaina hän kutsui pakotteita ”rauhan veroksi”.

Hän myös kiitti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia päätöksestä tukea Ukrainaa sotilaallisesti 230 miljoonalla eurolla. Tuesta oli jo päätetty, mutta Trumpin hallinto jäädytti sen yllättäen, kunnes päätti torstaina sittenkin sallia sen.

Trumpin aiempi päätös jäädyttää rahat hermostutti Ukrainassa, jossa on seurattu hermostuneina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin pyrkimyksiä parantaa suhteita Venäjään.


Niinistö myös hän laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Sen jälkeen hän vei ruukun Holodomorin eli 1930-luvun keinotekoisen nälänhädän uhrien muistomerkille. Sieltä hän siirtyi Maidanilla helmikuussa 2014 kuolleiden muistoksi pystytetylle Taivaallisen sadan muistomerkille, jolle hän jätti kynttilän.

”Ne herättävät tietysti aina sen tunteen pintaankin, jossa jää kyllä miettimään niiden ihmisten kohtaloita, yksilöiden kohtaloita.”

Hän mainitsi erityisesti Holodomorin muistomerkillä olleen patsaan, jossa on ”kovin kovin laiha tyttö”.

”Kyllä hiljensi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  3. 3

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  4. 4

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidikäräjiltä pohja pois: lääkefirmat välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Boris Johnson yrittää saada brexit-sopimuksen parlamentin äänestykseen sittenkin jo tänään – Suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  9. 9

   Asiantuntija: Kunnat säästävät perus­terveydenhuollosta, koska voivat, ja se johtaa nurinkuriseen ja kalliiseen systeemiin

  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  9. 9

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  10. 10

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää