Ulkomaat

Venäjällä vankeudessa ollut elokuvaohjaaja nousi yllättäen lavalle ennen Niinistöä Kiovassa – ”On hienoa nähdä teidät”, Niinistö sanoi

Niinistö puhui Kiovassa kansainvälisessä konferenssissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi taas länsimaita pitämään Venäjän-vastaiset pakotteet: ”Te menetätte rahaa? Me menetämme ihmisiämme.”

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kohtasi Venäjällä vankeudessa olleen krimiläisohjaajan Oleh Sentsovin perjantaina Kiovassa.

Ukrainassa virallisella vierailulla ollut Niinistö oli yksi pääpuhujista vuosittain järjestettävässä Yalta European Strategy -konferenssissa, jonka aiheena tänä vuonna on onnellisuus.

Konferenssin ensimmäinen varsinainen puhuja oli yllättäen Sentsov.

”On hienoa nähdä teidät”, Niinistö sanoi suoraan yleisössä istuvalle Sentsoville.


Sentsov pääsi venäläisvankilasta viime viikon lauantaina osana Venäjän ja Ukrainan vankienvaihtoa.

Niinistö ei ehtinyt keskustella Sentsovin kanssa, mutta kuunteli yleisöstä tämän puheen.

”Se on tietysti aika mielenkiintoinen tunne, kun näkee ikään kuin elävänä ja liikkuvan ja puhuvanakin sellaisen, josta itse on puhunut muissa yhteyksissä ja hyvin ikävissäkin”, Niinistö sanoi myöhemmin.

Sentsov vastusti, kun Venäjä valtasi Krimin keväällä 2014. Myöhemmin hän sai Venäjällä terrorismituomion näytösoikeudenkäynnissä. Hän nousi nopeasti näkyväksi poliittiseksi vangiksi, jonka puolesta Niinistö ja useat muu läntiset johtajat vetosivat toistuvasti Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin.

Niinistö saapui Kiovaan torstaina, jolloin hän keskusteli Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Niinistö sanoi heti torstaina Suomen tukevan Ukrainan itsenäisyyttä ja koskemattomuutta.

”Ei kannata heittäytyä optimistiksi, mutta sanoisin, että tilanteen yleistunnelma on kyllä pikkuisen muuttunut parempaan suuntaan”, Niinistö sanoi yhä jatkuvasta Itä-Ukrainan sodasta perjantaina. Siinä on kuollut jo yli 13 000 ihmistä.

Yksi askel on juuri vankienvaihto, jossa Sentsovkin pääsi Ukrainaan. Niinistön mukaan se oli pieni askel, jonka vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta pienetkin askeleet ovat tärkeitä.

Niinistö kuitenkin muistutti, että vankienvaihdosta keskusteltiin ja neuvoteltiin pitkään.

”Siitä joutuu vähän vetämään senkin johtopäätöksen, että mikään prosessi ei tunnu kyllä tuossa rauhanprosessia ihan yht’äkkiä noin vain etenevän.”

Ukrainan mukaan Venäjällä on yhä noin 200 vankia, jotka on sen mukaan vangittu poliittisista syistä. Sentsov pyysi Zelenskyitä saamaan myös heidät vapaiksi, mitä Zelenskyi sanoi yrittävänsä.

Niinistö myös sanoi kiinnittäneensä huomiota vauhtiin, jolla Zelenskyin hallinto ajaa nyt läpi uudistuksia. Sillä on takanaan parlamenttienemmistö, mikä auttaa.

Vierailulla olivat esillä myös koulutus, energia ja jäteasiat, joissa Suomi ja suomalaisyritykset voivat auttaa Ukrainaa. Lisäksi arkistolaitokset sopivat yhteistyöstä.

Niinistö myös kertoi Ukrainan pohtivan kanavaa, jonka avulla Itämereltä Mustallemerelle saataisiin toimiva jokireitti.

Konferenssipuheessaan Niinistö myönsi Suomen olevan tilastoissa maailman onnellisin maa, ”vaikka emme aina näytä siltä”.

Hän korosti oikeusvaltion, koulutuksen ja vähäisen korruption merkitystä Suomen sijoituksella, minkä lisäksi hän mainitsi sääntöjen ja rakenteiden merkityksen. Ne tuovat vakautta, kun ihmiset luottavat niihin ja käyttäytyvät niiden mukaan.

Sama toimii myös kansainvälisesti. Mitkään sopimukset eivät ole hyödyksi, jos niitä ei noudateta, hän sanoi.

Zelenskyi kytki onnen ja korruptionvastaisen työn yhteen sanomalla, että onni on myös sitä, että varas istuu vankilassa eikä Malediiveilla.

Hän nosti taas esiin myös pakotteet, joita länsimaat ovat asettaneet Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainassa on kannettu huolta EU:ssa esiintyvistä puheista, joiden mukaan pakotteista olisi syytä luopua.

Näin ovat sanoneet muun muassa tahot, joiden mukaan pakotteet ovat vahingollisia esimeriksi EU-maiden viljelijöille.

”Te menetätte rahaa? Me menetämme ihmisiämme”, Zelenskyi sanoi.

Perjantaina hän kutsui pakotteita ”rauhan veroksi”.

Hän myös kiitti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia päätöksestä tukea Ukrainaa sotilaallisesti 230 miljoonalla eurolla. Tuesta oli jo päätetty, mutta Trumpin hallinto jäädytti sen yllättäen, kunnes päätti torstaina sittenkin sallia sen.

Trumpin aiempi päätös jäädyttää rahat hermostutti Ukrainassa, jossa on seurattu hermostuneina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin pyrkimyksiä parantaa suhteita Venäjään.


Niinistö myös hän laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Sen jälkeen hän vei ruukun Holodomorin eli 1930-luvun keinotekoisen nälänhädän uhrien muistomerkille. Sieltä hän siirtyi Maidanilla helmikuussa 2014 kuolleiden muistoksi pystytetylle Taivaallisen sadan muistomerkille, jolle hän jätti kynttilän.

”Ne herättävät tietysti aina sen tunteen pintaankin, jossa jää kyllä miettimään niiden ihmisten kohtaloita, yksilöiden kohtaloita.”

Hän mainitsi erityisesti Holodomorin muistomerkillä olleen patsaan, jossa on ”kovin kovin laiha tyttö”.

”Kyllä hiljensi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Maailman voimakkaimman valtion johdossa on salaliittoteoreetikko”, sanoo toimittaja Johanna Vehkoo ja kertoo, miten valheita vastaan voi taistella

   Tilaajille
  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Remonttifirma meni konkurssiin ja katon korjaus jäi levälleen – Näin varmistat, ettei urakoitsija ole konkurssikypsä

  10. 10

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää