Ulkomaat

Venäjällä vankeudessa ollut elokuvaohjaaja nousi yllättäen lavalle ennen Niinistöä Kiovassa – ”On hienoa nähdä teidät”, Niinistö sanoi

Niinistö puhui Kiovassa kansainvälisessä konferenssissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi taas länsimaita pitämään Venäjän-vastaiset pakotteet: ”Te menetätte rahaa? Me menetämme ihmisiämme.”

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kohtasi Venäjällä vankeudessa olleen krimiläisohjaajan Oleh Sentsovin perjantaina Kiovassa.

Ukrainassa virallisella vierailulla ollut Niinistö oli yksi pääpuhujista vuosittain järjestettävässä Yalta European Strategy -konferenssissa, jonka aiheena tänä vuonna on onnellisuus.

Konferenssin ensimmäinen varsinainen puhuja oli yllättäen Sentsov.

”On hienoa nähdä teidät”, Niinistö sanoi suoraan yleisössä istuvalle Sentsoville.


Sentsov pääsi venäläisvankilasta viime viikon lauantaina osana Venäjän ja Ukrainan vankienvaihtoa.

Niinistö ei ehtinyt keskustella Sentsovin kanssa, mutta kuunteli yleisöstä tämän puheen.

”Se on tietysti aika mielenkiintoinen tunne, kun näkee ikään kuin elävänä ja liikkuvan ja puhuvanakin sellaisen, josta itse on puhunut muissa yhteyksissä ja hyvin ikävissäkin”, Niinistö sanoi myöhemmin.

Sentsov vastusti, kun Venäjä valtasi Krimin keväällä 2014. Myöhemmin hän sai Venäjällä terrorismituomion näytösoikeudenkäynnissä. Hän nousi nopeasti näkyväksi poliittiseksi vangiksi, jonka puolesta Niinistö ja useat muu läntiset johtajat vetosivat toistuvasti Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin.

Niinistö saapui Kiovaan torstaina, jolloin hän keskusteli Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Niinistö sanoi heti torstaina Suomen tukevan Ukrainan itsenäisyyttä ja koskemattomuutta.

”Ei kannata heittäytyä optimistiksi, mutta sanoisin, että tilanteen yleistunnelma on kyllä pikkuisen muuttunut parempaan suuntaan”, Niinistö sanoi yhä jatkuvasta Itä-Ukrainan sodasta perjantaina. Siinä on kuollut jo yli 13 000 ihmistä.

Yksi askel on juuri vankienvaihto, jossa Sentsovkin pääsi Ukrainaan. Niinistön mukaan se oli pieni askel, jonka vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta pienetkin askeleet ovat tärkeitä.

Niinistö kuitenkin muistutti, että vankienvaihdosta keskusteltiin ja neuvoteltiin pitkään.

”Siitä joutuu vähän vetämään senkin johtopäätöksen, että mikään prosessi ei tunnu kyllä tuossa rauhanprosessia ihan yht’äkkiä noin vain etenevän.”

Ukrainan mukaan Venäjällä on yhä noin 200 vankia, jotka on sen mukaan vangittu poliittisista syistä. Sentsov pyysi Zelenskyitä saamaan myös heidät vapaiksi, mitä Zelenskyi sanoi yrittävänsä.

Niinistö myös sanoi kiinnittäneensä huomiota vauhtiin, jolla Zelenskyin hallinto ajaa nyt läpi uudistuksia. Sillä on takanaan parlamenttienemmistö, mikä auttaa.

Vierailulla olivat esillä myös koulutus, energia ja jäteasiat, joissa Suomi ja suomalaisyritykset voivat auttaa Ukrainaa. Lisäksi arkistolaitokset sopivat yhteistyöstä.

Niinistö myös kertoi Ukrainan pohtivan kanavaa, jonka avulla Itämereltä Mustallemerelle saataisiin toimiva jokireitti.

Konferenssipuheessaan Niinistö myönsi Suomen olevan tilastoissa maailman onnellisin maa, ”vaikka emme aina näytä siltä”.

Hän korosti oikeusvaltion, koulutuksen ja vähäisen korruption merkitystä Suomen sijoituksella, minkä lisäksi hän mainitsi sääntöjen ja rakenteiden merkityksen. Ne tuovat vakautta, kun ihmiset luottavat niihin ja käyttäytyvät niiden mukaan.

Sama toimii myös kansainvälisesti. Mitkään sopimukset eivät ole hyödyksi, jos niitä ei noudateta, hän sanoi.

Zelenskyi kytki onnen ja korruptionvastaisen työn yhteen sanomalla, että onni on myös sitä, että varas istuu vankilassa eikä Malediiveilla.

Hän nosti taas esiin myös pakotteet, joita länsimaat ovat asettaneet Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainassa on kannettu huolta EU:ssa esiintyvistä puheista, joiden mukaan pakotteista olisi syytä luopua.

Näin ovat sanoneet muun muassa tahot, joiden mukaan pakotteet ovat vahingollisia esimeriksi EU-maiden viljelijöille.

”Te menetätte rahaa? Me menetämme ihmisiämme”, Zelenskyi sanoi.

Perjantaina hän kutsui pakotteita ”rauhan veroksi”.

Hän myös kiitti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia päätöksestä tukea Ukrainaa sotilaallisesti 230 miljoonalla eurolla. Tuesta oli jo päätetty, mutta Trumpin hallinto jäädytti sen yllättäen, kunnes päätti torstaina sittenkin sallia sen.

Trumpin aiempi päätös jäädyttää rahat hermostutti Ukrainassa, jossa on seurattu hermostuneina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin pyrkimyksiä parantaa suhteita Venäjään.


Niinistö myös hän laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Sen jälkeen hän vei ruukun Holodomorin eli 1930-luvun keinotekoisen nälänhädän uhrien muistomerkille. Sieltä hän siirtyi Maidanilla helmikuussa 2014 kuolleiden muistoksi pystytetylle Taivaallisen sadan muistomerkille, jolle hän jätti kynttilän.

”Ne herättävät tietysti aina sen tunteen pintaankin, jossa jää kyllä miettimään niiden ihmisten kohtaloita, yksilöiden kohtaloita.”

Hän mainitsi erityisesti Holodomorin muistomerkillä olleen patsaan, jossa on ”kovin kovin laiha tyttö”.

”Kyllä hiljensi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Googlen yli miljardin investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  5. 5

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  6. 6

   Helsingin yliopisto tuomittiin maksamaan 64 000 euroa hyvityksiä ja oikeuden­käyntikuluja irtisanomis­kiistassa

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  9. 9

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin – näin kansan­edustajien äänet jakautuivat

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  8. 8

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  9. 9

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  10. 10

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää