Ulkomaat

Saksalaiskone joutui vaihtamaan kurssia, kun lentäjän kahvi kaatui – Finnair on kouluttanut matkustamo­miehistönsä ojentamaan juomia lentäjille

Kapteeni ohjasi Meksikoon matkalla olleen koneen Irlannin Shannoniin.

Ohjauspaneelille kaatunut lentäjän kahvi pakotti satoja matkustajia kuljettaneen koneen vaihtamaan laskeutumiskohdettaan, eri tiedotusvälineet kertovat. Kupissa ei ollut kantta.

Kalliiksi käynyt kahviepisodi tapahtui helmikuussa, kun saksalaisen Condor-yhtiön kone oli matkalla Saksan Frankfurtista Meksikon Cancuniin. 11 hengen miehistön lisäksi kyydissä oli 326 matkustajaa.

Britannian ilmaonnettomuuksia tutkiva viranomainen on nyt syyskuussa raportoinut tapauksesta.

Lennolla DE2116 tarjoiltiin kahvia miehistölle. Kupeissa ei ollut kantta. Kapteeni laittoi kahvinsa pöydälleen, mutta kahvi kaatui, kertoo USA Today -lehti.

Kahvia kaatui ohjauspaneelille, joka muuttui hyvin kuumaksi ja alkoi reistailla. Ohjaamossa saattoi haistaa sähköpalon käryä.

Toisen lentäjän vieressä oleva paneeli kuumeni niin nopeasti, että yksi sen nappuloista alkoi sulaa, ja sitten se lakkasi toimimasta täysin, lehti kertoo. Tilanteen vuoksi kapteeni käänsi kurssin Shannoniin Irlantiin.


Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että lentäjät joutuivat käyttämään tilanteessa happinaamareita. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut kaatuneen kahvin aiheuttamien ongelmien vuoksi.

BBC myös huomauttaa, että enimmät kahvit läikähtivät kapteenin syliin eivätkä ohjauspaneelille.

Kahviturman jälkeen lentoyhtiö on varmistanut, että kaikilla lennoilla kahvikuppeihin on saatavissa kannet. Lisäksi yhtiö on muistuttanut miehistöä, että heidän on myös käytettävä kansia, USA Today kirjoittaa.

Suomalaisessa Finnairissa pyritään tarkasti varjelemaan ohjaamolaitteita läikkyviltä juomilta.

”Airbus-koneidemme pöytä helpottaa ruokailua merkittävästi. Juomat pidetään ohjaamon sivuseinällä tai sivuikkunan mukitelineessä, josta ne eivät pääse kaatumaan ohjaamolaitteiden päälle. Matkustamomiehistö on koulutettu ojentamaan juomat aina lentäjän selän takaa ikkunan puolelta, mikä minimoi riskin siitä, että ne tippuisivat ohjaamon keskikonsolin päälle”, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

Finnairin koneiden ohjaamossa saa myös syödä.

Yhtiön mukaan syöminen ja juominen on välttämätöntä vaadittavan vireystilan ylläpitämiseksi lentomatkan aikana.

Ohjaamossa ruokailu ajoitetaan kuitenkin siten, ettei se häiritse esimerkiksi lentoon lähtöä tai nousua tai kohteen lähestymistä.

Ohjaamossa on omat sääntönsä muutenkin. Esimerkiksi kuvaaminen koneen ollessa ilmassa on sallittua vain kapteenin luvalla ja turvamääräyksiä noudattaen.


Oikaisu 13.9. kello 11.28: Kuvatekstissä kerrottiin kahvin kaatuneen APC2-ohjauspaneelille, kun oikein on APC1-ohjauspaneelille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   Päivästä toiseen amerikkalaisen pikku­kaupungin pormestari meni tyhjälle tontille rukoilemaan – Vastaus tuli Suomesta, ja nyt Daytonilla on toivoa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Maailmalla metroon ja busseihin pääsee jo pankkikorttia vilauttamalla – Miksi Helsinki kulkee etanana muiden perässä?

  8. 8

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  9. 9

   Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää