Ulkomaat

Demokraattien ehdokas teki historiaa kertomalla vaaliväittelyssä kaapista­tulostaan, mutta tuoreen poliitikon nousu alkaa hiipua

Pete Buttigieg, 37, on nopean nousun tehnyt poliitikko, jonka uraa on kuvailtu amerikkalaismedioissa ällistyttäväksi.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaava Pete Buttigieg varasti hetkeksi show’n perjantaiöisessä vaaliväittelyssä, kun hän kertoi avoimesti kaapista tulemisestaan.

Kun ehdokkailta kysyttiin heidän uralla kohtaamistaan haasteista, indianalaiskaupunki South Bendin pormestari kertoi henkilökohtaisen tarinan.

Buttigieg muisteli palvelustaan Yhdysvaltojen armeijassa aikana, jolloin seksuaalivähemmistöön kuulumisesta vaiettiin tyystin. Päätös kaapista tulosta syntyi, kun hän palasi komennukselta Afganistanista vuonna 2014.

”Ymmärsin, että kaikilla on vain yksi elämä, enkä halunnut enää elää tietämättä, miltä tuntuu olla rakastunut”, hän kertoi lavalla.

Buttigieg pelkäsi tuhoavansa uransa kertomalla homoudestaan. Hän oli ulostulon aikaan jo South Bendin pormestari ja parhaillaan ehdolla jatkokaudelle.

”Minulla ei ollut aavistustakaan, millainen takaisku se [kaapista tuleminen] saattaisi olla.”

Buttigieg valittiin kuitenkin uudelleen pormestariksi 80 prosentin äänisaaliilla.

”Opin, että luottamus voi olla vastavuoroista”, hän sanoi.

Buttigiegin puhe oli The Huffington Postin mukaan ensimmäinen kerta Yhdysvalloissa, kun seksuaalivähemmistöön kuuluva ehdokas puhuu avoimesti kokemuksistaan vaaliväittelyssä.

Tapaus sai välittömästi kiitosta katsojilta.

”Se voi jopa pelastaa jonkun hengen. Voimakas hetki”, kommentoi esimerkiksi uutisankkuri Elex Michaelson Twitterissä.
Buttigieg on aiemminkin puhunut seksuaalisesta suuntautumisestaan vaalikampanjointinsa yhteydessä.

Esimerkiksi huhtikuussa hän antoi haastattelun aiheesta MSNBC-kanavalla.

”Tämä on sota, jota moni ihminen käy sisällään, kun he huomaavat olevansa jotakin, mitä he pelkäävät”, Buttigieg sanoi.

Pormestari on naimisissa opettaja Chasten Buttigiegin kanssa, joka niin ikään kiitteli miestään Twitterissä vaaliväittelyn jälkeen.
Pete Buttigieg, 37, on nopean nousun tehnyt poliitikko, jonka uraa on kuvailtu amerikkalaismedioissa ällistyttäväksi.

Harvardin ja Oxfordin eliittikoulujen kasvatti valittiin South Bendin pormestariksi ensimmäistä kertaa 29-vuotiaana. Buttigieg on työskennellyt vuosia myös Yhdysvaltojen armeijan palveluksessa sekä konsulttina McKinseyllä.

Buttigieg on kerännyt presidenttiehdokkuudesta taistellessaan huomattavan määrän lahjoituksia. Hän on haalinut rahaa enemmän kuin moni kärkiehdokas: pelkästään tämän vuoden toisella neljänneksellä 24,8 miljoonaa dollaria eli noin 22,5 miljoonaa euroa.

The New York Timesin mukaan poliitikko on houkutellut lahjoittajaksi niin varakkaita yritysjohtajia, armeijan veteraaneja, teknologiajohtajia kuin teinejäkin. Saavutus on merkittävä henkilölle, joka oli suurelle yleisölle verrattain tuntematon vielä puoli vuotta sitten.


Buttigiegin nousu on kuitenkin viime aikoina hieman lässähtänyt, amerikkalaislehdet arvioivat.

Ensimmäiseen esivaaliin on lähes viisi kuukautta aikaa, mutta väittelyä edeltävissä kannatuskyselyissä kokonaiskuva on alkanut hahmottua. Kilpailu on tiivistynyt kolmen konkarin – Bernie Sandersin, Joe Bidenin ja Elizabeth Warrenin – välille.

Viimeaikaisissa mielipidekyselyissä Buttigiegin suosio on viiden prosentin luokkaa. Hänellä arvioidaan olevan vaikeuksia etenkin mustien äänestäjien puolelleen voittamisessa.

New Yorkerin toimittaja Eric Lach luonnehti tuoreeltaan Buttigiegin perjantaiöistä väittelysuoritusta vaisuksi. Kaapistatulotarinan lisäksi Buttigien ei sanonut kolmetuntisessa väittelyssä mitään muuta erityisen mieleenpainuvaa.

Demokraattien väittelyssä ei muutenkaan ollut juuri yllätyksiä.

Kovimmat erimielisyydet nähtiin heti väittelyn alussa, kun ehdokkailta kysyttiin, miten he uudistaisivat terveydenhoidon. Julkisen ja yksityisen terveydenhoidon suhde jakaa ehdokkaita asiakysymyksistä selvästi eniten.

Demokraattiäänestäjät pohtivat nyt paitsi sitä, kenestä ehdokkaasta pitävät eniten, myös sitä, kenen uskovat voittavan Trumpin varsinaisissa presidentinvaaleissa.

Torstaina julkistetun ABC-kanavan ja The Washington Post -lehden kyselytutkimuksen mukaan kaikki kolme kärkiehdokasta eli Biden, Sanders ja Warren saisivat enemmän ääniä kuin Trump, jos vaalit pidettäisiin tänään.

Bidenin etu Trumpia vastaan on suurin: 55 prosenttia vastaajista kertoi äänestävänsä mieluummin häntä, kun presidentin valitsi 40 prosenttia vastaajista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  2. 2

   Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta paljastui jo kolmas tapaus, jossa hän esiintyy rasistisessa meikissä

  3. 3

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  9. 9

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  10. 10

   Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää