Ulkomaat    |   Kommentti

Suomella saattaa olla Nato-optio, mutta onko sillä enää optiota jättäytyä Baltiassa käytävän sodan ulkopuolelle?

Suomi ei ole Naton jäsen, joten sen ei tarvitse auttaa Baltian maita sodassa. Suomi on EU:n jäsen, joten Baltian mailla on optio huutaa Suomea apuun. Presidentti Niinistö haluaa selkeyttä EU:n avunantolauseelle, mutta haluaako Suomi tehdä aikeensa selkeiksi?

Ulkopoliittinen instituutti julkaisi tiistaina raportin nimeltä ”Suomen huoltovarmuus ja Baltian alue”. Siinä tutkailtiin, missä määrin Baltian maiden yhteydet ovat tärkeitä Suomen yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Raportin julkaisutilaisuudessa eläkkeellä oleva pitkän linjan diplomaatti ja virkamies Pertti Torstila oli havaitsevinaan ristiriidan tutkijoiden johtopäätöksissä. Niissä kerrottiin, että Baltian reitti on Suomelle tärkeä, mutta se voidaan korvata muillakin reiteillä ja niinpä se ei ole Suomelle ”huoltovarmuuskriittinen”.

Silti heti perään kerrottiin, että ”vakavassa kriisitilanteessa myös Baltian reitin korvaavat vaihtoehdot saattavat olla suljettuna”. Suomeksi sanottuna Suomi voisi olla pulassa ja kansan pitäisi opetella jyrsimään pettua.

Jos jatketaan suomen kielellä, niin vakava kriisitilanne tarkoittaisi Venäjän käynnistämää sotaa, joka panisi koko Itämeren alueen sekaisin. Uganda ei meitä edelleenkään uhkaa.

Jos sota kohdistuisi Suomen sijaan – sanotaan vaikkapa aluksi – Baltian maihin, Suomen päättäjillä olisi niin sanottu pulmatilanne: mennäkö apuun vai katsellako sivusta?

Raportissa todettiin, että vaikka Suomella ei ole Baltian maihin liittyviä kriittisiä yhteyksiä, sellaisia voi olla Baltian mailla suhteessa Suomeen. ”Käänteiset riippuvuudet eivät välttämättä vaikuta huoltovarmuuteen suoraan, mutta ne voivat kriisitilanteessa konkretisoitua odotuksiksi tai vaatimuksiksi toista valtiota kohtaan.”

Näitä vaatimuksia voitaisiin esittää erityisesti EU:n perussopimukseen kirjatun avunantolausekkeen 42.7 nojalla. Siinä Suomea ja muuta EU-maita sitoo tällainen keskinäinen lupaus: ”Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin.”

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik nosti raportin julkaisutilaisuudessa kissan pöydälle sanomalla, että Suomella ”on kasvava ristiriita” sen suhteen, voisiko Suomi pysyä sivustakatsojana Baltian maiden joutuessa konfliktiin. Raik huomautti, että Suomi on pitänyt avunantolupausta erityisen äänekkäästi esillä EU-piireissä.

Ollaanko siihen itse valmiita sitoutumaan? ”Vai halutaanko säilyttää jonkinlainen hämärä alue, joka antaa lisää liikkumavaraa” ja jossa Baltian maiden pitää arvuutella Suomen aikeita?

Raikin ajatus on itse asiassa hyvin samanlainen kuin se, jonka presidentti Sauli Niinistö esitti viime viikolla pidetyssä EU-maiden parlamenttien turvallisuusseminaarissa. ”Tarvitaan jonkinlainen yhteinen ymmärrys siitä, mitä se [EU-sopimuksen] artikla todella tarkoittaa. Sehän on varsin hyvä muotoilu, se on jopa velvoittavampi kuin Naton viides artikla. Mutta mitä teemme kauniilla lauseella, jos kukaan ei tiedä mitä se tarkoittaa?”

Presidenttiä kiinnostaa tietenkin, että mitä muut EU-maat tekevät tällä kauniilla lauseella, jos Suomeen hyökätään. Suomi ei kuulu Natoon, kuten 22 muuta EU-maata, joten sillä ei ole sotilasliiton turvatakuita.

Suomen valtionjohdossa pidetään yllä niin sanottua Nato-optiota, eli sotilasliittoon saatetaan joskus myöhemmin panna hakemus vetämään. Mutta Natoon ei ole liitytty muun muassa siksi, että kansasta vain noin neljännes kannattaa jäsenyyttä. Ja kansa ei ole halunnut liittyä muun muassa siksi, että Suomi voitaisiin vetää mukaan Baltiassa tapahtuvaan sotilaalliseen selkkaukseen.

Suomella saattaa olla Nato-optio, mutta onko sillä enää optiota jättäytyä Baltiassa käytävän sodan ulkopuolelle? Baltian EU-mailla on enemmän kuin optio huutaa Naton lisäksi Suomea apuun, sillä ne pelaavat puolustuspolitiikassaan vähintäänkin kaksilla korteilla, kuten Suomikin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google laajentaa Haminan datakeskusta 600 miljoonalla ja aloittaa koulutusohjelman SAK:n kanssa

  2. 2

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  5. 5

   Takkia heilauttanut tuulenvire paljasti, että Donald Trump kuljettaa mukanaan seteleitä: ”Tykkään jättää tippiä hotelleissa”

  6. 6

   Puudutusaine muutti naisen veren siniseksi Yhdysvalloissa

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

  9. 9

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  10. 10

   Maan uumenista nousee herkkä aarre – Saksalaisen saariparatiisin elämä uhkaa mullistua, kun maailma lämpenee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  6. 6

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää