Ulkomaat

Venezuelan presidentti komensi 150 000 sotilasta Kolumbian rajalle, ja jotkut povaavat jopa sotaa – maan armeija on toiminta­kyvytön, sanoo suomalais­asiantuntija

Hetki sitten Venezuelan presidentti esitteli itsensä boheemiksi hipiksi, nyt hän komensi 150 000 sotilasta Kolumbian rajalle. Voiman­näyttö voi jäädä Maduron viimeiseksi, arvioi suomalaisasiantuntija.

Joskus käy niin, että kun hirmuhallitsija avaa suunsa, niin sieltä tulee outoja juttuja. Kuten huhtikuussa 2014, kun Venezuelan presidentti Nicolás Maduro antoi haastattelun brittilehti The Guardianille.

Maduro oli haastatteluhetkellä 52-vuotias. Hän oli ollut Venezuelan presidentti vuoden, edeltäjänsä Hugo Chávezin kuoleman jälkeen. Venezuela oli mellakoiden kourissa, sillä uusi presidentti esikuntineen oli osoittautunut vielä valtaan rakastunutta edeltäjäänsäkin kurjemmaksi.

”Me ollaan kaikki vähän hippejä, vähän boheemeita”, Maduro kertoi. ”Me kuunneltiin Robert Plantia, Led Zeppeliniä, elettiin John Lennonin mukana. Hän oli loistava esikuva, ja on yhä.”

Paljastui, että presidentti pitää salsasta ja intialaisesta filosofiasta, soittaa kitaraa ja meditoi joka päivä.

Runsaat viisi vuotta myöhemmin Maduro, 56, on yhä isäntä Caracasin presidentinpalatsissa, Mirafloresissa. Ei niin, etteikö häntä olisi yritetty ajaa sieltä ulos.

Tammikuussa oppositiojohtaja ja parlamentin puhemies Juan Guaidó julistautui Venezuelan presidentiksi, ja viisikymmentä maata Suomi mukaan lukien tunnusti hänet Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi. Tämän jälkeen Maduroa vastaan on tehty ainakin kaksi vallankaappausyritystä.

Aiempia kaappausyrityksiä on kertynyt ainakin viisi. Suurinta huomiota sai lennokki-isku viime vuoden elokuussa, kun Maduro oli ottamassa vastaan paraatia kansalliskaartin vuosipäivänä. Lennokkien räjähteet laukesivat etäällä presidentistä, väitetysti onnistuneen radiohäirinnän vuoksi.

Maduro syyttää kaappausyrityksistä yleensä Kolumbiaa tai Yhdysvaltoja, oppositio taas pitää niitä Maduron itsensä järjestämänä teatterina. Poikkeus oli viime vapunaaton kaappausyritys, joka kuivui kasaan. Guaidó kertoi Washington Postille heti kaappausyrityksen jälkeen, että yritys oli aito mutta hän ”yliarvioi armeijan tuen” oppositiolle.

 

”Nähdäkseni asevoimat haluavat Maduron lähtevän.”

Istuuko Maduro palatsissaan maailman tappiin? Ratkaisun avaimet ovat asevoimilla, jotka pitävät Venezuelassa todellista valtaa.

”Nähdäkseni asevoimat haluavat Maduron lähtevän”, sanoo suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä. ”Hän pysyy vallassa ehkä viikkoja, ehkä kuukausia muttei vuosia.”


Pyhälä, 74, toimi Suomen Venezuelan suurlähettiläänä 2006–2011 ja vielä sen jälkeen kaksi vuotta kiertävänä suurlähettiläänä Karibialla ja Venezuelassa. Hänen tuore kirjansa Kun yö saapuu Venezuelaan antaa maan menosta raadollisen kuvan.

”Venezuelan armeijassa on kuusi tai seitsemän erilaista ryhmää, joilla on täysin erilaiset intressit”, Pyhälä sanoo.

Armeijan intressiryhmiin kuuluvat Pyhälän luettelon mukaan ainakin byrokraatit, valtionyhtiöiden johdossa olevat sotilaat, huumemafia, kullan ja bensiinin salakuljettajat ja kaivostoimintaa pyörittävät sotilaat.

”Sitten on pieniä, institutionaalisia ryhmiä, joiden mielestä sosialismin nimeen vannominen tai korruptiotalous eivät ole pitkällä tähtäimellä Venezuelan asevoimien intressien mukaisia.”

”Ja vielä ideologinen porras tukenaan Kuuban, Kiinan, Venäjän ja Iranin sotilasneuvonantajat. Tämä ryhmä käyttää äärimmäistä väkivaltaa, kidutusta ja murhia. He tappavat vuosittain tuhansia ihmisiä, lähinnä lähiöiden nuoria miehiä. Sellaisia, jotka voisivat osallistua tai ovat osallistuneet mielenosoituksiin.”

”Toisia pelotellaan, toisia raivataan pois tieltä. Siis sellaisia, jotka ovat sotkeutuneet huumekauppaan. Kun he ovat pois tieltä, hallituksen tukemat väkivaltaryhmät voivat ottaa paikalliset markkinat haltuunsa. Murhapartioissa on mukana myös vankeja, jotka voivat saada keikasta kahden viikon loman ja paremmat vankilaolot.”

Asevoimien yhtenäisyyden puute on siis syy, miksi Maduro on yhä vallassa. Pyhälän arvion mukaan talouden kurjistuminen johtaa kuitenkin väistämättä siihen, että nykyolojen jatkuminen on yhä useammalle haitta.

Toinen syy Maduron vallassa pysymiseen on hyvin konkreettinen: Kuuba. Hugo Chávez ja Kuuban johtaja Fidel Castro sopivat jo 2008 sotilaiden kouluttamisesta, kertoo uutistoimisto Reutersin tuore selvitys. Maduron turvakaartissa kuubalaiset pitävät jöötä.

Kuubalaiset salakuuntelevat upseereita ja pienikin epäilys johtaa pidätykseen. Venezuelan vankiloissa on tällä hetkellä arviolta 200–300 sotilasta, ja ilmeisesti kaikkia kidutetaan.

 

Venezuela on hyperinflaation kynsissä.

Mutta jää säröilee jo jalkojen alla. Vapun vallankaappausyrityksen jälkeen pelätyn sotilastiedustelun päällikkö Manuel Figuera pakeni Yhdysvaltoihin ja on aukaissut sanaisen arkkunsa. Tiedustelupalvelu Sebinin ex-päällikkö Hugo Carvajal taas pidätettiin Madridissa huhtikuussa.

Carvajal oli alun perin espanjalaisten mukaan halukas Venezuelan salaisuuksien paljastamiseen, mutta äskettäin on tullut mutkia matkaan. Yhdysvallat on nimittäin vaatinut tiedustelupäällikön luovuttamista, koska häntä epäillään laajasta kokaiinikaupasta. Carvajal ilmoitti torstaina vastustavansa luovutusta, joka merkitsisi, että espanjalaiset ovat pettäneet hänet.

Venezuela on hyperinflaation kynsissä, elintarvikkeet ja juomavesi ovat vähissä, sähkökatkokset piinaavat kaupunkeja eikä öljyvaltiossa ole enää riittävästi polttoainetta autoihin eikä traktoreihin.

Neljä miljoonaa ihmistä eli yli 12 prosenttia väestöstä on lähtenyt YK:n mukaan pakosalle. Vanhat kaverit kuten Venäjä alkavat olla kylmäkiskoisia, koska velat ovat maksamatta.

Ei näytä Maduroa hidastavan. Presidentti ilmoitti viime viikolla järjestävänsä 150 000 sotilaan harjoitukset Kolumbian-vastaisella rajalla, koska länsinaapuri on Yhdysvaltain kätyri ja uhkaa Venezuelan turvallisuutta.

Merkittävä ilmoitus, sillä kerrottu sotilaiden määrä on suurin piirtein Venezuelan asevoimien koko vahvuus.


Jotkut kommentoijat ovat jo epäilleet, että Maduro valmistautuu sotaan ja käyttää Kolumbian rajaseudun pieniä sissiliikkeitä hyväkseen. Amerikan valtioiden järjestö OAS äänesti keskiviikkona Yhdysvaltain aloitteesta päätöslauselmasta, jossa Venezuelan hyökkäys katsottaisiin hyökkäykseksi kaikkia järjestön jäsenmaita vastaan. Kymmenen jäsenmaata äänesti puolesta, kuusi jätti äänestämättä.

Pyhälän mukaan sotaa on tällä hetkellä turha pelätä.

”Venezuelan armeija on niin huonossa kunnossa, ettei se pysty sotimaan. Ei ole kommunikaatiovälineitä, komentoketjut eivät toimi, kalusto on rappiolla. Sen takiahan siellä on venäläisiä sotilaita, usein Venezuelan univormussa. Kunnostamassa ilmavoimien kalustoa ja huoltamassa keskipitkän matkan ohjuksia.”

Oppositiojohtaja Guaidó on edelleen vapaalla jalalla, ainakin osittain siksi, että hänen pidättämisestään olisi Madurolle enemmän haittaa kuin hyötyä. Ja Guaido näyttää tulleen samaan tulokseen kuin moni muukin: turha metelöidä, aika on hänen puolellaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyi 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  2. 2

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  6. 6

   I love me -hyvinvointimessuilla esitellään turkiksia, ja se sai aikaan ennennäkemättömän palautevyöryn

  7. 7

   Sisäministeri Maria Ohisalo pyytää selvitystä poliisin voimankäytöstä mielenosoituksissa

  8. 8

   Jalkapallotähden julkkisvaimo kertoi perättömiä vihjeitä juorulehdelle: nyt lehti iskee takaisin oudolla jutulla vanhasta valokuvasta

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  10. 10

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää