Ulkomaat

Arabikevään kehto Tunisia voi saada islamisti­presidentin, koska maallinen rintama on sikin sokin ja suosittu media­moguli vankilassa

Moni ehdokas kannattaa presidentin vallan laajentamista, vaikka kansa juuri kaatoi diktaattorin.

Kärkiehdokkaan vangitseminen herättää huolta vaalien reiluudesta Tunisiassa, jonka nuorta demokratiaa koettelee tuplavaalisyksy. Presidentinvaalit ovat tänään sunnuntaina, parlamenttivaalit tasan kolme viikkoa myöhemmin.

Tunisia on ainoa maa, jonka voi katsoa kehittyneen demokratiaksi niin sanotun arabikevään eli vuonna 2011 levinneiden Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kansannousujen myötä.

Itsevaltainen presidentti Zine Abidine Ben Ali pakeni maasta, ja kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan Tunisia on sittemmin onnistunut järjestämään aidosti vapaita vaaleja. Rauhanomaista demokratiakehitystä ajanut tunisialaisten kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Tunisian menestys pistää silmään, koska Syyria ja Jemen käyvät yhä sisällissotaa arabikevään seurauksena ja Egyptin nykyinen johto on ajanut kansalaisyhteiskunnan entistä ahtaammalle.Ilmassa on kuitenkin uutta epävarmuutta.

Presidentiksi pyrkivä mediamoguli Nabil Karoui vangittiin rahanpesusyytteiden nojalla elokuussa. Hänet tunnetaan hyväntekeväisyysjärjestöstään, joka keskittyy ennen kaikkea köyhäinapuun.


Aiemmin kesällä Karoui johti useimpia mielipidetutkimuksia. Vaalien alla kyselytulosten julkaiseminen on ollut kiellettyä.

Karoui ei päässyt osallistumaan Tunisian historian ensimmäisiin presidentinvaaliväittelyihin, jotka esitettiin suorana televisiossa. Vaalitarkkailijat valittivat Reutersin mukaan, että tämä rikkoi Karouin oikeutta esiintyä tasaveroisena ehdokkaana muiden rinnalla.


Karoui on yhä ehdolla, ja Reutersin mukaan hänen uutiskanavansa näyttää katsojille, kuinka hän on jakanut ruokaa ja täkkejä syrjäseutujen köyhille. Vastustajat pitävät häntä populistina, joka on häikäilemättä valjastanut mediansa politiikan välineeksi.

Vaalit mittaavat Tunisian demokratian kestävyyden, koska ne voivat vaatia hyväksymään Karouin kaltaisen voittajan, joka jakaa kansaa vahvasti, arvioi tutkija Isabelle Werenfels saksalaisesta Stiftung Wissenschaft und Politik -säätiöstä uutistoimisto AFP:lle.

Levottomuuksia voisi herättää erityisesti, jos Karoui voittaisi vaalit mutta saisi rikostuomion, joka estäisi viranhoidon.

Karouin kannattajat uskovat vangitsemista pääministeri Youssef Chahedin junailemaksi, koska tämäkin on ehdolla presidentiksi.


Oli totuus mikä tahansa, asetelmaan tiivistyy paljon Tunisian valtapelistä, jossa kortit on jaettu uudelleen sitten demokratian alkutaipaleen.

Sekä Karouin että Chahedin poliittiset juuret ovat maallisessa Nidaa Tounes -puolueessa, joka oli pitkään suurin vastavoima maltilliselle islamistipuolueelle Ennahdalle. Viime vuosina Nidaa Tounesin rivit ovat rakoilleet, ja sen entiset edustajat ovat perustaneet uusia puolueita.

Nidaa Tounesin perustaja Beji Caid Essebsi kuoli istuvana presidenttinä heinäkuussa, 92-vuotiaana, ja siksi presidentinvaaleja aikaistettiin.

Ehdokkaita on 26. Mediapomo Karouin ja pääministeri Chahedin ohella merkittäviä ovat puolustusministeri Abd El Karim Zbidi ja entinen presidentti Moncef Marzouki.

He kaikki edustavat maallista politiikkaa, mutta äänten jakautuminen sillä laidalla voi avata tien jopa voittoon asti islamistien ehdokkaalle Abdel Fattah Mouroulle.

Lakimies Mourou edustaa Ennahdan maltillista laitaa. Hän on tehnyt pesäeroa muiden maiden islamisteihin kuten Egyptin Muslimiveljeskuntaan.

Reutersin mukaan Mourou tunnetaan hyvistä suhteistaan yli politiikan jakolinjojen sekä välittömästä, kujeilevasta olemuksestaan. Hän on muun muassa laulanut Beethovenin Oodi ilolle -sinfoniaa saksaksi televisiossa.”Mourou on varmasti helpoimmin nieltävä ehdokas, jonka Ennahda voi tarjota maallisille”, asiantuntija Sharan Grewal Brookings Institution -tutkimuslaitoksesta arvioi Reutersille.

Kukaan tuskin saa sunnuntaina yli puolia äänistä. Alustava tulos on odotettavissa maanantaiksi tai tiistaiksi. Ratkaisevan toisen kierroksen äänestyspäivää ei ole vielä päätetty.

Yksi selittäjä Tunisian demokratian menestykselle on ollut juuri islamistipuolue Ennahdan maltillisuus ja valmius yhteistyöhön maallisten puolueiden kanssa.

Ennahda on istunut koalitiohallituksissa maallisten puolueiden ja virkamiesministerien kanssa eikä edes asettanut omaa ehdokastaan viime presidentinvaaleihin vuonna 2014, vaikka se oli voittanut ensimmäiset vapaat parlamenttivaalit vuonna 2011.

Tunisia ei ole yhtä vanhoillinen yhteiskunta kuin moni muu Pohjois-Afrikan maa, mutta sekään ei ole säästynyt jihadistien terrori-iskuilta, mikä on rasittanut maalle tärkeää turismia. Vuonna 2015 asemiehet tappoivat 22 ihmistä kansallismuseossa Tunisissa ja 38 ihmistä rantalomakeskuksessa Soussessa.

Päällimmäisenä useimpien äänestäjien mielessä lienee surkea taloustilanne, joka on pantu osin puolueiden kompromissialttiuden syyksi. Hallitukset eivät ole saaneet aikaan tarvittavia talousuudistuksia. Perushyödykkeiden hinnat ovat moninkertaistuneet, ja työttömyysaste on noin 15 prosenttia, syrjäseuduilla paikoin jopa 30 prosenttia, kertoo AFP.

Taloudellisesti Tunisialla menee monella tapaa huonommin kuin ennen arabikevättä.

Presidentin vastuulle kuuluu pääasiassa puolustus- ja ulkopolitiikka. Suuri osa presidenttiehdokkaista kannattaa AFP:n mukaan valtaoikeuksien laajentamista, vaikka tunisialaisilla on tuoreessa muistissa kovaotteisen Ben Alin 23-vuotinen valtakausi.

Olennaista on, että Tunisian poliittinen suunta ratkeaa presidentin- ja parlamenttivaalien yhdistelmällä. Uuden parlamentin voimasuhteet eivät välttämättä edusta samaa linjaa kuin uusi presidentti.

Onkin mahdotonta, että Tunisia luisuisi jälleen yhden johtajan tai yhden puolueen malliin, arvioi kokenut tunisialainen politiikantoimittaja Ziyed Krichen AFP:lle.

”Ei ole paluuta. – – Yksikään diktaattori ei voi ottaa maata haltuunsa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  4. 4

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  10. 10

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää