Ulkomaat

Lennokki-isku supistaa öljyn­tuotannon puoleen, Saudi-Arabia ottaa käyttöön öljy­varantonsa

Iran torjui Yhdysvaltojen syytökset ”tyhjänpäiväisinä”.

Saudi-Arabia ottaa käyttöön mittavan öljyvarantonsa vähentääkseen lennokki-iskusta aiheutuneita öljytuotannon häiriöitä. Maan energiaministeri Abdulaziz bin Salman ilmoitti, että osa poistuneesta tuotannosta saadaan näin korvattua asiakkaille. Maan öljyntuotanto on iskujen jälkeen supistunut alle puoleen normaalista.

Öljy-yhtiö Aramcon toimitusjohtaja Amin Nasserin mukaan työ tuotannon palauttamiseksi ennalleen etenee.

Isku Abqaiqin ja Khuraisin tuotantolaitoksiin seisautti Saudi-Arabian tuotannosta noin 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä vastaa noin kuutta prosenttia maailman tuotannosta. Abqaiqin jalostamo on maailman suurin, ja sen koko kapasiteetti on noin seitsemän miljoonaa tynnyriä eli 70 prosenttia Saudi-Arabian tuotannosta.

Saudi-Arabia on rakentanut viisi suurta maanalaista öljyvarastoa eri puolille maata. Niihin mahtuu kymmeniä miljoonia tynnyreitä jalostettuja öljytuotteita.

Lennokki-iskut panevat kapuloita rattaisiin paitsi öljyntuotannolle myös Saudi-Arabian talousuudistuksille. Maa valmistelee parhaillaan Aramcon osittaista listausta talousuudistusten rahoittamiseksi. Listauksen yksityiskohdista on ollut tarkoitus kertoa lisää lähiaikoina.

Saudi-Arabian pörssi oli aamulla avauduttuaan kolmen prosentin laskussa. Energiayhtiöiden kurssit laskivat lähes viisi prosenttia.

Iran torjui aiemmin Yhdysvaltojen syytökset, joiden mukaan se olisi syypää Saudi-Arabian öljylaitoksiin kohdistuneisiin lennokkihyökkäyksiin. Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Musavi luonnehti Yhdysvaltojen väitteitä ”käsittämättömiksi ja tyhjänpäiväisiksi”.

Musavin mukaan Yhdysvallat yrittää syytöksillään saada syyn iskeä Irania vastaan.

”Amerikkalaiset soveltavat ”maksimaalisen paineen” politiikkaa, joka näyttää muuttuneen ”maksimaalisen valehtelun” politiikaksi heidän epäonnistumistensa seurauksina”, Musavi tylytti.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo pani lennokkihyökkäykset Iranin tilille ja kutsui niitä ennenkuulumattomaksi iskuksi maailman energiatoimituksia vastaan. Jemenin huthikapinalliset ilmoittautuivat iskujen tekijäksi, mutta Pompeon mukaan ei ole mitään todisteita, että iskut olisivat peräisin Jemenistä.


Suhteet Iranin ja Yhdysvaltojen välillä ovat olleet syvästi jäissä viime vuoden toukokuusta lähtien. Tuolloin presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta, jonka turvin Iraniin kohdistuvia talouspakotteita höllennettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  8. 8

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  9. 9

   Hätätila laajenee Chilessä, presidentin mukaan maa on ”sodassa voimakasta vihollista vastaan”

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää