Ulkomaat

Kalifornian tuhoisan vene­palon kuolon­uhreista yksi oli suomalainen – ”Hän oli iloinen, ystävällinen ja seurallinen”, kuvaa entinen työ­kaveri HS:lle

Venepalossa kuoli 34 ihmistä.

Yksi Kalifornian tuhoisan venepalon uhreista oli 50-vuotias, Lapualta kotoisin ollut suomalaismies. Asiasta kertoivat ensin Ilkka ja Pohjalainen.

Suomalaismies oli asunut Yhdysvalloissa ainakin 20 vuotta ja tehnyt pitkän uran Piilaaksossa. Hän oli aiemmin Nokian palveluksessa ja perusti myöhemmin oman tietotekniikka-alan yrityksen.

Uhrin äiti kertoo Ilkalle ja Pohjalaiselle, että Kaliforniassa asunut poika oli lähtenyt kolmipäiväiselle sukellusretkelle Santa Cruzin saaren ympäristöön. Retkikunta oli paluumatkalla, kun aluksella syttyi tulipalo.

Sukeltajia kuljettanut vene syttyi palamaan 2. syyskuuta. Aamuöisessä palossa kuoli 34 ihmistä, 21 naista ja 13 miestä.

Kalifornian venepalossa kuollut suomalaisuhri oli Business Finlandissa työskentelevän neuvonantaja Hartti Suomelan tuttava. He olivat 2000-luvun alussa töissä samassa yrityksessä Nokialla, jolla oli toimipiste Piilaaksossa Kaliforniassa.

”Hän oli iloinen, ystävällinen, seurallinen ja kaikin puolin hieno mies. Tämä on tosi surullinen tapahtuma. Syvä osanottoni perheelle ja lähiomaisille”, Suomela sanoo.

Sukeltajat löysivät viimeisen uhrin tällä viikolla. Palosta pelastui viisi miehistön jäsentä, jotka olivat kannella ja hyppäsivät veteen. Uhrit nukkuivat ilmeisesti alimmalla kannella ja jäivät loukkuun, kun tuli esti pakenemisen portaikon ja pelastautumistien kautta.Santa Barbaran šeriffi Bill Brown kertoi uutiskanava ABC:n mukaan torstaina tiedotustilaisuudessa, että 33 uhria tunnistettiin dna-testeillä ja yksi sormenjälkien perusteella. Viranomaiset aikovat varmistaa viimeisenkin uhrin henkilöyden hankkimalla dna:ta hänen sukulaisiltaan ulkomailta.

Viranomaiset julkaisivat listan, jossa on uhrien nimet ja iät. Uhrit olivat 16–62-vuotiaita. Kaikkien asuinpaikaksi oli merkitty jokin Yhdysvaltain osavaltio. Listalla on yksi suomalainen nimi.

Ulkoministeriölle ei ollut sunnuntaiaamuun mennessä tullut tietoa uhrin kansalaisuudesta.

Pelastusviranomaiset julkaisivat torstaina alustavan tutkimusraportin, jonka mukaan miehistön jäsenet nukkuivat palon syttyessä, kertoo ABC. Turvallisuussäännösten mukaan veneessä olisi pitänyt olla yövahti.

Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä. Alus upposi noin 18 metrin syvyyteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot: korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Lisää pientaloja Helsingin keskustaan, ehdottaa arkkitehti – ehdotus mullistaisi kivikaupungin sisäpihat

  9. 9

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  10. 10

   Armeija ryhtyy kouluttamaan varusmiehistä myös kaatuneiden huoltomiehiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää