Ulkomaat

Jemenin kapinallisten kyky yksin rampauttaa Saudi-Arabian öljyntuotanto herättää epäilyksiä

Saudi-Arabian öljylaitosiskujen seuraukset riippuvat pitkälti siitä, ketä niistä lopulta syytetään.

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina suunnatuilla lennokki-iskuilla pelätään olevan kauaskantoisia seurauksia.

”Jos ajatellaan vastaavia aikaisempia insidenttejä, niin tässä on tietysti kyse ihan eri kertaluokan tapahtumasta”, Suomen Riadin-suurlähettiläs Antti Rytövuori sanoo.

”Saudi-Arabian näkökulmasta on kyse megaluokan iskusta.”

Iskuilla haavoitettiin Saudi-Arabian öljyntuotantoa siten, että suurin piirtein puolet öljyntuotantokapasiteetista on tällä hetkellä poissa käytöstä. Seurausten odotetaan näkyvän öljyn hinnassa pian. Suomalaisasiantuntija tosin rauhoittelee HS:n haastattelussa pelkoja raakaöljyn hinnan kovasta noususta.

Toistaiseksi iskujen tekijäksi ovat ilmoittautuneet Jemenin huthikapinalliset. Jos taustalta ei löydy muita, Rytövuoren mukaan kyseessä olisi huomattava osoitus kapinallisten kyvystä uhata koko Saudi-Arabiaa. Arvelut laajemmista kytköksistä kuitenkin elävät.

”On suuri epäilys, että he pystyisivät tällaisen iskun droneilla toteuttamaan”, Rytövuori toteaa.

Iskupaikasta on 1 200 kilometrin matka Jemeniin. Rytövuoren mukaan nyt epäillään, että lennokit olisivatkin tulleet Irakin puolelta siellä vaikuttavista Iranin vallankumouskaartin soluista. Toiseksi vaihtoehdoksi Rytövuori mainitsee, että kaartilla olisi ollut vaikutusvaltaa Saudi-Arabian omiin shiia-vähemmistöihin, ja lennokkien lähtöpaikka olisikin maan sisällä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti Irania iskuista Twitterissä suoraviivaisesti pian niiden tapahduttua. Maa itse on kieltänyt syyllisyytensä.

”Jos voidaan osoittaa suoraan Iranin syyllisyys, niin se eskaloi aika pahasti tätä Persianlahden tilannetta”, Rytövuori sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger huomauttaa, että tilanne tarjoaa Yhdysvalloille kätevän tavan oikeuttaa Iranin-vastaisia pakotteitaan. Lisäksi Iranin syyttäminen perustelee Yhdysvaltain aiempaa irtautumista Iranin ydinsopimuksesta.

Suurlähettiläs Rytövuori kuitenkin huomauttaa, että Iran on Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena ilmoittanut tavoitteekseen muiden valtioiden öljyn viennin hankaloittamisen. Sillä on myös perinteisesti ollut tapana kiistää syyllisyytensä.

Jos iskujen taustalta paljastuisikin Iran, Rytövuori ei silti usko tilanteen kärjistyvän avoimeen sotilaalliseen konfliktiin.

”Sehän olisi ihan katastrofi tällä alueella, kaikilla on paljon menetettävää”, mukaan lukien Saudi-Arabia ja varsinkin Arabiemiraatit.

Rytövuoren mukaan Saudi-Arabia vastaisikin iskuihin todennäköisimmin jollain sellaisella tavalla, joka hankaloittaisi Iranin toimintaa lauantain lennokki-iskujen kaltaisella tavalla.

Suurlähettiläs painottaa kuitenkin, että tilanteen selvittely on vasta alussa. Myös Saudi-Arabia itse on siksi ollut vaitonainen asian kommentoimisessa.

Tekijästä riippumatta iskut osuvat Saudi-Arabialle vaikeaan aikaan, sillä ne hankaloittavat useita käynnissä olevia hankkeita. Maan on muun muassa ollut tarkoitus avata ja kehittää turismiaan, minkä lisäksi valtion öljy-yhtiö Aramcolla on edessä osittainen osakkeiden julkinen listaus.

Ulkopoliittisen instituutin Mühlberger arvelee, että iskut toimivat sijoittajille osoituksena alueen epävarmuudesta.

”Tämä ei varmasti kasvata sijoituksen arvoa, ja mahdolliset sijoittajat tulevat olemaan hyvin varovaisia.”

Mühlberger epäilee lisäksi, että iskut vaikuttavat Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien sotilaalliseen yhteistyöhön Jemenissä. Se on ollut vastatuulessa jo aiemmin, kun Arabiemiraatit ovat ilmoittaneet halustaan vetäytyä liittoumasta niihin itseensä aiemmin kohdistuneiden iskujen jälkeen.

Mühlberger näkeekin tilanteessa myös toivon säteen – ehkä iskut lisäisivät sotaa käyvien osapuolien halukkuutta etsiä neuvotteluratkaisuja konfliktiin, joka on aiheuttanut Jemeniin humanitaarisen katastrofin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää