Ulkomaat

Jemenin kapinallisten kyky yksin rampauttaa Saudi-Arabian öljyntuotanto herättää epäilyksiä

Saudi-Arabian öljylaitosiskujen seuraukset riippuvat pitkälti siitä, ketä niistä lopulta syytetään.

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina suunnatuilla lennokki-iskuilla pelätään olevan kauaskantoisia seurauksia.

”Jos ajatellaan vastaavia aikaisempia insidenttejä, niin tässä on tietysti kyse ihan eri kertaluokan tapahtumasta”, Suomen Riadin-suurlähettiläs Antti Rytövuori sanoo.

”Saudi-Arabian näkökulmasta on kyse megaluokan iskusta.”

Iskuilla haavoitettiin Saudi-Arabian öljyntuotantoa siten, että suurin piirtein puolet öljyntuotantokapasiteetista on tällä hetkellä poissa käytöstä. Seurausten odotetaan näkyvän öljyn hinnassa pian. Suomalaisasiantuntija tosin rauhoittelee HS:n haastattelussa pelkoja raakaöljyn hinnan kovasta noususta.

Toistaiseksi iskujen tekijäksi ovat ilmoittautuneet Jemenin huthikapinalliset. Jos taustalta ei löydy muita, Rytövuoren mukaan kyseessä olisi huomattava osoitus kapinallisten kyvystä uhata koko Saudi-Arabiaa. Arvelut laajemmista kytköksistä kuitenkin elävät.

”On suuri epäilys, että he pystyisivät tällaisen iskun droneilla toteuttamaan”, Rytövuori toteaa.

Iskupaikasta on 1 200 kilometrin matka Jemeniin. Rytövuoren mukaan nyt epäillään, että lennokit olisivatkin tulleet Irakin puolelta siellä vaikuttavista Iranin vallankumouskaartin soluista. Toiseksi vaihtoehdoksi Rytövuori mainitsee, että kaartilla olisi ollut vaikutusvaltaa Saudi-Arabian omiin shiia-vähemmistöihin, ja lennokkien lähtöpaikka olisikin maan sisällä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti Irania iskuista Twitterissä suoraviivaisesti pian niiden tapahduttua. Maa itse on kieltänyt syyllisyytensä.

”Jos voidaan osoittaa suoraan Iranin syyllisyys, niin se eskaloi aika pahasti tätä Persianlahden tilannetta”, Rytövuori sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger huomauttaa, että tilanne tarjoaa Yhdysvalloille kätevän tavan oikeuttaa Iranin-vastaisia pakotteitaan. Lisäksi Iranin syyttäminen perustelee Yhdysvaltain aiempaa irtautumista Iranin ydinsopimuksesta.

Suurlähettiläs Rytövuori kuitenkin huomauttaa, että Iran on Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena ilmoittanut tavoitteekseen muiden valtioiden öljyn viennin hankaloittamisen. Sillä on myös perinteisesti ollut tapana kiistää syyllisyytensä.

Jos iskujen taustalta paljastuisikin Iran, Rytövuori ei silti usko tilanteen kärjistyvän avoimeen sotilaalliseen konfliktiin.

”Sehän olisi ihan katastrofi tällä alueella, kaikilla on paljon menetettävää”, mukaan lukien Saudi-Arabia ja varsinkin Arabiemiraatit.

Rytövuoren mukaan Saudi-Arabia vastaisikin iskuihin todennäköisimmin jollain sellaisella tavalla, joka hankaloittaisi Iranin toimintaa lauantain lennokki-iskujen kaltaisella tavalla.

Suurlähettiläs painottaa kuitenkin, että tilanteen selvittely on vasta alussa. Myös Saudi-Arabia itse on siksi ollut vaitonainen asian kommentoimisessa.

Tekijästä riippumatta iskut osuvat Saudi-Arabialle vaikeaan aikaan, sillä ne hankaloittavat useita käynnissä olevia hankkeita. Maan on muun muassa ollut tarkoitus avata ja kehittää turismiaan, minkä lisäksi valtion öljy-yhtiö Aramcolla on edessä osittainen osakkeiden julkinen listaus.

Ulkopoliittisen instituutin Mühlberger arvelee, että iskut toimivat sijoittajille osoituksena alueen epävarmuudesta.

”Tämä ei varmasti kasvata sijoituksen arvoa, ja mahdolliset sijoittajat tulevat olemaan hyvin varovaisia.”

Mühlberger epäilee lisäksi, että iskut vaikuttavat Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien sotilaalliseen yhteistyöhön Jemenissä. Se on ollut vastatuulessa jo aiemmin, kun Arabiemiraatit ovat ilmoittaneet halustaan vetäytyä liittoumasta niihin itseensä aiemmin kohdistuneiden iskujen jälkeen.

Mühlberger näkeekin tilanteessa myös toivon säteen – ehkä iskut lisäisivät sotaa käyvien osapuolien halukkuutta etsiä neuvotteluratkaisuja konfliktiin, joka on aiheuttanut Jemeniin humanitaarisen katastrofin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  6. 6

   Trumpin päätös hylätä kurdit aiheutti myhäilyä Moskovassa, jossa voittoja lasketaan tulleen kolme

   Tilaajille
  7. 7

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  8. 8

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  9. 9

   Itsemurhia, rikos­epäilyjä ja orja­sopimuksia: Nuoren Sulli-laulajan kuolema on vain viimeisin k-popin skandaaleista

  10. 10

   Yahoon tarinan loppuun vienyt Marissa Mayer: ”Olen hyvin ylpeä siitä, mitä saavutimme”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  2. 2

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  6. 6

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  7. 7

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

  11. Näytä lisää