Ulkomaat

Boris Johnson yrittää tänään viime hetken läpimurtoa Luxemburgissa, ja hänellä näyttää olevan vain yksi keino pelastaa brexit ja oma poliittinen uransa

Lontoo

Maanantaina alkaa brittihallituksen brexit-loppukiri, kun pääministeri Boris Johnson tapaa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin työlounaalla Luxemburgissa.

Herrojen kohtaaminen tulee toimimaan alkutunnusteluna sille, löytyisikö brexit-umpikujasta sittenkin ulospääsyä. Lopullista ratkaisua maanantaina on silti vielä turha odottaa.

”Olen hyvin toiveikas”, Johnson sanoi sunnuntaina julkaistussa Daily Mail -lehden haastattelussa.

Johnson vertasi EU-eroon valmistautuvaa Britanniaa vihreään ja lihaksikkaaseen Incredible Hulk -supersankariin, joka vapautuu kahleistaan:

”Mitä raivoisammaksi Hulk käy, sitä vahvempi hänestä tulee.”

Konservatiivinen Daily Mail kannattaa brexitiä.


Tähän asti Johnson on vältellyt neuvottelupöytään astumista. Poliittiset keskustelut brexit-solmun avaamiseksi ovat olleet jäissä. Brysseliin Johnson ei ole halunnut lähteä, jotta ei vaikuttaisi heikolta.

Konservatiivihallituksen linja on ollut tinkimätön: EU-ero koittaa lokakuun lopussa, vaikka sitten ilman erosopimusta.


Brittiparlamentin syyskuun alussa läpi juoksuttama pikalaki pakotti Johnsonin tarkistamaan linjaansa. Lain mukaan hallituksen pitää anoa muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä.

Johnsonilla on nyt vain yksi keino pelastaa brexit ja oma poliittinen uransa: erosopimusta pitää saada hiottua niin, että se kelpaa viimeinkin brittiparlamentille.

Maanantaina Luxemburgissa neuvottelee kaksikko, jonka arvostus vastaleirissä jättää toivomisen varaa.

Harva EU-johtaja on saanut Britanniassa niskaansa yhtä paljon pilkkaa ja ivaa kuin komission pian jättävä Juncker. Hän on brittimedian yleinen EU-sylkykuppi.

Myös Johnsoniin kohdistuu isoja epäilyjä EU-maiden pääkaupungeissa. Heinäkuun lopulla pääministeriksi noussut Johnson tunnetaan arvaamattomasta tyylistään ja mutkat suoriksi vetävästä brexit-linjastaan.

Myös entinen pääministeri David Cameron arvostelee Johnsonia rajusti torstaina julkaistavissa muistelmissaan. Cameronin mukaan Johnson hyppäsi brexit-kelkkaan vain edistääkseen omaa uraansa, kertovat The Times -lehden jo julkaisemat katkelmat.

”Boris ajeli bussilla ympäri maata, mutta jätti totuuden kotiin”, Cameron kirjoittaa viitaten brexit-leirin kevään 2016 kampanjabussiin, jonka kyljen iskulause lupasi 350 miljoonaa puntaa viikossa terveydenhuoltoon.


Varsinaisena titaanien taisteluna Luxemburgin-tapaamisesta ei voikaan puhua, vaikka neuvottelut palaavatkin näin ylimmälle tasolle.

Mitä Johnson sitten tavoittelee?

Päähuomio kohdistuu erosopimuksen kestokipukohtaan eli niin sanottuun backstop-varajärjestelmään: löytyisikö siihen sittenkin jokin uusi ratkaisu?

Järjestelmän on tarkoitus turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan avoimuus brexitin jälkeen, jos muuta keinoa ei löydy. Brittikonservatiiveille backstop on ollut punainen vaate, sillä se voi jättää Britannian EU-eron jälkeenkin osittaisen EU-sääntelyn alle.

Yksi ratkaisu ongelmaan olisi, että varajärjestelmä rajattaisiin koskemaan vain Pohjois-Irlantia. Tämä oli myös EU:n alkuperäinen suunnitelma puolisentoista vuotta sitten. Näin maaraja pysyisi avoimena, ja itse Britannia pääsisi eroon EU-lainsäädännöstä.

Vastaan panevat kuitenkin Pohjois-Irlannin brittimieliset unionistit eli Demokraattinen unionistipuolue (DUP). DUP:n johtaja Arlene Foster twiittasi jo torstaina, että suunnitelma ei sovi:

”Yhdistyneen kuningaskunnan pitää erota yhtenä maana – – Emme tue mitään ratkaisua, joka luo esteitä itä–länsi-kaupalle.”

Tällä Foster tarkoittaa, että Pohjois-Irlannin ja Britannian välille ei saa tulla rajamuodollisuuksia. DUP:n pelkona on, että kaupan esteet nousevat Irlanninmerelle eli käytännössä Pohjois-Irlannin ja Britannian satamiin.Johnson ilmoitti kuitenkin jo viikko sitten Dublinin-vierailullaan, että maataloustuotteisiin voisi hyvinkin sopia yhtenäinen EU-sääntely koko Irlannin saarella. Tämä oli lievennys pääministerin aiempaan kantaan.

Muuten Johnson on yhä seissyt DUP:n rinnalla. Mutta kun brexit-takaraja lähenee, voi houkutus unionistien hylkäämiseen kasvaa.

Taustalla piilee myös silkkaa poliittista matematiikkaa. Konservatiivihallitus ei ole enää samalla tavalla DUP:n tuen varassa kuin ennen.

Johnsonin hallitus on jo menettänyt joka tapauksessa enemmistön alahuoneessa – olipa tukipuolue DUP tyytyväinen tai ei. Tämä voi tarkoittaa sitä, että DUP uhrataan, jotta brexit toteutuisi.

Olennaisin kysymys on lopulta se, menisikö muokattukaan erosopimus läpi brittiparlamentin alahuoneessa. Alahuone hylkäsi pääministeri Theresa Mayn ja muun EU:n neuvotteleman erosopimuksen keväällä kolmessa eri äänestyksessä.

Läpimeno edellyttäisi sitä, että kansanedustajien enemmistö asettuisi hieman muutetun erosopimuksen taakse.

Osa parlamentaarikoista – myös työväenpuolueen joukossa – olisikin valmis taipumaan. Erosopimus takaisi hallitun brexitin ja siirtymäkauden. Näin kansanedustaja pääsisi kertomaan omassa vaalipiirissään, että brexit-lupaus piti kuin pitikin.

Sovun löytyminen olisi Johnsonille suuri poliittinen voitto. Se voisi kiidättää hänet myös vaalivoittoon loppuvuodeksi uumoilluissa parlamenttivaaleissa.

Tilanne ei ole kuitenkaan aivan näin yksioikoinen. Brexit-väännön pitkittyminen on vahvistanut brittipolitiikassa leiriä, joka suhtautuu epäillen koko brexitiin.

Kulttuuriministeri Nicky Morgan sanoi lauantaina BBC:lle, että jos EU-vaalit järjestettäisiin uudelleen, äänestäisi hän EU-jäsenyyden puolesta.
Pieni liberaalidemokraattinen puolue lupaa puolestaan nyt, että valtaan päästessään se peruisi koko brexitin. Linja on terävöitynyt uuden johtajan Jo Swinsonin myötä.


”Boris Johnson ja [labourin johtaja] Jeremy Corbyn eivät ole päteviä pääministeriksi”, Swinson sanoi sunnuntaina BBC:n haastattelussa.

EU-tuomioistuin päätti jo joulukuussa 2018, että Britannia voi halutessaan perua brexitin yksipuolisella ilmoituksellaan. Tähän asti EU-kansanäänestyksen tuloksen suora kyseenalaistaminen on ollut Britanniassa lähes tabu.

Liberaalidemokraateilla on nyt vain 18 kansanedustajaa alahuoneen 650:stä. Puolue kirii kuitenkin mielipidemittauksissa aivan labourin kannoilla. Mittauksia johtaa yhä konservatiivipuolue.

Suurimman oppositiopuolueen eli labourin johto on brexitin suhteen edelleen jakautunut.

Työväenpuolueen varajohtaja Tom Watson sanoi viime viikolla, että puolueen pitäisi nyt ryhtyä ajamaan uutta EU-kansanäänestystä.

”Olosuhteet ovat täysin muuttuneet, kun meillä on uutta tietoa, jota ei ollut vielä vuonna 2016, ja monen mieli on muuttunut – – ainoa oikea tapa edetä on kysyä kansan mielipidettä uudelleen”, Watson sanoi BBC:n mukaan.

Labourin johtaja Corbyn liittolaisineen toivoo kuitenkin yhä, että brexitiin löytyisi muu ratkaisu. Corbyn ajaa ensisijaisesti brexit-päivän lykkäystä ja uusia vaaleja, ja vasta sen jälkeen mahdollista uutta kansanäänestystä.

Labourin linjan odotetaan kirkastuvan lauantaina Brightonissa alkavassa puoluekokouksessa.

Tiistaina luvassa on Britannian korkeimman oikeuden linjaus siihen, oliko parlamentin jäädytys viideksi viikoksi laillinen vai ei.

Johnsonin hallitus sai elokuun lopussa kuningattarelta luvan jäädyttää parlamentti lokakuun puoliväliin asti. Nyt Britanniassa kiistellään siitä, valehteliko pääministeri hallitsijalle jäädytyksen taustoista.

Skotlantilainen tuomioistuin päätyi viime keskiviikkona siihen, että jäädytys olisi laiton. Perusteluna oli, että brittihallitus ei toiminut vilpittömässä mielessä, vaan poliittisin motiivein ja yrittäen kalvaa parlamentin valtaa brexitin alla.

Englantilainen tuomioistuin puolestaan linjasi jo aiemmin, että jäädyttäminen ei riko lakia. Tuomioistuimen mielestä poliittisia päätöksiä ei voi tuomita juridisilla mittareilla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Brexit-päivä on lokakuun lopussa


 Britannian on määrä erota EU:sta 31. päivä lokakuuta.

 Uuden lain mukaan brittihallituksen pitää pyytää EU:lta brexit-lykkäystä, jos eron ehdoista ei ole päästy sopuun 19. päivä lokakuuta mennessä.

 EU-johtajat kokoontuvat syys­huippu­kokoukseensa Brysselissä 17. päivä lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  2. 2

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä – Johnson: ”En aio neuvotella lykkäyksestä”

  3. 3

   Egyptissä tehtiin suurin muumioiden hauta-arkkulöytö yli sataan vuoteen

  4. 4

   Rautatieaseman hissien korjaaminen kestää yli neljä kuukautta, HKL selittää miksi

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  6. 6

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  7. 7

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  8. 8

   Vuoden luontokuva on valokuvaaja Ville Heikkisen karhun ja korpin yhteispotretti

  9. 9

   Pankkiirin miljoonilla tuli viimein jättipotti Kuopiossa, ja KuPS juhlii mestaruutta – omistajan visioille naurettiin viime vuosikymmenellä

  10. 10

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä – Johnson: ”En aio neuvotella lykkäyksestä”

  5. 5

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  6. 6

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää