Ulkomaat

Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

Puolustusministeri Mike Esper nimesi iskun tekijäksi Iranin, vaikka osa sotilasasiantuntijoista kyseenalaistaa Yhdysvaltain tulkinnan iskujen tulosuunnasta.

Yhdysvallat valmistelee vastatoimia Saudi-Arabian ja maailman suurinta öljynjalostamoa vastaan tehdystä iskusta, puolustusministeri Mark Esper sanoi maanantaina. Esper nimesi samassa yhteydessä Iranin.

”Yhdysvaltain asevoimat työskentelee kumppaniensa kanssa vastatakseen tähän ennen kokemattomaan hyökkäykseen ja puolustaakseen kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä, jota Iran huojuttaa”, Esper kirjoitti Twitterissä.
Kahteen suuren öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa tehtiin lauantaina ilmaiskuja, joiden tekijöiksi oletettiin Jemenissä sotaa käyneet huthikapinalliset. Iskujen odotetaan vaikuttavan raakaöljyn hintaan koko maailmassa.

Iran kiistää olleensa iskun takana. Iranin presidentin Hassan Ruhanin mukaan iskun teki ”Jemenin kansa”, joka vastasi neljän vuoden taisteluihin. Saudi-Arabian johtama liittouma on käynyt sotaa Jemenissä vuodesta 2015.

Iran sanoi kuitenkin olevansa valmis sotaan, uutistoimisto Reuters kertoi.

Yhdysvallat julkaisi satelliittikuvia, jotka sen mukaan viittaavat Iranin syyllisyyteen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina kohdistuneissa lennokki-iskuissa. Asiasta kertovat muiden muassa sanomalehti The New York Times ja uutistoimisto AP.

Iskujen pääkohde oli maailman suurin öljynjalostuslaitos Abqaiqissa, joka sijaitsee lähellä Persianlahden rannikkoa sekä Bahrainia ja Qataria. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan iskut tehtiin luultavasti sekä lennokeilla että risteilyohjuksilla, joita oli yhteensä ainakin 17, joskaan kaikki eivät yltäneet kohteisiinsa.

Viranomaiset tulkitsivat, että satelliittikuvien perusteella iskut tehtiin pohjoisesta tai luoteesta eli Iranin tai Irakin suunnasta – ei siis etelässä sijaitsevasta Jemenistä, jonka shiialaiset huthikapinalliset ovat ottaneet iskut nimiinsä.


”Ei ole epäilystäkään, etteikö syyllinen olisi Iran. Siitä ei pääse mihinkään, vaikka miten asiaa pyörittelee. Ei ole muuta ehdokasta. Todisteet osoittavat yksinomaan Iraniin syyllisenä tähän”, eräs viranomainen sanoi toimittajille nimettömänä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Shiialaisen Iranin tukemat huthit ovat käyneet sisällissotaa sunnalaisen Saudi-Arabian tukemaa Jemenin hallitusta vastaan vuodesta 2014.

Irakissa puolestaan on shiialaisia asejoukkoja, joita Iran kouluttaa ja aseistaa.

Ainakin yksi Yhdysvaltojen julkaisemista satelliittikuvista vaikuttaa olevan ristiriidassa viranomaisten tulkintojen kanssa, sillä siinä – tämän artikkelin alussa olevassa kuvassa – iskut näyttävät osuneen selvästi laitosten länsiseinämiin.

Myös osa sotilasasiantuntijoista kyseenalaistaa tulkinnan lennokkien tai risteilyohjusten saapumissuunnasta.

Eläkkeelle jäänyt yhdysvaltalaiskenraali Mark Hertling arvioi uutiskanava CNN:lle, että julkaistut satelliittikuvat ”eivät näytä oikein mitään, paitsi aika hyvää osumatarkkuutta öljysäiliöihin”.

Samoin arvioi eläkkeelle jäänyt amiraali John Kirby.

”En näe näissä kuvissa mitään, mikä vahvistaisi laukaisun tietystä suunnasta”, hän sanoi CNN:lle.

”Olen vaikuttunut iskujen tarkkuudesta.”

Yhdysvallat kertoi pyrkivänsä julkaisemaan pian lisää Iranin syyllisyyttä tukevaa materiaalia, joka on toistaiseksi määritelty salaiseksi.


Saudi-Arabian johtaman liittouman edustaja Turki al-Maliki sanoi maanantaina pääkaupungissa Riadissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että iskuissa käytetyt aseet vaikuttaisivat olevan peräisin Iranista, Reuters ja uutistoimisto AFP kertovat.

”Kaikki viittaa siihen, että iskuissa käytetyt aseet tulivat Iranista”, al-Maliki sanoi. Hänen mukaansa nyt tutkitaan, mistä aseet laukaistiin.

Iranin hallitus kommentoi valtiontelevisiossa maanantaina Reutersin mukaan, että syytökset Iranin osuudesta iskuihin ovat ”perusteettomia” ja ”mahdottomia hyväksyä”.

Irakin pääministeri Adel Abdul-Mahdi puolestaan kiisti The New York Timesin mukaan, että Iran olisi voinut toteuttaa iskun Irakin alueelta. Hän vakuutti, että Irak ryhtyisi toimiin, jos sen aluetta käytettäisiin hyökkäykseen muita maita vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantai-illalla Suomen aikaan uskovansa Iranin olevan iskujen takana. Hän kuitenkin painotti, että sotaa Irania vastaan tulisi välttää ja että Yhdysvallat haluaa tutkia perusteellisesti, kuka iskun on tehnyt.


Presidentti kertoi jo aikaisemmin antaneensa luvan laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.

Öljyn hinta on noussut yli 15 prosenttia korkeimmalle tasolleen liki neljään kuukauteen, kertoo uutistoimisto Reuters. Brentin barrelihinta nousi markkinoiden avautuessa korkeimmillaan yli 19 prosenttia, lähes 72 dollariin barrelilta.Trump kirjoitti, että öljyä tulee markkinoille niin paljon, että kysyntään pystytään vastaamaan. Varastojen avaamisen syynä ovat Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina tehdyt iskut, joiden vuoksi Saudi-Arabian öljyntuotanto putosi alle puoleen.

Uutistoimisto Reutersin maanantaina saamien tietojen mukaan Saudi-Arabia sulki Bahrainiin vievän raakaöljyputkensa iskujen jälkeen. Putken kautta kuljetettiin päivittäin yli 200 000 barrelia raakaöljyä.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä.

Lue myös: HS-analyysi: Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyntuotantoon uhkaavat heiluttaa maailmantaloutta

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan varmuusvarastoissa on 645 miljoonaa barrelia öljyä. Maailman suurimmat öljyn varmuusvarastot perustettiin öljykriisin jälkeen 1970-luvulla. Niistä on laskettu öljyä myyntiin vain kolme kertaa.

Tuorein varmuusvarastojen käyttö tapahtui kesäkuussa 2011, kun Libyan sisällissota järkytti öljynvientiä. Yhdysvallat pelkäsi, että öljyntuotannon häiriöt uhkaisivat haurasta, lamasta toipuvaa maailmantaloutta ja laski myyntiin 30 miljoonaa barrelia öljyä.

Tätä ennen varastoja käytettiin hirmumyrsky Katrinan jälkeen vuonna 2005, kun Meksikonlahden porausalueet kärsivät mittavia vahinkoja. Ensimmäisen kerran varmuusvarastoihin kajottiin, kun Yhdysvallat hyökkäsi Operaatio Aavikkomyrskyn nimellä tunnetussa sotilasoperaatiossa Irakiin vuonna 1991.

Varastot sijaitsevat syvällä maan alla Texasin ja Louisianan rannikkoalueilla. Niistä pumpatun öljyn matka markkinoille kestää noin kaksi viikkoa, joten sillä ei ole välitöntä vaikutusta.

Oikaisu 16.9. klo 7.58: Jutun videografiikassa Qatar oli alun perin merkitty virheellisesti Bahrainiksi. Virheellinen teksti on poistettu kartasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  7. 7

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  8. 8

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  9. 9

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää