Ulkomaat

Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

Puolustusministeri Mike Esper nimesi iskun tekijäksi Iranin, vaikka osa sotilasasiantuntijoista kyseenalaistaa Yhdysvaltain tulkinnan iskujen tulosuunnasta.

Yhdysvallat valmistelee vastatoimia Saudi-Arabian ja maailman suurinta öljynjalostamoa vastaan tehdystä iskusta, puolustusministeri Mark Esper sanoi maanantaina. Esper nimesi samassa yhteydessä Iranin.

”Yhdysvaltain asevoimat työskentelee kumppaniensa kanssa vastatakseen tähän ennen kokemattomaan hyökkäykseen ja puolustaakseen kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä, jota Iran huojuttaa”, Esper kirjoitti Twitterissä.
Kahteen suuren öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa tehtiin lauantaina ilmaiskuja, joiden tekijöiksi oletettiin Jemenissä sotaa käyneet huthikapinalliset. Iskujen odotetaan vaikuttavan raakaöljyn hintaan koko maailmassa.

Iran kiistää olleensa iskun takana. Iranin presidentin Hassan Ruhanin mukaan iskun teki ”Jemenin kansa”, joka vastasi neljän vuoden taisteluihin. Saudi-Arabian johtama liittouma on käynyt sotaa Jemenissä vuodesta 2015.

Iran sanoi kuitenkin olevansa valmis sotaan, uutistoimisto Reuters kertoi.

Yhdysvallat julkaisi satelliittikuvia, jotka sen mukaan viittaavat Iranin syyllisyyteen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina kohdistuneissa lennokki-iskuissa. Asiasta kertovat muiden muassa sanomalehti The New York Times ja uutistoimisto AP.

Iskujen pääkohde oli maailman suurin öljynjalostuslaitos Abqaiqissa, joka sijaitsee lähellä Persianlahden rannikkoa sekä Bahrainia ja Qataria. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan iskut tehtiin luultavasti sekä lennokeilla että risteilyohjuksilla, joita oli yhteensä ainakin 17, joskaan kaikki eivät yltäneet kohteisiinsa.

Viranomaiset tulkitsivat, että satelliittikuvien perusteella iskut tehtiin pohjoisesta tai luoteesta eli Iranin tai Irakin suunnasta – ei siis etelässä sijaitsevasta Jemenistä, jonka shiialaiset huthikapinalliset ovat ottaneet iskut nimiinsä.


”Ei ole epäilystäkään, etteikö syyllinen olisi Iran. Siitä ei pääse mihinkään, vaikka miten asiaa pyörittelee. Ei ole muuta ehdokasta. Todisteet osoittavat yksinomaan Iraniin syyllisenä tähän”, eräs viranomainen sanoi toimittajille nimettömänä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Shiialaisen Iranin tukemat huthit ovat käyneet sisällissotaa sunnalaisen Saudi-Arabian tukemaa Jemenin hallitusta vastaan vuodesta 2014.

Irakissa puolestaan on shiialaisia asejoukkoja, joita Iran kouluttaa ja aseistaa.

Ainakin yksi Yhdysvaltojen julkaisemista satelliittikuvista vaikuttaa olevan ristiriidassa viranomaisten tulkintojen kanssa, sillä siinä – tämän artikkelin alussa olevassa kuvassa – iskut näyttävät osuneen selvästi laitosten länsiseinämiin.

Myös osa sotilasasiantuntijoista kyseenalaistaa tulkinnan lennokkien tai risteilyohjusten saapumissuunnasta.

Eläkkeelle jäänyt yhdysvaltalaiskenraali Mark Hertling arvioi uutiskanava CNN:lle, että julkaistut satelliittikuvat ”eivät näytä oikein mitään, paitsi aika hyvää osumatarkkuutta öljysäiliöihin”.

Samoin arvioi eläkkeelle jäänyt amiraali John Kirby.

”En näe näissä kuvissa mitään, mikä vahvistaisi laukaisun tietystä suunnasta”, hän sanoi CNN:lle.

”Olen vaikuttunut iskujen tarkkuudesta.”

Yhdysvallat kertoi pyrkivänsä julkaisemaan pian lisää Iranin syyllisyyttä tukevaa materiaalia, joka on toistaiseksi määritelty salaiseksi.


Saudi-Arabian johtaman liittouman edustaja Turki al-Maliki sanoi maanantaina pääkaupungissa Riadissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että iskuissa käytetyt aseet vaikuttaisivat olevan peräisin Iranista, Reuters ja uutistoimisto AFP kertovat.

”Kaikki viittaa siihen, että iskuissa käytetyt aseet tulivat Iranista”, al-Maliki sanoi. Hänen mukaansa nyt tutkitaan, mistä aseet laukaistiin.

Iranin hallitus kommentoi valtiontelevisiossa maanantaina Reutersin mukaan, että syytökset Iranin osuudesta iskuihin ovat ”perusteettomia” ja ”mahdottomia hyväksyä”.

Irakin pääministeri Adel Abdul-Mahdi puolestaan kiisti The New York Timesin mukaan, että Iran olisi voinut toteuttaa iskun Irakin alueelta. Hän vakuutti, että Irak ryhtyisi toimiin, jos sen aluetta käytettäisiin hyökkäykseen muita maita vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantai-illalla Suomen aikaan uskovansa Iranin olevan iskujen takana. Hän kuitenkin painotti, että sotaa Irania vastaan tulisi välttää ja että Yhdysvallat haluaa tutkia perusteellisesti, kuka iskun on tehnyt.


Presidentti kertoi jo aikaisemmin antaneensa luvan laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.

Öljyn hinta on noussut yli 15 prosenttia korkeimmalle tasolleen liki neljään kuukauteen, kertoo uutistoimisto Reuters. Brentin barrelihinta nousi markkinoiden avautuessa korkeimmillaan yli 19 prosenttia, lähes 72 dollariin barrelilta.Trump kirjoitti, että öljyä tulee markkinoille niin paljon, että kysyntään pystytään vastaamaan. Varastojen avaamisen syynä ovat Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina tehdyt iskut, joiden vuoksi Saudi-Arabian öljyntuotanto putosi alle puoleen.

Uutistoimisto Reutersin maanantaina saamien tietojen mukaan Saudi-Arabia sulki Bahrainiin vievän raakaöljyputkensa iskujen jälkeen. Putken kautta kuljetettiin päivittäin yli 200 000 barrelia raakaöljyä.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä.

Lue myös: HS-analyysi: Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyntuotantoon uhkaavat heiluttaa maailmantaloutta

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan varmuusvarastoissa on 645 miljoonaa barrelia öljyä. Maailman suurimmat öljyn varmuusvarastot perustettiin öljykriisin jälkeen 1970-luvulla. Niistä on laskettu öljyä myyntiin vain kolme kertaa.

Tuorein varmuusvarastojen käyttö tapahtui kesäkuussa 2011, kun Libyan sisällissota järkytti öljynvientiä. Yhdysvallat pelkäsi, että öljyntuotannon häiriöt uhkaisivat haurasta, lamasta toipuvaa maailmantaloutta ja laski myyntiin 30 miljoonaa barrelia öljyä.

Tätä ennen varastoja käytettiin hirmumyrsky Katrinan jälkeen vuonna 2005, kun Meksikonlahden porausalueet kärsivät mittavia vahinkoja. Ensimmäisen kerran varmuusvarastoihin kajottiin, kun Yhdysvallat hyökkäsi Operaatio Aavikkomyrskyn nimellä tunnetussa sotilasoperaatiossa Irakiin vuonna 1991.

Varastot sijaitsevat syvällä maan alla Texasin ja Louisianan rannikkoalueilla. Niistä pumpatun öljyn matka markkinoille kestää noin kaksi viikkoa, joten sillä ei ole välitöntä vaikutusta.

Oikaisu 16.9. klo 7.58: Jutun videografiikassa Qatar oli alun perin merkitty virheellisesti Bahrainiksi. Virheellinen teksti on poistettu kartasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  5. 5

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Aamulla selviää, mitä Nokian arvioima ”heikohko” vuosineljännes tarkoittaa

  8. 8

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Ministerien pikareaktio pakottaa kysymään, onko hallitus sittenkään tosissaan liikenteen ilmastopäästöjen vähentämisessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  6. 6

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää