Ulkomaat

Unkari vastasi ensimmäistä kertaa oikeusvaltioepäilyihin – Pitkä ja rankka päivä, summasi EU-kokousta johtanut Tytti Tuppurainen

Unkaria kuultiin ensimmäistä kertaa tänään maanantaina ensimmäistä kertaa Euroopan unionin rangaistusmenettelyssä.

Bryssel

Unkari vastasi maanantaina ensimmäistä kertaa virallisesti kysymyksiin Euroopan unionin perusarvojen loukkaamisesta. Perusarvot ovat EU:n perussopimuksen mukaan muun muassa kunnioitus demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kohtaan.

Unkaria kuultiin niin kutsutussa rangaistusmenettelyssä, joka on jo tähän mennessä ollut historiallinen. EU-parlamentti äänesti vuosi sitten ensimmäistä kertaa Lissabonin sopimuksen artikla 7:n eli rangaistusmenettelyn käynnistämisestä.

Parhaillaan EU-puheenjohtajana toimiva Suomi on nostanut oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisen yhdeksi päätavoitteekseen. Unkaria kuultiin maanantaina ministerikokouksessa, jota johtaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

”Tämä ei ole mikään oikeudenkäynti. Emme ole mitään yleisiä syyttäjiä, vaan jaamme puheenvuorot ja toivomme, että jäsenmaat esittävät aiheellisia kysymyksiä, jotta saadaan tarpeellista tietoa Unkarin tilanteesta”, Tuppurainen kertoi saapuessaan kokoukseen.

Illalla Tuppurainen kuvasi käytyä kokousta pitkäksi ja rankaksi. Tuppuraisen mukaan tunteja kestänyt kuuleminen oli luottamuksellinen. Unkarin mediassa kuulemista on kuvattu noitavainoksi, minkä Tuppurainen torjui.

”Tämä ei ole noitavaino ketään vastaan, vaan seuraamme vain prosesseja, jotka ovat perussopimuksessamme.”

Tiedotustilaisuudessa puhunut oikeusvaltiokehityksestä vastaava komissaari Frans Timmermans sanoi, että jäsenmaat kysyivät hyviä ja avoimia kysymyksiä, joihin Unkari vastasi.

Tuppuraisen mukaan lähikuukaudet näyttävät, miten asiassa edetään. Ministerineuvosto ei tehnyt kuulemisesta johtopäätöksiä.

Kokoukseen saapunut Unkarin oikeusministeri Judit Varga kertoi Unkarin ”olevan valmis” ja toivoi, että kuuleminen perustuu lakiin.

”Odotan heidän todistavan, ettei tämä kuuleminen ole poliittinen noitavaino, ja että saamme reilun ja todisteisiin pohjautuvan kuulemisen”, Varga sanoi.

Rangaistusmenettelyn painavin seuraus on äänioikeuden menetys, mutta siihen tarvitaan jäsenmaiden yksimielinen suostumus.

”Kun puhumme tuomareiden riippumattomuudesta, median vapaudesta, vähemmistöjen suojelusta ja akateemisesta vapaudesta, se muistuttaa meitä meidän identiteetistämme ja meidän arvoistamme”, sanoi kokoukseen saapunut ranskalaisministeri Amelie de Montchalin.

Unkarin lisäksi rangaistusmenettelyssä on Puola, jota on kuultu kolme kertaa. Euroopan unionin tuomioistuimessa on lisäksi vireillä useita kanteita Puolaa vastaan. Kesällä tuomioistuin tuomitsi Puolan tuomareiden eläkelain EU:n lainsäädännön vastaiseksi. Laki laski tuomareiden eläkeikää 70:sta 65:een ja olisi pakottanut merkittävän osan tuomareista eläkkeelle kesken virkakauden.

Rangaistusmenettelyn ja lakikanteiden lisäksi EU haluaa vahvistaa oikeusvaltiodialogia. Dialogiin voivat kuulua jäsenmaiden raportit omasta tilanteestaan sekä yhteiset keskustelut.

Suomi edistää puheenjohtajakaudellaan myös oikeusvaltioperiaatteen sitomista pitkän aikavälin rahoituskehysneuvotteluun. Tämä tarkoittaa, että tiettyjä periaatteita rikkova jäsenmaa ei saisi EU-rahaa. Keskustelu rahojen epäämisestä ja perusteista on vielä kesken.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on pitänyt oikeusvaltioperiaatetta ja rahoitusta esillä Suomen puheenjohtajuuskaudella. Strasbourgissa Rinne kertoi, että esimerkiksi suomalaiselle on vaikea selittää, miksi rahaa menee maille, jotka eivät noudata EU:n perussopimuksessa listattuja arvoja.

”Asia on yksinkertainen. Jos suomalaiset maksavat enemmän kuin saavat takaisin, rahan on mentävä sellaisiin asioihin, joita he arvostavat”, Rinne sanoi.

Suomi on päätynyt EU-puheenjohtajuuskaudellaan Unkarin hampaisiin. Unkari vastustaa erityisesti EU-rahoituksen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteeseen.

Unkarin hallintoa lähellä oleva media ja pääministeri Viktor Orbán ovat arvostelleet Suomen oikeuslaitosta ja mediaa. Arvostelua ovat herättäneet muun muassa perustuslakituomioistuimen puute. Orbánin mukaan Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa. Suomessa arviot tekee eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Rinne aikoo matkata Unkariin syyskuun lopussa. STT:n haastattelussa Rinne kuvasi, kuinka Unkari on nostanut väitteitä esille ”lapsellisella tavalla”.

”Tiedän, että Suomessakin oikeusvaltiossa on kehittämistä, mutta verrattuna siihen mitä on puhuttu, voimme puhtaalla omallatunnolla sanoa, että järjestelmämme on kunnossa”, Rinne sanoi.

Tuppuraisen mukaan Unkarin ja Suomen välit eivät olleet maanantain agendalla.

”Aina mahtuu keskustelua, ja jokaisesta maasta on mahdollista löytää kohtia, joita voi parantaa. En usko, että Suomen ja Unkarin väliset suhteet nousevat tämän päivän neuvoston keskustelussa mitenkään esille”, hän sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  4. 4

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  5. 5

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  6. 6

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  8. 8

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  9. 9

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  10. 10

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää