Ulkomaat

Unkari vastasi ensimmäistä kertaa oikeusvaltioepäilyihin – Pitkä ja rankka päivä, summasi EU-kokousta johtanut Tytti Tuppurainen

Unkaria kuultiin ensimmäistä kertaa tänään maanantaina ensimmäistä kertaa Euroopan unionin rangaistusmenettelyssä.

Bryssel

Unkari vastasi maanantaina ensimmäistä kertaa virallisesti kysymyksiin Euroopan unionin perusarvojen loukkaamisesta. Perusarvot ovat EU:n perussopimuksen mukaan muun muassa kunnioitus demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kohtaan.

Unkaria kuultiin niin kutsutussa rangaistusmenettelyssä, joka on jo tähän mennessä ollut historiallinen. EU-parlamentti äänesti vuosi sitten ensimmäistä kertaa Lissabonin sopimuksen artikla 7:n eli rangaistusmenettelyn käynnistämisestä.

Parhaillaan EU-puheenjohtajana toimiva Suomi on nostanut oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisen yhdeksi päätavoitteekseen. Unkaria kuultiin maanantaina ministerikokouksessa, jota johtaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

”Tämä ei ole mikään oikeudenkäynti. Emme ole mitään yleisiä syyttäjiä, vaan jaamme puheenvuorot ja toivomme, että jäsenmaat esittävät aiheellisia kysymyksiä, jotta saadaan tarpeellista tietoa Unkarin tilanteesta”, Tuppurainen kertoi saapuessaan kokoukseen.

Illalla Tuppurainen kuvasi käytyä kokousta pitkäksi ja rankaksi. Tuppuraisen mukaan tunteja kestänyt kuuleminen oli luottamuksellinen. Unkarin mediassa kuulemista on kuvattu noitavainoksi, minkä Tuppurainen torjui.

”Tämä ei ole noitavaino ketään vastaan, vaan seuraamme vain prosesseja, jotka ovat perussopimuksessamme.”

Tiedotustilaisuudessa puhunut oikeusvaltiokehityksestä vastaava komissaari Frans Timmermans sanoi, että jäsenmaat kysyivät hyviä ja avoimia kysymyksiä, joihin Unkari vastasi.

Tuppuraisen mukaan lähikuukaudet näyttävät, miten asiassa edetään. Ministerineuvosto ei tehnyt kuulemisesta johtopäätöksiä.

Kokoukseen saapunut Unkarin oikeusministeri Judit Varga kertoi Unkarin ”olevan valmis” ja toivoi, että kuuleminen perustuu lakiin.

”Odotan heidän todistavan, ettei tämä kuuleminen ole poliittinen noitavaino, ja että saamme reilun ja todisteisiin pohjautuvan kuulemisen”, Varga sanoi.

Rangaistusmenettelyn painavin seuraus on äänioikeuden menetys, mutta siihen tarvitaan jäsenmaiden yksimielinen suostumus.

”Kun puhumme tuomareiden riippumattomuudesta, median vapaudesta, vähemmistöjen suojelusta ja akateemisesta vapaudesta, se muistuttaa meitä meidän identiteetistämme ja meidän arvoistamme”, sanoi kokoukseen saapunut ranskalaisministeri Amelie de Montchalin.

Unkarin lisäksi rangaistusmenettelyssä on Puola, jota on kuultu kolme kertaa. Euroopan unionin tuomioistuimessa on lisäksi vireillä useita kanteita Puolaa vastaan. Kesällä tuomioistuin tuomitsi Puolan tuomareiden eläkelain EU:n lainsäädännön vastaiseksi. Laki laski tuomareiden eläkeikää 70:sta 65:een ja olisi pakottanut merkittävän osan tuomareista eläkkeelle kesken virkakauden.

Rangaistusmenettelyn ja lakikanteiden lisäksi EU haluaa vahvistaa oikeusvaltiodialogia. Dialogiin voivat kuulua jäsenmaiden raportit omasta tilanteestaan sekä yhteiset keskustelut.

Suomi edistää puheenjohtajakaudellaan myös oikeusvaltioperiaatteen sitomista pitkän aikavälin rahoituskehysneuvotteluun. Tämä tarkoittaa, että tiettyjä periaatteita rikkova jäsenmaa ei saisi EU-rahaa. Keskustelu rahojen epäämisestä ja perusteista on vielä kesken.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on pitänyt oikeusvaltioperiaatetta ja rahoitusta esillä Suomen puheenjohtajuuskaudella. Strasbourgissa Rinne kertoi, että esimerkiksi suomalaiselle on vaikea selittää, miksi rahaa menee maille, jotka eivät noudata EU:n perussopimuksessa listattuja arvoja.

”Asia on yksinkertainen. Jos suomalaiset maksavat enemmän kuin saavat takaisin, rahan on mentävä sellaisiin asioihin, joita he arvostavat”, Rinne sanoi.

Suomi on päätynyt EU-puheenjohtajuuskaudellaan Unkarin hampaisiin. Unkari vastustaa erityisesti EU-rahoituksen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteeseen.

Unkarin hallintoa lähellä oleva media ja pääministeri Viktor Orbán ovat arvostelleet Suomen oikeuslaitosta ja mediaa. Arvostelua ovat herättäneet muun muassa perustuslakituomioistuimen puute. Orbánin mukaan Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa. Suomessa arviot tekee eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Rinne aikoo matkata Unkariin syyskuun lopussa. STT:n haastattelussa Rinne kuvasi, kuinka Unkari on nostanut väitteitä esille ”lapsellisella tavalla”.

”Tiedän, että Suomessakin oikeusvaltiossa on kehittämistä, mutta verrattuna siihen mitä on puhuttu, voimme puhtaalla omallatunnolla sanoa, että järjestelmämme on kunnossa”, Rinne sanoi.

Tuppuraisen mukaan Unkarin ja Suomen välit eivät olleet maanantain agendalla.

”Aina mahtuu keskustelua, ja jokaisesta maasta on mahdollista löytää kohtia, joita voi parantaa. En usko, että Suomen ja Unkarin väliset suhteet nousevat tämän päivän neuvoston keskustelussa mitenkään esille”, hän sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyi 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Sisäministeri Maria Ohisalo pyytää selvitystä poliisin voimankäytöstä mielenosoituksissa

  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   I love me -hyvinvointimessuilla esitellään turkiksia, ja se sai aikaan ennennäkemättömän palautevyöryn

  9. 9

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  10. 10

   Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  9. 9

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  10. 10

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää