Ulkomaat

Venäjä aloitti suuren sotaharjoituksen: mukana sotilaita Kiinasta, Intiasta ja Pakistanista

Viikon mittaiseen keskisen sotilaspiirin harjoitukseen osallistuu 128 000 sotilasta.

Venäjä aloitti maanantaina vuotuisen suuren sotaharjoituksensa, joka pidetään tänä vuonna keskisessä sotilaspiirissä. Harjoituksen avajaisseremonia pidettiin Donguzin harjoitusalueella Orenburgin alueella Etelä-Venäjällä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan lauantaihin saakka kestävään harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 128 000 sotilasta. Venäjän lisäksi sotilaita on mukana Kiinasta, Intiasta ja Pakistanista sekä Kazakstanista, Uzbekistanista, Tadžikistanista ja Kirgisiasta.

Pääharjoitusalueet sijaitsevat Venäjän etelärajalla, keskisen sotilaspiirin lisäksi myös kahdella harjoitusalueella Dagestanissa, eteläisessä sotilaspiirissä.


Osa harjoituksista pidetään Venäjän kumppanimaiden alueilla, joissa puolustusministeriön mukaan harjoitetaan ”laittomien aseellisten ryhmittymien vastaisia tilanteita”. Venäjän varapuolustusministeri Junus-Bek Jevkurov kertoi armeijan lehdelle Krasnaja Zvezdalle, että ainakin yksi harjoitusalue sijaitsee Tadžikistanissa.

Lisäksi osa harjoituksista pidetään Jäämerellä Novaja Zemljan ja Uuden-Siperian saarten välisellä alueella, jossa mukana on Venäjän pohjoinen laivasto. Televisiokanava RT:n mukaan napapiirin pohjoispuolisilla alueilla testataan ainakin T80-kaasuturbiinipanssareita, joiden pitäisi soveltua hyvin arktisiin olosuhteisiin.

Harjoituksessa on mukana 20 000 ajoneuvoa ja asejärjestelmää, 600 lentokonetta ja helikopteria sekä 15 laivaston alusta, joista ainakin osa kuuluu Kaspianmeren laivastolle. RT:n mukaan harjoitukseen osallistuu myös läntisen sotilaspiirin pioneereja, jotka rakentavat ponttonisiltoja kalustolleen Volgan ylitse.

Venäjä järjestää vuotuiset suursotaharjoitukset vuoron perään läntisellä, itäisellä, eteläisellä ja keskisellä alueella. Käytännössä viidenneksi sotilaspiiriksi muodostettu Pohjoinen laivasto on osallistunut viime aikojen harjoituksiin säännöllisesti.

Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi keskisen alueen painopiste on etelässä ja matkaa Kaspianmereltä Jäämerelle kertyy linnuntietä lähes kolmetuhatta kilometriä.

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, mitkä joukot 128 000 sotilaan harjoitusvahvuuteen luetaan. Puolustusministeriön mukaan harjoituksiin kolmella tärkeimmällä harjoituspaikalla eli Donguzissa, Totskissa ja Adanakissa osallistuu 12 950 sotilasta joista 2 250 kuuluu kumppanimaiden joukkoihin.

Tarkkailijoiden mukaan Venäjä haluaa korostaa harjoitusten kansainvälistä luonnetta luodakseen kuvaa sotilaallisen liittouman johtajuudesta. Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan kuuluvat Neuvostoliiton raunioille perustetun Itsenäisten valtioiden yhteisön puolustusliittoon eli Kollektiiviseen turvallisuusjärjestöön.

Kiina, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan puolestaan kuuluvat Venäjän ohella Shanghain yhteistyöjärjestöön, jonka eräs tehtävä on terrorismin vastustaminen. Harjoituksen tadžikkijoukkojen komentaja, eversti Džahongir Nazaralizod korostikin Krasnaja Zvezdan mukaan terrorismin vastustamista.

”Isis-järjestön Syyriassa ja Irakissa kokeman tappion jälkeen sen johdon oletetaan ryhmittyvän uudelleen ja kokoavan voimia Afganistaniin”, Nazaralizod sanoi maanantaina harjoituksen avajaisissa Donguzissa.

Yhdysvallat yrittää parhaillaan vähentää Afganistan-joukkojaan neuvottelemalla rauhasta Taleban-järjestön kanssa.

Tsentr-harjoituksen kulku näyttää kuitenkin enemmän perinteiseltä sodankäynniltä kuin terroristijahdilta. Harjoitus alkaa hyökkäyksen torjunnalla, ja tämän jälkeen sotilaat siirtyvät harjoitusohjelman mukaan vastahyökkäykseen.

Kansainväliseen yhteistyöhön tosin voi olla sotimista hyödyllisempiäkin syitä, kuten moskovalainen sotatieteen professori Vadim Kozjulin huomautti RT:lle.

”Kiina, Intia ja Pakistan ovat venäläisen aseteknologian tärkeimpiä ostajia”, Kozjulin sanoi. ”On erittäin todennäköistä, että sotilastekninen yhteistyö näiden maiden kanssa on nousemassa uudelle tasolle.”

Venäjän edellisiin Tsentr-harjoituksiin vuonna 2015 osallistui 95 000 sotilasta. Ulkomaalaisia ei juuri ollut mukana, ja harjoitus on jälkikäteen arvioitu valmistautumiseksi Syyrian sotaretkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  4. 4

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  8. 8

   Omituinen torninraato nököttää Lauttasaaressa: Rakennelma on viimeisiä jäänteitä puolustusjärjestelmästä, jota ei enää ole

  9. 9

   Katalonian yhdeksälle itsenäisyysliikkeen johtajalle 9–13 vuoden vankilatuomiot

  10. 10

   Espoolaisella rannalla on aatelishuvila, jonka pihamaalle oli kaivettu yllätys: Luola täynnä saksalaisia puutarhatonttuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  7. 7

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  10. 10

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää