Ulkomaat

Muutamalla tuhannella eurolla voi aiheuttaa maailmanlaajuisen kriisin: lennokeista on tullut halpa ase

Euroopan unionissakin on varoitettu tuhotarkoituksiin käytettävistä lennokeista.

Saudi-Arabian öljynjalostuslaitoksiin lauantaina tehdyt iskut olivat mahdollisesti jälleen yksi esimerkki siitä, että aiemmin vain valtioiden käytössä olleet tehokkaat aseet ovat teknologian kehittymisen ja komponenttien halpenemisen ansiosta lähes kenen tahansa saatavilla.

Iskujen tekijöiksi ilmoittautuivat Jemenin huthikapinalliset, mutta tekijöistä ei ole varmuutta. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania, joka on puolestaan kiistänyt syytteet.

Iskut ovat jo ehtineet vavisuttaa öljyn hintaa maailmalla.

Huthien edustaja, prikaatikenraali Yahya Sare’e ilmoitti kapinallisten lähettäneen Abqaiqin ja Khuraisin jalostamoja kohti kymmenen lennokkia. Hän ei kuitenkaan sanonut, lähetettiinkö lennokit Saudi-Arabian eteläpuolella olevasta Jemenistä. Yhdysvaltojen julkaisemien satelliittikuvien mukaan Abqaiqin jalostamo oli kärsinyt lännen suunnasta tulleista iskuista.


Epäilyjen mukaan iskuissa käytettiin useita lennokkeja tai mahdollisesti risteilyohjuksia. Huthit ovat iskeneet Saudi-Arabiaan useita kertoja aikaisemmin raketeilla, ohjuksilla ja lennokeilla, ja Yhdysvallat sekä Saudi-Arabia ovat syyttäneet Irania huthien kouluttamisesta ohjus- ja lennokkiteknologiassa.

Kaksi Iranissa olevaa lähdettä kertoi The New York Times -lehdelle, että huthien edustajat ovat saaneet Iranissa koulutusta lennokkien kokoamiseen, käyttöön ja korjaamiseen.

Lennokeissa on tavallisesti voimanlähteenä propellimoottori, raketeissa rakettimoottori ja risteilyohjuksissa suihkumoottori. Esimerkiksi rakettien rakentaminen ei ole kovinkaan monimutkaista, mutta haasteellisempaa on saada ne lentämään haluttuun kohteeseen.

Risteilyohjuksissa lentorata ja kohde on ohjelmoitu paikannuksen avulla etukäteen, ja ne vaativat kehittyneempää teknologiaa. Sen rakentamisessa huthit ovat mahdollisesti saaneet ulkopuolista apua, tai sitten niitä on ostettu valmiina.

Raketeista kuuluisia esimerkkejä ovat palestiinalaisten Gazasta Israeliin ampumat Qassam-raketit. Niiden osumatarkkuus on todella huono, mutta rakettien valmistaminen on halpaa ja helppoa. Qassamin rakettimoottori käyttää polttoaineena vain sokeria sekä lannoitteenakin tunnettua kaliumnitraattia hapettimena.


Siinä missä vaikkapa terroristijärjestö Isisin Syyriassa käyttämien, teknisesti alkeellisten lennokkien tavoite oli tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä, lauantain isku ei tappanut ketään.

Se oli tähdätty strategisesti erittäin tärkeään kohteeseen, Saudi-Arabian ja koko maailman suurimpaan öljyntuotantolaitokseen:Lue myös: HS-analyysi: Saudi-Arabian kuningas oli rahapulassa vuonna 1933, sitten tapahtui ihme – lauantain iskut olivat hyökkäys maan vaurauden ytimeen

Lennokkeja on käytetty eri ryhmien tekemissä iskuissa jo pitkään. Vuosi sitten Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray varoitti, että siviilien käyttämät lennokit ovat synnyttäneet ”alati kasvavan uhan”.

”Terroristiryhmät voisivat helposti käyttää taistelukokemuksiaan aseistamalla lennokkeja”, Wray sanoi senaatin kuulemistilaisuudessa uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Myös Euroopan unionissa on pelätty, että esimerkiksi terroristit voisivat tehdä iskuja lennokeilla.

”Lennokit kehittyvät yhä voimakkaammiksi ja fiksummaksi, mikä tekee niistä yhä houkuttelevampia niin lailliseen kuin vihamieliseenkin käyttöön”, totesi EU:n turvallisuusasioista vastaava komissaari Julian King saksalaisen Welt Am Sonntagin haastattelussa.

YK:n tammikuussa julkaiseman selvitysraportin mukaan huthikapinallisilla on lennokeista pitkällinen kokemus. Lennokkeja on käytetty tiedustelutiedon hankkimisen lisäksi myös sotilaallisissa iskuissa Saudi-Arabiaan.

Jos lauantaiset iskut tehtiin lennokeilla ja tekijät olivat huthikapinallisia, käytettiin teoissa mahdollisesti huthien lennokkiarsenaalin kruununjalokiveä, UAV-X-lennokkia. YK:n mukaan lennokki on ollut käytössä elokuusta 2018 lähtien. Muilla huthien käyttämillä lennokeilla kuten Qasefeilla on huomattavasti lyhyempi toimintasäde, ja niitä on käytetty erityisesti tiedustelussa.

UAV-X:llä on pituutta 280 senttimetriä, ja sen siipien väli on 450 senttimetriä. Lennokki kykenee kuljettamaan 18 kilon räjähdelastin, joka on sekoitettu teräskuuliin tuhovoiman lisäämiseksi.

YK:n tutkijat ovat selvittäneet, että lennokeissa on käytetty joko kiinalaista DLE170- tai saksalaista 3W110iB2-polttomoottoria. YK:n tiedossa on, että ainakin saksalaismoottoreita on toimitettu hutheille Kreikan kautta. Lennokin rakentaminen ei ole rahasta kiinni, sillä esimerkiksi saksalaismoottori maksaa 1 400 euroa ja kiinalaisen DLE170-moottorin saa noin tuhannella eurolla.

Iskussa käytettyjen lennokkien rakentaminen on saattanut maksaa noin 13 000 euroa tai vähemmän, arvioi hollantilaisen PAX-järjestön vanhempi tutkija Wim Zwijnenburg The New York Times -lehdelle.

Zwijnenburgin mukaan huthit hyötyvät halvoista lennokeista, koska ne pystyvät tuottamaan paljon vahinkoa, mutta niiden jäljittäminen ja alasampuminen on vaikeaa.

UAV-X:n kantama on YK:n tietojen mukaan 1 200–1 500 kilometriä ja lentonopeus 200–250 kilometriä tunnissa. Tiedusteluun tarkoitetuissa lennokeissa huthit ovat suosineet Nikonin D810-kameraa, tietävät YK:n tutkijat.

Aiemmin huthit ovat ilmoittaneet, että he voivat iskeä lennokilla esimerkiksi Riadiin, Abu Dhabiin tai Dubaihin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin virkarikostutkinnassa koetaan tänään odotetuimmat hetket, mutta harva amerikkalainen on muuttanut ajatteluaan presidentin syrjäyttämisestä

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää