Ulkomaat

Sam haluaisi olla Hongkongin kaduilla osoittamassa mieltään, mutta sen sijaan hän istuu koneensa ääressä Helsingissä ja perusti verkkosivun

Työpäivän jälkeen Sam istuu koneensa ääreen ja alkaa kirjoittaa, sillä Hongkongin erityisasema ei ole enää itsestäänselvyys.

Hongkongilaiset ovat jo kuukausien ajan kerääntyneet kaduille osoittamaan mieltään. Mielenosoitukset alkoivat lakialoitteesta, jonka mukaan Hongkong voisi luovuttaa rikoksista epäiltyjä esimerkiksi Manner-Kiinaan.

Aloite sysäsi liikkeelle protestiaallon. Mielenosoituksia on järjestetty ympäri Hongkongia. Mielenosoittajien massat ovat täyttäneet katuja, keränneet kansainvälistä huomiota häiritsemällä lentoliikennettä ja saaneet lakialoitteen kuopatuksi.

Protestit eivät kuitenkaan ole ohi. Syyskuun alussa protestoijat ovat esimerkiksi vedonneet Yhdysvaltoihin, pitäneet koululakkoa ja kokoontuneet ostoskeskukseen laulamaan protestihymniään.

Sunnuntaina sadat osoittivat mieltään rauhanomaisesti Britannian konsulaatin ulkopuolella. Lopulta protestit yltyivät kuitenkin väkivaltaisiksi, ja mielenosoittajat heittelivät polttopulloja ja tiiliä hallitusrakennusten lähellä. Poliisi vastasi vesitykeillä ja kyynelkaasulla.

Lakialoite on peruttu, mutta protestit nostivat esiin yksittäistä aloitetta syvemmän ongelman: Kiinan kiristyvän otteen itsehallintoalueestaan.

Lue lisää jutusta, joka kertaa tapahtumat: Mies murhasi tyttöystävänsä, sulloi ruumiin matkalaukkuun ja tunnusti, mutta häntä ei voitu silti tuomita – Tapauksen jälkipyykistä roihahti Hongkongin kriisi, jolle ei näy loppua

Hongkongista Suomeen muuttanut Sam ei voi pukea ylleen protestoijien mustaa paitaa ja lähteä heiluttamaan kylttiä pääkatu Nathan Roadille, vaikka kuinka haluaisi. Hän haluaa silti tehdä osansa synnyinkaupunkinsa hyväksi.

Siksi Sam käyttää vapaa-aikaansa koostaen mielenosoituksista kertovaa verkkosivua.

”Ihmiset eivät pysy perillä siitä, mitä on tapahtunut”, hän perustelee sivuston tarpeellisuutta.


Ajan saatossa muistikuvat tapahtumista hämärtyvät ja huomio siirtyy muualle. Sam toivoo, ettei niin kävisi Hongkongin mielenosoituksille.

Sam ei esiinny tässä jutussa oikealla nimellään, sillä julkinen mielenosoittajien puolelle asettuminen saattaisi uhata hänen turvallisuuttaan.

Protestit ovat yltyneet paikoin väkivaltaisiksi. Samalla mielenosoittajat ovat lisänneet vaatimuslistalleen esimerkiksi puolueettoman tutkinnan poliisin mielenosoittajia kohtaan harjoittamasta väkivallasta.

Kyse ei siis ole enää vain luovutuslaista vaan kahden järjestelmän politiikan toimivuudesta.

Opintojen vuoksi Suomeen muuttanut Sam on seurannut tapahtumia tiiviisti.

Keskustellessaan tapahtumista mannerkiinalaisten ystäviensä kanssa hän huomasi, etteivät ystävät tienneet tapahtumista, eikä Sam itse muistanut kaikkia käänteitä yksityiskohtaisesti.

Siksi hän päätti perustaa sivuston, jolle kokoaa kattavaa aikajanaa kokonaiskuvan hahmottamista helpottaakseen.

”Toivon, että mannerkiinalaiset tietäisivät, ettei Hongkong ole jonkinlaisen kapinan tai terroristi-iskujen vallassa.”

Kiinassa internetiä sensuroidaan, mutta etenkin useat nuoret osaavat käyttää virtuaalisia erillisverkkoja eli vpn-palveluja. Moni siis pääsee sensuroimattoman tiedon äärelle, vaikka televisio ja lehdet puskisivatkin vain kommunistipuolueen hyväksymää kantaa.

Manner-Kiinassa tapahtumista on kerrottu melko vähän ja varsin tiukasti määriteltyyn sävyyn.

Esimerkiksi Kiinan valtiollinen televisiokanava CGTN näytti hongkongilaisen näyttelijän Jackie Chanin haastattelun, jossa Chan kuvaili kotikaupunkinsa tapahtumien surettavan ja masentavan ihmisiä.

Samille protestit ovat osoitus järjestelmän toimimattomuudesta: kaupunkilaisille ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä kaduille, sillä hallinto on pettänyt ihmiset, joita sen pitäisi palvella.


Tietotekniikan ammattilaiselle sivuston perustaminen oli helppoa. Sam ryhtyi koostamaan aikajanaa, jonka alkupää on vuoden 2014 epäonnistuneissa sateenvarjomielenosoituksissa.

Pian hän löysi kuitenkin myös muita ihmisiä, jotka työstivät samankaltaista projektia. Sam päätti liittyä jo pidemmällä olevaan projektiin mutta aikoo myöhemmin jatkaa itse aloittamaansakin.

Hong Kong Democratic Movement -sivustolle kootaan Hongkongin aikajanaa kiinaksi ja englanniksi. Projekti on pilkottu pienempiin osiin. Jotkut ylläpitäjistä keskittyvät esimerkiksi tiedonhankintaan, toiset faktantarkistukseen ja kolmannet kääntämiseen.

Sivustolle koottavia tietoja tarkistetaan eri lähteistä. Paljon on kuitenkin keskinäisen luottamuksen ja muiden aktivistien tarkistuksen varassa.

”Jos jonain päivänä huomaan heidän julkaisevan valeuutisia tai jotain epäilyttävää, se saa hälytyskelloni soimaan ja sitten harkitsen panostani uudelleen”, Sam sanoo.

Anonyymiys on muodostunut tärkeäksi mielenosoitusten yhteydessä, etenkin teknologian kehittymisen vuoksi. Airdrop- ja Bluetooth-teknologian avulla mielenosoittajat ovat pystyneet jakamaan tiedostoja esimerkiksi lentokentän matkustajille.

Teknologiakaan ei silti pelasta. The New York Times kirjoitti aktivistista, jonka poliisi yritti pakottaa kääntämään kasvonsa puhelimeensa saadakseen laitteen auki. Miestä syytettiin poliisien tunnistamiseen keskittyvän kanavan ylläpitämisestä.

Aktivistit keskustelevat pääosin netin välityksellä, esimerkiksi Redditin kaltaisen LIHKG-sivuston tai tietoturvastaan tunnetun Telegram-pikaviestisovelluksen avulla.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Telegramin latauskerrat alkoivatkin kasvaa Hongkongissa tuntuvasti mielenosoitusten alettua.

Anonyymiys on myös ongelma. Nimettömistä käyttäjistä on mahdoton tietää, kuka on mielenosoittajien puolella ja kuka joukkoon soluttautunut poliisi. Aktivistien on oltava varovaisia myös sisäisissä kanavissaan.

”Oletamme aina, että mukana on hallinnon jäseniä ja poliiseja jopa Manner-Kiinasta”, Sam kertoo.

Teknologia ei myöskään takaa anonyymiyttä. Kesäkuussa The New York Times kertoi poliisin pidättäneen erään Telegram-ryhmän ylläpitäjän.

Mitä enemmän viranomaiset vastustavat mielenosoituksia, sitä enemmän kierroksia ne saavat. Jotkut vaativat jo Hongkongin itsenäistymistä.

Samin mielestä Hongkong voisi hyvinkin pysyä osana Manner-Kiinaa, sillä nykyinen järjestelmä olisi toimiva. Siis olisi: nyt Kiina ei Samin mukaan noudata sopimusta, jonka se solmi Britannian kanssa vuonna 1997.

Sopimuksessa Hongkongille taattiin taloudellinen ja osittain poliittinen autonomia 50 vuodeksi.

”Vaadimme vain jotain, mitä meille on jo luvattu. Emme pyydä mitään lisää”, Sam sanoo ja jatkaa: ”Minusta emme vaadi kohtuuttomia.”

Ratkaisua odotellessaan Sam jatkaa nettisivujen työstämistä. Manner-Kiinassa hän ei aio käydä lähivuosina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Oulun poliisi tutkii vanhukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää raiskausta

  4. 4

   Varjojen naiset: Riikka Tuomi ja Jenni Eronen tietävät, minkälaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  6. 6

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  7. 7

   Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  10. 10

   Kuopion kouluhyökkääjän pysäyttäneiden poliisien nimet salattiin, vaikka yleensä nimettömät virkamiehet touhuavat aivan toisenlaisissa maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää