Ulkomaat

Benjamin Netanjahun pitkä valta­kausi on vaaka­laudalla: Uhkaava vaali­tappio kävisi kalliiksi, koska pelissä on myös syyte­suoja

Pääministeri Benjamin Netanjahun haastaa tasaisista asetelmista puolustusvoimien entinen komentaja Benny Gantz.

Israelin pitkäaikaisimman pääministerin Benjamin Netanjahun tulevaisuus on monin tavoin vaakalaudalla parlamenttivaaleissa, joiden voittajaa on yhä mahdoton tietää etukäteen.

Tiistai-illalla julkistettujen ovensuukyselyiden mukaan Netanjahun Likud-puolue olisi saamassa 31–33 paikkaa 120:stä. Hänen haastajansa Israelin puolustusvoimien entisen komentajan Benny Gantzin puolue olisi kuitenkin saamassa 32–34 paikkaa. Viralliset tulokset selviävät keskiviikkona.

Netanjahu, 69, on johtanut Israelia yhteensä 13 vuotta ja yhtäjaksoisesti kymmenen viime vuotta. Häntä pidetään politiikan suurena selviytyjänä, jonka ote vallankahvasta ei ole hellittänyt skandaalienkaan keskellä. Uusi pääministerikausi olisi hänelle jo viides.

Tällä kertaa kyse ei ole ainoastaan jatkamisesta maan johdossa vaan myös koskemattomuudesta lain kouran edessä.

Israelin oikeuskansleri aikoo nostaa Netanjahua vastaan syytteet lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä, kunhan kuuleminen on saatu järjestettyä vaalien jälkeen, mutta Netanjahun uskotaan yrittävän varmistaa itselleen syytesuojan pääministerinä lakiuudistuksilla.

Netanjahun haastaa hyvin tasaisista asetelmista Benny Gantz, joka lähti mukaan politiikkaan vasta viime joulukuussa.

Uutistoimisto AFP arvioi, että Gantz esittää itsensä Netanjahua sovittelevampana hahmona. Hän lupaa kohujen koettelemaa Netanjahua kunniallisempaa viranhoitoa ja ”nollatoleranssia” korruptiolle.

Gantz, 60, eroaa Netanjahusta enemmän persoonaltaan kuin politiikaltaan. Entisenä sotilaana hänkin korostaa turvallisuutta ja säilyttäisi Israelin tiukan otteen sen miehittämistä Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueista. Hänen nousunsa pääministeriksi tuskin elvyttäisi Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluita, jotka ovat olleet jäissä jo viisi vuotta.

Netanjahu suorastaan elää populistisesta vastakkainasettelusta. Hänen väistyvää hallitustaan on kuvailtu Israelin kautta aikain oikeistolaisimmaksi.

Netanjahu on havitellut uskonnollisen oikeiston ääniä puhumalla toistuvasti Länsirannan juutalaissiirtokuntien liittämisestä Israeliin. Viime viikolla hän meni vielä pidemmälle lupaamalla liittää Länsirantaan kuuluvan Jordanjoen laakson Israeliin.

Kyse olisi ensi kerrasta vuosikymmeniin, kun Israel yksipuolisesti liittäisi Länsirannan osia itseensä. Se saartaisi palestiinalaisalueet viemällä niiltä yhteyden arabinaapuriin Jordaniaan ja hautaisi lopullisesti toiveet kahden valtion ratkaisusta Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin.

Lue myös: Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaalilupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

Netanjahu pitää mieluusti esillä hyvää suhdettaan Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin, joka viime vaalien alla ilmoitti tunnustavansa Syyrialta vallatut Golanin kukkulat osaksi Israelia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Netanjahu kuvaa Gantzin kokemattomana haastajana, joka ei saisi osakseen vastaavaa kunnioitusta suurvaltojen johtajilta.

Yhdysvaltojen on määrä esittää kauan odotettu Lähi-idän rauhansuunnitelmansa Israelin vaalien jälkeen.


Tiistaina on kyse uusintavaaleista, koska huhtikuussa järjestettyjen viime vaalien seurauksena ei saatu muodostettua hallitusta.

Netanjahun oikeistopuolue Likud ja Gantzin keskustalaisempi Sininen ja valkoinen ovat olleet kannatuskyselyissä liki tasoissa läpi kesän. Niin ne olivat myös viime vaaleissa, joissa Likud sai 26,46 prosenttia ja Sininen ja valkoinen 26,13 prosenttia äänistä. Parlamenttiin ne saivat yhtä monta edustajaa, 35.

Presidentti Reuven Rivlin antoi tuolloin hallitustunnustelijan tehtävän Netanjahulle, koska hän uskoi tällä olevan parhaat mahdollisuudet koota taakseen parlamentin enemmistö, mutta yritys epäonnistui.

Lue myös: ”Taikurista” tuli haavoittunut eläin: Netanjahun valta vapisee, kun kiista ultraortodoksien asepalveluksesta ajoi Israelin uusiin vaaleihin

Toukokuun lopussa parlamentti päätti hajottaa itsensä ja järjestää uudet vaalit. Netanjahu ajoi uusia vaaleja, vaikka Likud voi menettää asemansa suurimpana puolueena, koska häntä hirvitti vaihtoehto, että presidentti Rivlin olisi myöntänyt hallitustunnustelijan aseman jollekin toiselle kuten Gantzille.

Netanjahu saatetaan syrjäyttää pääministerin paikalta, vaikka Likud saisi taas eniten ääniä. Ratkaisijaksi saattaa nousta maallisen nationalistipuolueen Israel Beiteinun johtaja, entinen ulko- ja puolustusministeri Avigdor Lieberman, jonka haluttomuus yhteistyöhön Netanjahun kanssa kaatoi kevään hallitusneuvottelut.

Paljolti Liebermanin kannasta voi olla kiinni, kenelle presidentti Rivlin tällä kertaa tarjoaa hallitustunnustelijan tehtävän.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  7. 7

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  8. 8

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  10. 10

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää