Ulkomaat

Benjamin Netanjahun pitkä valta­kausi on vaaka­laudalla: Uhkaava vaali­tappio kävisi kalliiksi, koska pelissä on myös syyte­suoja

Pääministeri Benjamin Netanjahun haastaa tasaisista asetelmista puolustusvoimien entinen komentaja Benny Gantz.

Israelin pitkäaikaisimman pääministerin Benjamin Netanjahun tulevaisuus on monin tavoin vaakalaudalla parlamenttivaaleissa, joiden voittajaa on yhä mahdoton tietää etukäteen.

Tiistai-illalla julkistettujen ovensuukyselyiden mukaan Netanjahun Likud-puolue olisi saamassa 31–33 paikkaa 120:stä. Hänen haastajansa Israelin puolustusvoimien entisen komentajan Benny Gantzin puolue olisi kuitenkin saamassa 32–34 paikkaa. Viralliset tulokset selviävät keskiviikkona.

Netanjahu, 69, on johtanut Israelia yhteensä 13 vuotta ja yhtäjaksoisesti kymmenen viime vuotta. Häntä pidetään politiikan suurena selviytyjänä, jonka ote vallankahvasta ei ole hellittänyt skandaalienkaan keskellä. Uusi pääministerikausi olisi hänelle jo viides.

Tällä kertaa kyse ei ole ainoastaan jatkamisesta maan johdossa vaan myös koskemattomuudesta lain kouran edessä.

Israelin oikeuskansleri aikoo nostaa Netanjahua vastaan syytteet lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä, kunhan kuuleminen on saatu järjestettyä vaalien jälkeen, mutta Netanjahun uskotaan yrittävän varmistaa itselleen syytesuojan pääministerinä lakiuudistuksilla.

Netanjahun haastaa hyvin tasaisista asetelmista Benny Gantz, joka lähti mukaan politiikkaan vasta viime joulukuussa.

Uutistoimisto AFP arvioi, että Gantz esittää itsensä Netanjahua sovittelevampana hahmona. Hän lupaa kohujen koettelemaa Netanjahua kunniallisempaa viranhoitoa ja ”nollatoleranssia” korruptiolle.

Gantz, 60, eroaa Netanjahusta enemmän persoonaltaan kuin politiikaltaan. Entisenä sotilaana hänkin korostaa turvallisuutta ja säilyttäisi Israelin tiukan otteen sen miehittämistä Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueista. Hänen nousunsa pääministeriksi tuskin elvyttäisi Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluita, jotka ovat olleet jäissä jo viisi vuotta.

Netanjahu suorastaan elää populistisesta vastakkainasettelusta. Hänen väistyvää hallitustaan on kuvailtu Israelin kautta aikain oikeistolaisimmaksi.

Netanjahu on havitellut uskonnollisen oikeiston ääniä puhumalla toistuvasti Länsirannan juutalaissiirtokuntien liittämisestä Israeliin. Viime viikolla hän meni vielä pidemmälle lupaamalla liittää Länsirantaan kuuluvan Jordanjoen laakson Israeliin.

Kyse olisi ensi kerrasta vuosikymmeniin, kun Israel yksipuolisesti liittäisi Länsirannan osia itseensä. Se saartaisi palestiinalaisalueet viemällä niiltä yhteyden arabinaapuriin Jordaniaan ja hautaisi lopullisesti toiveet kahden valtion ratkaisusta Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin.

Lue myös: Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaalilupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

Netanjahu pitää mieluusti esillä hyvää suhdettaan Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin, joka viime vaalien alla ilmoitti tunnustavansa Syyrialta vallatut Golanin kukkulat osaksi Israelia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Netanjahu kuvaa Gantzin kokemattomana haastajana, joka ei saisi osakseen vastaavaa kunnioitusta suurvaltojen johtajilta.

Yhdysvaltojen on määrä esittää kauan odotettu Lähi-idän rauhansuunnitelmansa Israelin vaalien jälkeen.


Tiistaina on kyse uusintavaaleista, koska huhtikuussa järjestettyjen viime vaalien seurauksena ei saatu muodostettua hallitusta.

Netanjahun oikeistopuolue Likud ja Gantzin keskustalaisempi Sininen ja valkoinen ovat olleet kannatuskyselyissä liki tasoissa läpi kesän. Niin ne olivat myös viime vaaleissa, joissa Likud sai 26,46 prosenttia ja Sininen ja valkoinen 26,13 prosenttia äänistä. Parlamenttiin ne saivat yhtä monta edustajaa, 35.

Presidentti Reuven Rivlin antoi tuolloin hallitustunnustelijan tehtävän Netanjahulle, koska hän uskoi tällä olevan parhaat mahdollisuudet koota taakseen parlamentin enemmistö, mutta yritys epäonnistui.

Lue myös: ”Taikurista” tuli haavoittunut eläin: Netanjahun valta vapisee, kun kiista ultraortodoksien asepalveluksesta ajoi Israelin uusiin vaaleihin

Toukokuun lopussa parlamentti päätti hajottaa itsensä ja järjestää uudet vaalit. Netanjahu ajoi uusia vaaleja, vaikka Likud voi menettää asemansa suurimpana puolueena, koska häntä hirvitti vaihtoehto, että presidentti Rivlin olisi myöntänyt hallitustunnustelijan aseman jollekin toiselle kuten Gantzille.

Netanjahu saatetaan syrjäyttää pääministerin paikalta, vaikka Likud saisi taas eniten ääniä. Ratkaisijaksi saattaa nousta maallisen nationalistipuolueen Israel Beiteinun johtaja, entinen ulko- ja puolustusministeri Avigdor Lieberman, jonka haluttomuus yhteistyöhön Netanjahun kanssa kaatoi kevään hallitusneuvottelut.

Paljolti Liebermanin kannasta voi olla kiinni, kenelle presidentti Rivlin tällä kertaa tarjoaa hallitustunnustelijan tehtävän.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  6. 6

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  10. 10

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää