Ulkomaat

Kommentti: Boris Johnsonia ”nöyryyttänyt” tiedotustilaisuus osoitti turhautumisen kasvavan

Britannian pääministerin vierailu Luxemburgissa ei tuonut selkeyttä brexit-neuvottelutilanteeseen. Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel päätyi pitämään lehdistötilaisuuden yksin.

Bryssel

”Aivan ensin haluaisin kiittää pääministeri Johnsonia, jos hän vain olisi täällä”, aloitti Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel maanantaina kenties kummallisimman lehdistötilaisuuden EU-piireissä vähään aikaan.

Hetkeä aiemmin Britannian pääministeri Boris Johnson oli luikahtanut takavasemmalle buuaavan yleisön edestä ja jättänyt jäljelle tyhjän puhujapöntön. Pääministeri Bettel päätyi pitämään tilaisuuden yksin.


Diplomatiassa harva asia jää sattuman varaan. Bettel tiesi varsin hyvin, miten ärhäkkä brittimedia tulkitsee tilaisuuden. Väijytys ja nöyryytys, Luxemburg nauroi päin Johnsonin naamaa, otsikot sanoivat.
Siksi Bettel toisti tilaisuudessa useaan kertaan, ettei EU ole ajanut Britanniaa eroamaan vaan se aiheuttanut tilanteensa itse.

”EU ei ole tarinan roisto.”

Miten asetelmaan päädyttiin?

Pääministeri Johnson on ollut selkeä kahdessa asiassa. Hän haluaa joko neuvotella EU:n kanssa uuden sopimuksen tai lähteä ilman sopimusta 31. lokakuuta. Ennen maanantaita neuvotteluja oli käyty vain virkamiestasolla.

Kun Johnson tapasi maanantaina komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, heillä on täytynyt olla jotain keskusteltavaa. Juncker kommentoi neuvotteluosiota lyhyesti sanomalla, että keskustelu jatkuu korkealla tasolla. Se tarkoittaa, että ainakin jotkin asiat etenevät kulisseissa.

Sen jälkeen Johnson tapasi pääministeri Bettelin. Tapaaminen venyi, ja Bettel esitti paljon kysymyksiä. Voisiko tulla uusi kansanäänestys? Onko uudesta sopimusehdotuksesta jotain kirjallista? Johnsonin vastaus näihin oli ei.

Esimerkiksi Saksan liittokansleria Angela Merkeliä varten Luxemburgista on järjestynyt tiedotustilaisuutta varten oma hiljainen tila sisältä. Johnson haluttiin kuitenkin puutarhaan, jonka aidan taakse oli kerääntynyt kymmeniä EU-eroa vastustavia mielenosoittajia.

Kuinka moni johtaja ylipäätään haluaa tiedotustilaisuuteensa hurraavan tai buuaavan yleisön, ellei sillä tarkoiteta jotain?

Virallisesti Luxemburg sanoi, että pyyntö sisätiloihin siirtymisestä tuli liian myöhään. Sisältä ei löytynyt tarpeeksi suurta tilaa yli sadalle ilmoittautuneelle toimittajalle. Britannia taas sanoi, ettei Luxemburg ottanut pyyntöä kuuleviin korviinsa.

Voi olla, että Bettel oli turhautunut. Voi olla, että hän halusi paukutella henkseleitään luxemburgilaisille äänestäjilleen. Voi olla, että EU-johtajat olivat kulisseissa toivoneet Johnsonin saavan kuulla kunniansa. Oli miten oli, Bettel päätyi parrasvaloihin yksin ja sai kuin saikin sanoilleen mielenosoitusjoukon kannustuksen.

Kuinka painava viesti tiedotustilaisuus oli?

Tilaisuudessa Bettel korosti, ettei ole toivonut brexitiä ja että sovulla on kiire. Kansalaiset odottavat selkeyttä, hän sanoi.

Bettel korosti, että hän ja EU tarvitsevat Britannialta muutakin kuin ideoita. ”Paperille kirjoitettuja sanoja.”

Bettel myös toisti EU:n tutun neuvotteluaseman. Vastaan otetaan vain sellaisia ehdotuksia, jotka ovat linjassa jo tehdyn erosopimuksen kanssa. Ehdotusten pitää kunnioittaa EU:n sisämarkkinoiden toimintaa sekä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rauhansopimusta. Se tarkoittaa, että Irlannin saaren rajan täytyy säilyä vapaana.

Ainoa uusi viesti tiedotustilaisuudesta oli, että turhautuminen näyttää kasvavan. Se ei ole hyvä kummankaan neuvotteluosapuolen näkökulmasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  9. 9

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  10. 10

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää