Ulkomaat    |   HS-analyysi

Entisen pääministerin Matteo Renzin uusi puolue keikuttaa Italian hallitusta, jonka kaatumista oikeisto­populistit odottavat vesi kielellä

Italian Renzi etsii Ranskan Macronin malliin tilaa poliittisesta keskustasta vanhojen valtapuolueiden kustannuksella, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula.

Italian entinen pääministeri Matteo Renzi eroaa hallituksessa istuvasta Demokraatti­sesta puolueesta (PD) ja perustaa uuden puolueen. Hän vahvisti päätöksensä Facebookissa tiistaiaamuna.

”En paljasta nimeä, mutta siitä ei tule perinteistä puoluetta”, Renzi, 44, sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan sanomalehti La Repubblicalle.

”Uskon, että on olemassa tilaa jollekin uudelle. Ei keskellä tai vasemmalla vaan siellä, missä Italian politiikassa on tyhjää: tulevaisuuden tilassa.”

Uutinen tietää harmaita hiuksia Italian hallitukselle, jonka keskustavasemmistolainen PD muodosti populistisen protestipuolueen Viiden tähden liikkeen (M5S) kanssa elokuun lopussa ja parlamentti siunasi vain viikko sitten.Renzi johti Italiaa vuosina 2014–2016. Nykyään hän istuu senaatissa eli parlamentin ylähuoneessa. Häntä ei nimitetty nykyiseen hallitukseen.

Renzin oli jo aiemmin uumoiltu irtautuvan PD:stä, sillä hän jakoi puolueväkeä vahvasti jo pääministerikaudellaan ja edusti puolueen sisällä eri leiriä kuin sen nykyinen johtaja, vasemmistolaisempi Nicola Zingaretti.

Zingaretti kutsui Renzin päätöstä AFP:n mukaan virheeksi.

Renzin kelkkaan lähtee 18–20 edustajaa alahuoneessa ja kymmenen senaatissa, arvioi sanomalehti Corriere della Sera. PD:llä on ollut alahuoneessa 111 edustajaa, ylähuoneessa 51.

Uuden parlamenttiryhmän perustamiseen vaaditaan 20 edustajaa.

Hallituskumppanien PD:n ja M5S:n välit ovat olleet perinteisesti kitkerät, mutta puolueet löysivät yhteisen sävelen väistääkseen ennenaikaiset vaalit, joissa oikeistopopulistinen ja maahanmuuttovastainen Lega olisi luultavasti noussut suurimmaksi puolueeksi.

Matteo Salvinin johtama Lega on Italian ylivoimaisesti suosituin puolue yli 30 prosentin kannatuksella, mutta kevään 2018 vaalien perusteella sillä on parlamentissa vasta toiseksi eniten edustajia.

M5S on parlamentin suurin puolue, PD kolmanneksi suurin.

M5S istui myös edellisessä hallituksessa Legan kanssa, mutta Salvini kaatoi hallituksen kasvattaakseen puolueensa valtaa uusien vaalien kautta. PD:n ja M5S:n liitto oli niin odottamaton, että se yllätti Salvininkin.

Hallituksen taipaleesta voi kuitenkin odottaa kiikkerää, kun ministerien suurin motivaatio yhteistyölle kumpuaa yhteisen vihollisen vastustamisesta. Seuraavat vaalit ovat aikataulussa vasta keväällä 2023, mutta Italian hallituksilla on puoluepohjasta riippumatta taipumus jäädä lyhytikäisiksi.

Salvini ja Renzi odottavat varmasti vesi kielellä ennenaikaisia vaaleja.

”PD:ssä on nykyään useita eri virtoja”, Renzi sanoi AFP:n mukaan La Repubblicalle.

”Pelkään, että se ei yksin pysty vastaamaan Salvinin hyökkäyksiin ja hankalaan yhteiseloon M5S:n kanssa.”

Renzi vakuutti tukevansa kaikesta huolimatta nykyistä hallitusta, jota edellisen hallituksen tavoin johtaa sitoutumaton pääministeri Giuseppe Conte.

”Parlamentissa saavuttamamme voitto populismista ja Salvinista oli tärkeää Italian pelastamiseksi, mutta se ei riitä”, Renzi kirjoitti Facebookissa.

”Olemme ampuneet omiamme seitsemän vuoden ajan. Emme voi käyttää joka päivää kiistelläksemme keskenämme arvoistamme, ideoistamme ja unelmistamme.”

Renzi kuulutti tarvetta tehdä politiikkaa uudella tavalla. Hän korosti nuorekkuuden, kekseliäisyyden ja feminismin tarvetta paitsi Italian myös Euroopan kehittämiseksi.

Retoriikka tuo mieleen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin. Hänen perustamansa La République En Marche -puolue on onnistuneesti löytänyt tilaa poliittisesta keskustasta ja ajanut marginaaliin keskustaoikeiston sekä keskustavasemmiston vanhat valtapuolueet.

Myös Renzin voi olettaa kalastelevan suosiota keskustavasemmistolaisen PD:n nykyäänestäjien lisäksi keskustaoikeistosta, jonka vanha mahtipuolue, nelinkertaisen pääministerin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia, on menettänyt suuren siivun kannatuksestaan Legalle.

Renzin vaikutusvalta riittää hajottamaan PD:n rivit, mutta kasvattaakseen uuden puolueensa suureksi voimaksi hänen pitäisi onnistua esiintymään raikkaana vaihtoehtona, ja se on helpommin sanottu kuin tehty.

Renzi hyppäsi pääministerin tehtävään Firenzen pormestarin pestistä vain 39-vuotiaana ja dynaamisen uudistajan maineella. Äänestäjät odottivat hänen haastavan vanhan eliitin ja potkivan Italian talouden uuteen vauhtiin. Moni pettyi, kun työttömyys ja valtionvelka eivät ottaneetkaan kutistuakseen.

Lopulta Renzi erosi hävittyään järjestämänsä kansanäänestyksen. Siinä oli kyse perustuslakimuutoksista, joilla hän halusi lisätä ryhtiä päätöksentekoon muun muassa vähentämällä senaatin valtaa. Käytännössä kansa ei äänestänyt lain tavoitteista vaan luottamuksestaan Renziin.

Sitä ei enää ollut. Miksi olisi nyt?

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Historiallinen nais­kaksikko astui juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  10. 10

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää