Ulkomaat

HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

Ruotsissa keskustellaan nyt kiivaasti anonyymista todistamisesta. Taustalla vaikuttaa jengiampumisten yleistyminen.

Tukholma


Tuore kolm­ikymppinen äiti oli elokuussa kotinsa edustalla Malmön Ribergs­borgissa vauvansa ja vauvan isän kanssa, kun hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Kello oli kymmenen aamupäivällä.

Isällä on rikos­taustaa. Aluksi ajateltiin, että äitiin osuneen luodin täytyi olla tarkoitettu hänelle. Lapsen isän epäillään joutuneen tilanteessa murhayrityksen kohteeksi.

Iltapäivälehti Aftonbladetin tietojen mukaan tutkinnassa selvisi kuitenkin pian, että naista ei ammuttu vahingossa: ampuja käveli naisen luo ja ampui tätä päähän.

Murha oli niin raaka, että se käynnisti Ruotsissa jälleen keskustelun jengiväkivallan torjunnasta.

Eurooppalaisiin verrokkimaihin nähden Ruotsissa tehdään poikkeuksellisen paljon julkisia murhia ampuma-aseilla.

Ampumisissa on lähes aina kyse maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden huumejengien välienselvittelyistä. Tekijät ovat usein erittäin nuoria miehiä tai lähestulkoon teinejä.

Viime vuosi oli lukujen valossa tähän asti pahin, kun ampumisia oli yli 300 ja kuolleita 45.

Esimerkiksi Saksassa luvut ovat väkilukuun suhteutettuna monta kertaa pienempiä, vaikka Saksassakin on järjestäytynyttä rikollisuutta, runsas maahanmuutto ja ongelmallisia lähiöitä.

Tänä vuonna Ruotsissa ollaan matkalla kohti viime vuoden lukuja, ehkä ylikin. Poliitikkojen paine toimia on suuri.

Viime viikolla pääministeripuolue sosiaalidemokraatit kutsui koolle kuusi muuta valtiopäiväpuoluetta puhumaan jengiväkivallan torjunnasta. Nationalistipuolue ruotsidemokraatit jätettiin ulos keskusteluista.

Keskustelussa nousi esiin useita todistamiseen liittyviä uudistuksia, joista tullaan todennäköisesti puhumaan Ruotsissa koko syksy.

Todistamiseen keskittyminen on ymmärrettävää. Ampumisten selvitysprosenttia pitäisi saada paremmaksi. Ampujia on kuitenkin vaikea saada vastuuseen, kun naapurustojen asukkaat pelkäävät istua todistajanaitioon.

Koston mahdollisuus on todellinen.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit tarjoavat vastaukseksi niin kutsuttua anonyymia todistamista. Siinä todistaja voi kertoa tietonsa ilman, että syytetty tai yleisö saavat tietää hänen henkilöyttään.

Ruotsin demarisisäministeri Mikael Damberg ei suoraan ainakaan tyrmännyt ehdotusta. Lisäksi Ruotsin valtakunnansyyttäjä Petra Lundh sanoi hiljattain Svenska Dagbladetille, että anonyymit todistajat voisivat mahdollisesti olla osa ratkaisua.

Suomessa anonyymi todistaminen on ollut mahdollista vuoden 2016 alusta lähtien. Suomen kokemusten perusteella kyseessä ei ole ainakaan mikään ihmelääke vakavaan rikollisuuteen.

Valtionsyyttäjä Tom Laitisen tietojen mukaan anonyymia todistelua on kolmen ja puolen vuoden aikana käytetty vain kerran. Kyse on Turun hovioikeuteen vastikään siirtyneestä Irak-jutusta, jossa irakilaisia kaksosia epäillään Isisin riveissä tehtyyn joukkomurhaan osallistumisesta.

Ehdot ovat tiukat. Menettelyä voidaan käyttää vain tapauksissa, joissa enimmäisrangaistus on vähintään kahdeksan vuotta vankeutta.

”Jutun pitää täyttää tietyt kriteerit vakavuudeltaan ja lisäksi todistajalla täytyy olla objektiivisesti arvioiden syy pelätä, että todistaminen johtaa kostotoimenpiteisiin”, Laitinen toteaa.

Laitinen muistuttaa, että anonyymi todistelu on tarkoitettukin erittäin vähän käytetyksi poikkeukseksi.

”Kynnys on nostettu sekä lainsäädännössä että käytännössä erittäin korkealle.”

Suomi seuraa tässä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) käytäntöä, ja syy liittyy syytetyn oikeusturvaan.

Jos puolustus ei tiedä todistajan henkilöyttä, se ei myöskään voi kyseenalaistaa todistajan muita motiiveja. Tieto henkilöydestä on ainoastaan oikeuden puheenjohtajalla.

”Ei voida vedota esimerkiksi siihen, että todistajalla on jotain muuta hampaankolossa.”

Näistä syistä EIT on linjannut, että anonyymi todistus ei voi yksinään olla todistelun pohjana.

Anonyymin todistamisen lisäksi Ruotsissa on nyt noussut keskusteluun toinenkin uusi todistamistapa: niin kutsutut kruununtodistajat. Tämä ehdotus löytyy myös hallituksen omalta ratkaisulistalta.

Kruununtodistaja on pohjoismainen nimitys amerikkalaiselokuvista tutulle todistajalle, joka kertoo toisten rikoksista lieventääkseen omaa tuomiotaan.

Suomessa ajatuksesta ei ole innostuttu. Tässäkin taustalla vaikuttaa oikeusturvan periaate. Oman tuomion lievennys luo vahvan motiivin antaa toisista väärää tietoa.

Jos Suomessa haluaa tuomioonsa lievennystä, on helpotettava omien rikostensa selvittämistä. Omasta rikoksesta kertoessaan voi toki myös kertoa laajemmasta kokonaisuudesta.

”Siihen täytyy kuitenkin liittyä se oma osuus”, valtionsyyttäjä Laitinen sanoo. ”Ei niin, että pimittää oman osuuden ja kertoo vain muista.”

Tarkennus 18.9. klo 13.58: Lisätty jutun alkuun tieto siitä, että lapsen isän epäillään joutuneen tilanteessa murhayrityksen kohteeksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää