Ulkomaat

Sattumalta mielenosoituspaikalle saapunut mies sai 3,5 vuotta vankeutta Venäjällä, eturivin taiteilijat tukevat vangittua näyttelijää

Oikeuden mukaan Pavel Ustinov syyllistyi väkivaltaan poliisia vastaan opposition mielenosoituksessa kesällä. Oikeus ei halunnut katsoa tilanteesta otettuja videoita, joissa Ustinov seisoi rauhallisesti mellakkapoliisien juostessa hänen kimppuunsa.

Moskova

Useat venäläiset kulttuurihahmot ovat kampanjoineet maanantaina vankilaan tuomitun nuoren näyttelijän puolesta.

Mukaan on liittynyt myös kymmeniä ortodoksisen kirkon pappeja, jotka vetosivat kesän mielenosoituksissa vangittujen puolesta. Avoimessa kirjeessään he sanoivat, että rangaistusten pitää olla suhteessa lain rikkomiseen.

Pavel Ustinov, 23, sai kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion, koska syyllistyi oikeuden mukaan väkivaltaan poliisia kohtaan opposition elokuussa järjestämässä mielenosoituksessa.

Ustinovin mukaan hän ei kuitenkaan edes tiennyt mielenosoituksesta, vaan saapui keskustaan tapaamaan ystäväänsä. Videonauhoilla näkyy, kuinka hän seisoo rauhallisesti puhumassa puhelimeen, kun mellakkapoliisit ryntäsivät hänen kimppuunsa.

Tuomio on herättänyt Moskovassa laajaa närkästystä, sillä sitä on pidetty räikeän poliittisena ja epäoikeudenmukaisena. Oikeudenkäyntiä on jo kutsuttu näytösoikeudenkäynniksi, sillä tuomari ei suostunut katsomaan paikalta kuvattuja videoita.

Sanomalehti Kommersantin jakaman videon voi katsoa täältä:Solidaarisuuskampanja alkoi heti maanantaina. Näyttelijät, ohjaajat ja muut kulttuurihenkilöt päättivät kertoa Ustinovin kohtalosta mahdollisimman monille niin näyttämöllä kuin sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi arvostetussa MHT-teatterissa ohjaaja Aleksandr Molotšikov nousi näytöksen jälkeen lavalle vetoamaan Ustinovin puolesta.
Tunnetun Satirikon-teatterin ja teatterikorkeakoulun taiteellinen johtaja Konstantin Raikin puolestaan sanoi sanomalehti Kommersantille olevansa ”raivoissaan”.

”Sanon tämän pehmeästi, koska tunteellisuudesta voi olla tässä vain haittaa, mutta pidän tätä kategorisesti epäoikeudenmukaisena ja valheellisena”, Raikin sanoi.

Hankkeen puuhamiehenä oli Majakovski-teatterin näyttelijä Aleksandr Pal. Tukijoukkoihin on kuitenkin ilmestynyt muitakin kuin näyttelijöitä.

Useimmat tähdet välttelevät yleensä politiikasta puhumista. Joukossa on kuitenkin myös sellaisia tähtiä, joita on yleensä pidetty vallanpitäjien tukijoina.

Siihen joukkoon kuuluvat muun muassa sellaiset tunnetut näyttelijät kuin Sergei Bezrukov, Oleg Menšikov ja Nadežda Mihalkova. Mihalkova on tunetun ohjaajan Nikita Mihalkovin tytär.

Joukossa on myös Mihalkovin sukuun kuuluva näyttelijä ja tv-kokki Julija Vysotskaja. Mihalkovit ovat Kremliä lähellä olevaa eliittiä jo useassa polvessa. Nikita Mihalkovin isä Sergei Mihalkov sanoitti Neuvostoliiton ja Venäjän kansallislaulut.

Mukana on myös juontaja Maksim Galkin, joka on television ykköskanavan tunnetuimpia tähtiä. Nyt hänkin vaati Ustinovin vapauttamista ja kutsui tuomiota ”ylilyönniksi”.
Myös Venäjää tänä vuonna Euroviisuissa edustanut Sergei Lazarev jakoi Instagramissa Minä olen/Me olemme Pavel Ustinov -kuvan. Se oli asultaan samanlainen kuin alkukesästä kolmen ison sanomalehden etusivuilla ollut viesti toimittaja Ivan Golunovin puolesta.
Golunov pidätettiin kesäkuusa tekaistun huume-epäilyn varjolla, mutta laajan tukikampanjan ansiosta hänet vapautettiin pian.

Tunnetun Leningrad-yhtyeen laulaja Sergei Šnurov tuki Ustinovia julkaisemalla Instagramissa tuomiota kummastelevan runon.
Ustinovin vankeustuomio oli jo kesän mielenosoituksista annettu. Niistä muutkin ovat olleet ankaria ja todisteiltaan epäselviä.

Mielenosoitukset alkoivat heinäkuussa, kun viranomaiset estivät useimpia opposition ehdokkaita pääsemästä syyskuun paikallisvaaleihin.

Mielenosoitukset olivat Moskovassa suurimpia useaan vuoteen. Poliisi hajotti niistä useimmat kovaotteisesti, yhteensä lähes 3 000 ihmistä otettiin kiinni. Heistä useimmat pääsivät varsin nopeasti vapaaksi, mutta toistakymmentä ihmistä sai rikossyytteen.

Rikossyytteet ja tuomiot ovat saaneet runsasta huomiota. Erityisesti opiskelijat ovat olleet aktiivisia tutkintavankeudessa olevan opiskelija Jegor Žukovin puolesta.

Ustinovin puolesta alkanut kampanja kuitenkin eroaa muista selvästi voimakkuudeltaan. Se onkin ehtinyt saada jo kritiikkiä keskittymisestä vain yhteen tapaukseen.

Avoimen kirjeen julkaisseet papit eroavat julkkiskampanjassa siitä, että he puhuvat kaikista tuomituista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  2. 2

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  3. 3

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  8. 8

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  10. 10

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää