Ulkomaat

Sattumalta mielenosoituspaikalle saapunut mies sai 3,5 vuotta vankeutta Venäjällä, eturivin taiteilijat tukevat vangittua näyttelijää

Oikeuden mukaan Pavel Ustinov syyllistyi väkivaltaan poliisia vastaan opposition mielenosoituksessa kesällä. Oikeus ei halunnut katsoa tilanteesta otettuja videoita, joissa Ustinov seisoi rauhallisesti mellakkapoliisien juostessa hänen kimppuunsa.

Moskova

Useat venäläiset kulttuurihahmot ovat kampanjoineet maanantaina vankilaan tuomitun nuoren näyttelijän puolesta.

Mukaan on liittynyt myös kymmeniä ortodoksisen kirkon pappeja, jotka vetosivat kesän mielenosoituksissa vangittujen puolesta. Avoimessa kirjeessään he sanoivat, että rangaistusten pitää olla suhteessa lain rikkomiseen.

Pavel Ustinov, 23, sai kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion, koska syyllistyi oikeuden mukaan väkivaltaan poliisia kohtaan opposition elokuussa järjestämässä mielenosoituksessa.

Ustinovin mukaan hän ei kuitenkaan edes tiennyt mielenosoituksesta, vaan saapui keskustaan tapaamaan ystäväänsä. Videonauhoilla näkyy, kuinka hän seisoo rauhallisesti puhumassa puhelimeen, kun mellakkapoliisit ryntäsivät hänen kimppuunsa.

Tuomio on herättänyt Moskovassa laajaa närkästystä, sillä sitä on pidetty räikeän poliittisena ja epäoikeudenmukaisena. Oikeudenkäyntiä on jo kutsuttu näytösoikeudenkäynniksi, sillä tuomari ei suostunut katsomaan paikalta kuvattuja videoita.

Sanomalehti Kommersantin jakaman videon voi katsoa täältä:Solidaarisuuskampanja alkoi heti maanantaina. Näyttelijät, ohjaajat ja muut kulttuurihenkilöt päättivät kertoa Ustinovin kohtalosta mahdollisimman monille niin näyttämöllä kuin sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi arvostetussa MHT-teatterissa ohjaaja Aleksandr Molotšikov nousi näytöksen jälkeen lavalle vetoamaan Ustinovin puolesta.
Tunnetun Satirikon-teatterin ja teatterikorkeakoulun taiteellinen johtaja Konstantin Raikin puolestaan sanoi sanomalehti Kommersantille olevansa ”raivoissaan”.

”Sanon tämän pehmeästi, koska tunteellisuudesta voi olla tässä vain haittaa, mutta pidän tätä kategorisesti epäoikeudenmukaisena ja valheellisena”, Raikin sanoi.

Hankkeen puuhamiehenä oli Majakovski-teatterin näyttelijä Aleksandr Pal. Tukijoukkoihin on kuitenkin ilmestynyt muitakin kuin näyttelijöitä.

Useimmat tähdet välttelevät yleensä politiikasta puhumista. Joukossa on kuitenkin myös sellaisia tähtiä, joita on yleensä pidetty vallanpitäjien tukijoina.

Siihen joukkoon kuuluvat muun muassa sellaiset tunnetut näyttelijät kuin Sergei Bezrukov, Oleg Menšikov ja Nadežda Mihalkova. Mihalkova on tunetun ohjaajan Nikita Mihalkovin tytär.

Joukossa on myös Mihalkovin sukuun kuuluva näyttelijä ja tv-kokki Julija Vysotskaja. Mihalkovit ovat Kremliä lähellä olevaa eliittiä jo useassa polvessa. Nikita Mihalkovin isä Sergei Mihalkov sanoitti Neuvostoliiton ja Venäjän kansallislaulut.

Mukana on myös juontaja Maksim Galkin, joka on television ykköskanavan tunnetuimpia tähtiä. Nyt hänkin vaati Ustinovin vapauttamista ja kutsui tuomiota ”ylilyönniksi”.
Myös Venäjää tänä vuonna Euroviisuissa edustanut Sergei Lazarev jakoi Instagramissa Minä olen/Me olemme Pavel Ustinov -kuvan. Se oli asultaan samanlainen kuin alkukesästä kolmen ison sanomalehden etusivuilla ollut viesti toimittaja Ivan Golunovin puolesta.
Golunov pidätettiin kesäkuusa tekaistun huume-epäilyn varjolla, mutta laajan tukikampanjan ansiosta hänet vapautettiin pian.

Tunnetun Leningrad-yhtyeen laulaja Sergei Šnurov tuki Ustinovia julkaisemalla Instagramissa tuomiota kummastelevan runon.
Ustinovin vankeustuomio oli jo kesän mielenosoituksista annettu. Niistä muutkin ovat olleet ankaria ja todisteiltaan epäselviä.

Mielenosoitukset alkoivat heinäkuussa, kun viranomaiset estivät useimpia opposition ehdokkaita pääsemästä syyskuun paikallisvaaleihin.

Mielenosoitukset olivat Moskovassa suurimpia useaan vuoteen. Poliisi hajotti niistä useimmat kovaotteisesti, yhteensä lähes 3 000 ihmistä otettiin kiinni. Heistä useimmat pääsivät varsin nopeasti vapaaksi, mutta toistakymmentä ihmistä sai rikossyytteen.

Rikossyytteet ja tuomiot ovat saaneet runsasta huomiota. Erityisesti opiskelijat ovat olleet aktiivisia tutkintavankeudessa olevan opiskelija Jegor Žukovin puolesta.

Ustinovin puolesta alkanut kampanja kuitenkin eroaa muista selvästi voimakkuudeltaan. Se onkin ehtinyt saada jo kritiikkiä keskittymisestä vain yhteen tapaukseen.

Avoimen kirjeen julkaisseet papit eroavat julkkiskampanjassa siitä, että he puhuvat kaikista tuomituista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  2. 2

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  3. 3

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  9. 9

   Syyskuussa tuli 40 000 työllistä lisää, joista 39 000 oli naisia

  10. 10

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää