Ulkomaat

Haastaja Gantzin puolue on voittamassa pää­ministeri Netanjahun täpärästi Israelin vaaleissa

Israelin pitkäaikaisin pääministeri uhkaa suistua vallasta ja jäädä paitsi hamuamastaan syytesuojasta.

Israelin puolustusvoimien entisen komentajan Benny Gantzin puolue oli päihittämässä pääministeri Benjamin Netanjahun puolueen hyvin pienellä erolla, kun tiistain parlamenttivaalien ääntenlasku eteni keskiviikkona iltapäivällä.

Keskusvaalilautakunnan mukaan Gantzin puolue Sininen ja valkoinen oli saamassa 32 kansanedustajaa ja Netanjahun puolue Likud 31, kun äänistä oli laskettu 90 prosenttia, kertoivat sanomalehti Haaretz ja uutissivusto The Times of Israel.

Lopullisten tulosten julkistaminen venyy, sillä tiettyjen erityisryhmien, kuten diplomaattien ja sotilaiden, kirjeääniä aletaan laskea vasta torstaiaamuna.

Tämä voinee vielä heilauttaa yksittäisiä paikkoja suuntaan tai toiseen, mutta on selvää, että kumpikaan suurimmista puolueista ei edes liittolaisineen saa taakseen parlamentin enemmistöä eli vähintään 61:tä kansanedustajaa. Sinisen ja valkoisen ympärille rakentuva keskustaliittouma on jäämässä 56:een ja Likudin oikeistoliittouma 55:een.

Se tarkoittaa, että Netanjahun yli kymmenen vuoden yhtäjaksoinen valtakausi uhkaa katketa. Hän on Israelin pitkäaikaisin pääministeri hallittuaan yhteensä yli 13 vuotta, ensimmäistä kertaa jo vuosina 1996–1999. Uusi pääministerikausi olisi hänelle viides.

Netanjahun kohtalon ratkaisijaksi saattaa kuitenkin nousta entinen ulko- ja puolustusministeri Avigdor Lieberman, jonka haluttomuus yhteistyöhön Netanjahun kanssa kaatoi kevään hallitusneuvottelut. Liebermanin maallinen nationalistipuolue Israel Beiteinu oli saamassa yhdeksän paikkaa.

Viime vaaleissa huhtikuussa Netanjahun puolue Likud ja Gantzin puolue Sininen ja valkoinen saivat kumpikin 35 paikkaa. Israelin presidentti Reuven Rivlin antoi tuolloin hallitustunnustelijan tehtävän Netanjahulle, koska hän uskoi tällä olevan parhaat mahdollisuudet koota taakseen parlamentin enemmistö, mutta yritys epäonnistui.

Netanjahun omien laskujen mukaan hänellä oli takanaan 60 kansanedustajaa eli vain yksi liian vähän. Parlamentti päätti hajottaa itsensä ja järjestää uudet vaalit.

Lieberman vakuutti keskiviikkoaamuna Times of Israelin mukaan, että hän ei anna Israelin ajautua kolmansiin vaaleihin. Hän haluaisi laajan, maallisen yhtenäisyyshallituksen, jossa istuisivat hänen puolueensa lisäksi sekä Netanjahun Likud että Gantzin Sininen ja valkoinen. Lieberman sanoi, että ei suostu mihinkään muuhun koalitioon.

Lieberman esitti omiksi yhteistyön edellytyksikseen maallista politiikkaa edustavia vaatimuksia, kuten ultraortodoksien saamista asevelvollisuuden piiriin ja julkisen liikenteen sekä kaupan sallimista sapattina.

Myös Gantz on kuuluttanut yhteistä hallitusta Netanjahun Likudin kanssa, mutta Likudin väki ei ole innostunut ajatuksesta. Pääministerin nykyisten liittolaisten joukossa on uskonnollista oikeistoa.

Lue myös: ”Taikurista” tuli haavoittunut eläin: Netanjahun valta vapisee, kun kiista ultraortodoksien asepalveluksesta ajoi Israelin uusiin vaaleihin

Jos Netanjahu jää tällä kertaa alakynteen ja hallitustunnustelijaksi valikoituu Gantz, Israelin lähitulevaisuus riippuu paljolti Netanjahun käytöksestä, kirjoittaa liberaalin Haaretz-sanomalehden toimittaja Chemi Shalev analyysissään.

”Jos hän päättää hyväksyä tappionsa ja väistyä hiljaa, Israel ajautuu yhtäkkiä outoon, uuteen maailmaan ilman miestä, joka on pyörittänyt sen asioita yli vuosikymmenen. Viime päivien epätoivoisen ellei hysteerisen käytöksensä perusteella Netanjahu todennäköisemmin hyörii villisti ympäriinsä, kyseenalaistaa vaalituloksen, kuvaa itsensä salajuonen uhriksi ja johtaa Israelin poliittiseen kaaokseen ja jopa yhteiskunnalliseen konfliktiin.”

Netanjahua pidetään politiikan suurena selviytyjänä, jonka ote vallankahvasta ei ole hellittänyt skandaalienkaan keskellä.

Tällä kertaa kyse ei ole ainoastaan jatkamisesta maan johdossa vaan myös koskemattomuudesta lain kouran edessä.

Israelin oikeuskansleri aikoo nostaa Netanjahua vastaan syytteet lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä, kunhan kuuleminen on saatu järjestettyä vaalien jälkeen, mutta Netanjahun uskotaan yrittävän varmistaa itselleen syytesuojan pääministerinä lakiuudistuksilla.

Lue myös: Benjamin Netanjahun pitkä valtakausi on vaakalaudalla: Uhkaava vaalitappio kävisi kalliiksi, koska pelissä on myös syytesuoja

Netanjahu havitteli vaaleissa uskonnollisen oikeiston ääniä lupaamalla viime viikolla liittää Länsirannan palestiinalaisalueeseen kuuluvan Jordanjoen laakson Israeliin.

Kyse olisi ensi kerrasta vuosikymmeniin, kun Israel yksipuolisesti liittäisi Länsirannan osia itseensä. Se saartaisi palestiinalaisalueen viemällä siltä yhteyden arabinaapuriin Jordaniaan ja hautaisi lopullisesti toiveet kahden valtion ratkaisusta Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin.

Lue myös: Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaalilupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

Gantz lähti mukaan politiikkaan vasta viime joulukuussa. Uutistoimisto AFP arvioi, että hän esittää itsensä Netanjahua sovittelevampana hahmona. Hän lupaa kohujen koettelemaa Netanjahua kunniallisempaa viranhoitoa ja ”nollatoleranssia” korruptiolle.

Entisenä sotilaana myös Gantz korostaa turvallisuutta ja säilyttäisi Israelin tiukan otteen sen miehittämistä Länsirannasta ja Itä-Jerusalemista. Hänen nousunsa pääministeriksi tuskin elvyttäisi Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluita, jotka ovat olleet jäissä jo viisi vuotta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  7. 7

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  8. 8

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  9. 9

   Lauri Markkaselle tupla-tupla, kun Chicago kaatoi NBA:n hallitsevan mestarin Toronton

  10. 10

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  7. 7

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  10. 10

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää