Ulkomaat

Haastaja Gantzin puolue on voittamassa pää­ministeri Netanjahun täpärästi Israelin vaaleissa

Israelin pitkäaikaisin pääministeri uhkaa suistua vallasta ja jäädä paitsi hamuamastaan syytesuojasta.

Israelin puolustusvoimien entisen komentajan Benny Gantzin puolue oli päihittämässä pääministeri Benjamin Netanjahun puolueen hyvin pienellä erolla, kun tiistain parlamenttivaalien ääntenlasku eteni keskiviikkona iltapäivällä.

Keskusvaalilautakunnan mukaan Gantzin puolue Sininen ja valkoinen oli saamassa 32 kansanedustajaa ja Netanjahun puolue Likud 31, kun äänistä oli laskettu 90 prosenttia, kertoivat sanomalehti Haaretz ja uutissivusto The Times of Israel.

Lopullisten tulosten julkistaminen venyy, sillä tiettyjen erityisryhmien, kuten diplomaattien ja sotilaiden, kirjeääniä aletaan laskea vasta torstaiaamuna.

Tämä voinee vielä heilauttaa yksittäisiä paikkoja suuntaan tai toiseen, mutta on selvää, että kumpikaan suurimmista puolueista ei edes liittolaisineen saa taakseen parlamentin enemmistöä eli vähintään 61:tä kansanedustajaa. Sinisen ja valkoisen ympärille rakentuva keskustaliittouma on jäämässä 56:een ja Likudin oikeistoliittouma 55:een.

Se tarkoittaa, että Netanjahun yli kymmenen vuoden yhtäjaksoinen valtakausi uhkaa katketa. Hän on Israelin pitkäaikaisin pääministeri hallittuaan yhteensä yli 13 vuotta, ensimmäistä kertaa jo vuosina 1996–1999. Uusi pääministerikausi olisi hänelle viides.

Netanjahun kohtalon ratkaisijaksi saattaa kuitenkin nousta entinen ulko- ja puolustusministeri Avigdor Lieberman, jonka haluttomuus yhteistyöhön Netanjahun kanssa kaatoi kevään hallitusneuvottelut. Liebermanin maallinen nationalistipuolue Israel Beiteinu oli saamassa yhdeksän paikkaa.

Viime vaaleissa huhtikuussa Netanjahun puolue Likud ja Gantzin puolue Sininen ja valkoinen saivat kumpikin 35 paikkaa. Israelin presidentti Reuven Rivlin antoi tuolloin hallitustunnustelijan tehtävän Netanjahulle, koska hän uskoi tällä olevan parhaat mahdollisuudet koota taakseen parlamentin enemmistö, mutta yritys epäonnistui.

Netanjahun omien laskujen mukaan hänellä oli takanaan 60 kansanedustajaa eli vain yksi liian vähän. Parlamentti päätti hajottaa itsensä ja järjestää uudet vaalit.

Lieberman vakuutti keskiviikkoaamuna Times of Israelin mukaan, että hän ei anna Israelin ajautua kolmansiin vaaleihin. Hän haluaisi laajan, maallisen yhtenäisyyshallituksen, jossa istuisivat hänen puolueensa lisäksi sekä Netanjahun Likud että Gantzin Sininen ja valkoinen. Lieberman sanoi, että ei suostu mihinkään muuhun koalitioon.

Lieberman esitti omiksi yhteistyön edellytyksikseen maallista politiikkaa edustavia vaatimuksia, kuten ultraortodoksien saamista asevelvollisuuden piiriin ja julkisen liikenteen sekä kaupan sallimista sapattina.

Myös Gantz on kuuluttanut yhteistä hallitusta Netanjahun Likudin kanssa, mutta Likudin väki ei ole innostunut ajatuksesta. Pääministerin nykyisten liittolaisten joukossa on uskonnollista oikeistoa.

Lue myös: ”Taikurista” tuli haavoittunut eläin: Netanjahun valta vapisee, kun kiista ultraortodoksien asepalveluksesta ajoi Israelin uusiin vaaleihin

Jos Netanjahu jää tällä kertaa alakynteen ja hallitustunnustelijaksi valikoituu Gantz, Israelin lähitulevaisuus riippuu paljolti Netanjahun käytöksestä, kirjoittaa liberaalin Haaretz-sanomalehden toimittaja Chemi Shalev analyysissään.

”Jos hän päättää hyväksyä tappionsa ja väistyä hiljaa, Israel ajautuu yhtäkkiä outoon, uuteen maailmaan ilman miestä, joka on pyörittänyt sen asioita yli vuosikymmenen. Viime päivien epätoivoisen ellei hysteerisen käytöksensä perusteella Netanjahu todennäköisemmin hyörii villisti ympäriinsä, kyseenalaistaa vaalituloksen, kuvaa itsensä salajuonen uhriksi ja johtaa Israelin poliittiseen kaaokseen ja jopa yhteiskunnalliseen konfliktiin.”

Netanjahua pidetään politiikan suurena selviytyjänä, jonka ote vallankahvasta ei ole hellittänyt skandaalienkaan keskellä.

Tällä kertaa kyse ei ole ainoastaan jatkamisesta maan johdossa vaan myös koskemattomuudesta lain kouran edessä.

Israelin oikeuskansleri aikoo nostaa Netanjahua vastaan syytteet lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä, kunhan kuuleminen on saatu järjestettyä vaalien jälkeen, mutta Netanjahun uskotaan yrittävän varmistaa itselleen syytesuojan pääministerinä lakiuudistuksilla.

Lue myös: Benjamin Netanjahun pitkä valtakausi on vaakalaudalla: Uhkaava vaalitappio kävisi kalliiksi, koska pelissä on myös syytesuoja

Netanjahu havitteli vaaleissa uskonnollisen oikeiston ääniä lupaamalla viime viikolla liittää Länsirannan palestiinalaisalueeseen kuuluvan Jordanjoen laakson Israeliin.

Kyse olisi ensi kerrasta vuosikymmeniin, kun Israel yksipuolisesti liittäisi Länsirannan osia itseensä. Se saartaisi palestiinalaisalueen viemällä siltä yhteyden arabinaapuriin Jordaniaan ja hautaisi lopullisesti toiveet kahden valtion ratkaisusta Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin.

Lue myös: Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaalilupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

Gantz lähti mukaan politiikkaan vasta viime joulukuussa. Uutistoimisto AFP arvioi, että hän esittää itsensä Netanjahua sovittelevampana hahmona. Hän lupaa kohujen koettelemaa Netanjahua kunniallisempaa viranhoitoa ja ”nollatoleranssia” korruptiolle.

Entisenä sotilaana myös Gantz korostaa turvallisuutta ja säilyttäisi Israelin tiukan otteen sen miehittämistä Länsirannasta ja Itä-Jerusalemista. Hänen nousunsa pääministeriksi tuskin elvyttäisi Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluita, jotka ovat olleet jäissä jo viisi vuotta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU ja Britannia sopuun brexit-sopimuksesta – sopimuksen läpi­meno britti­parlamentissa yhä epävarmaa

  2. 2

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Teemu Pukin maali valittiin hienoimmaksi taidonnäytteeksi

  5. 5

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  6. 6

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  7. 7

   Pääministeri Orbán: Unkarin on ”käytettävä voimaa”, jos Turkki toteuttaa uhkauksensa ja päästää pakolaisia Eurooppaan

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Brexit oli yhden miehen virhearvio, josta paisui koko kansakunnan piina ja nöyryytys

  10. 10

   Suren sitä, ettei tyttäreni halua lapsia enkä saa kokea isovanhemmuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  4. 4

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  5. 5

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  9. 9

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää