Ulkomaat

Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

Iskujen pääkohde oli Abqaiqissa sijaitseva maailman suurin öljynjalostamo, johon iskettiin ilmeisesti risteilyohjuksilla ja halvoilla lennokeilla. Turvallisuusalan analyytikko ihmettelee, miten isku onnistui kalliista ilmatorjuntajärjestelmistä huolimatta.

Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja euroja Yhdysvalloista ostamiinsa ilmatorjuntajärjestelmiin. Silti se oli aseeton viime lauantain öljylaitosiskujen edessä.

Iskujen pääkohde oli Abqaiqissa sijaitseva maailman suurin öljynjalostamo, johon iskettiin ilmeisesti risteilyohjuksilla ja halvoilla lennokeilla, ja sen seurauksena Saudi-Arabian öljyntuotanto putosi alle puoleen.

Kyse oli pahimmasta hyökkäyksestä öljylaitoksiin Lähi-idässä sitten vuosina 1990–1991 käydyn Persianlahden sodan, jossa Saddam Husseinin Irak sytytti Kuwaitin öljylähteet tuleen.

Asiantuntijoita on hämmästyttänyt iskujen onnistuminen ja tarkkuus. Lennokkeja tai risteilyohjuksia oli noin 20, ja lähes jokainen ylsi ja osui kohteeseensa.

”Tämä oli aivan virheetön hyökkäys. – – Se on tyrmistyttävää”, tutkija Michael Knights yhdysvaltalaisesta Washington Institute for Near East Policy -ajatushautomosta arvioi sanomalehti The Washington Postille seurattuaan Saudi-Arabian ilmatorjunnan kehitystä jo vuosikymmeniä.


Saudiarabilainen turvallisuusalan analyytikko ihmetteli kotimaansa puolustuskyvyttömyyttä nimettömänä uutistoimisto Reutersille.

”Missä ovat ilmatorjuntajärjestelmät ja Yhdysvaltojen aseet, joihin käytimme miljardeja dollareja suojataksemme kuningaskuntaa ja sen öljylaitoksia? Jos he tekivät tämän tällaisella tarkkuudella, he voivat iskeä myös suolanpoistolaitoksiin ja muihin kohteisiin.”

Saudi-Arabia pelkää iskua suolanpoistolaitoksiinsa, koska aavikon täyttämässä maassa se voisi viedä juoma- ja käyttöveden miljoonilta ihmisiltä ja korjaaminen voisi olla hidasta.

”Tämä on kuin Saudi-Arabian oma syyskuun 11. päivän hyökkäys. Se muuttaa pelin”, saudianalyytikko sanoi Reutersille rinnastaen lauantain iskut terroristiverkosto al-Qaidan iskuihin Yhdysvalloissa vuonna 2001. (Al-Qaidan hyökkäyksissä kuoli lähes 3 000 ihmistä, Saudi-Arabian öljylaitoksilla ei tiettävästi ainuttakaan.)

Iskujen tekijästä ei ole varmuutta, vaikka hyökkäyksen ottivat nimiinsä Jemenin shiialaiset huthikapinalliset. Saudi-Arabian johtama liittouma sotii hutheja vastaan Jemenissä. Hutheja tukee sunnalaisen Saudi-Arabian arkkivihollinen, shiialaispapiston johtama Iran.

Huthit ovat aiemminkin onnistuneet iskemään Saudi-Arabiaan, muun muassa siviililiikenteen lentoasemalle, öljynpumppausasemiin ja Shaybahin öljykentälle.


Yhdysvallat kuitenkin pitää todellisena syyllisenä lauantain iskuihin Irania, joka on kiistänyt osuutensa. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat arvioineet satelliittikuvista, että iskut tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta pohjoisesta tai luoteesta eikä Jemenin suunnasta etelästä. Irakissa on shiialaisia aseryhmiä, joita Iran kouluttaa ja aseistaa.

Saudi-Arabian pääasiallinen ilmantorjunta perustuu Yhdysvaltojen valmistamaan Patriot-järjestelmään. Se on asemoitu suojaamaan suurimpia kaupunkeja ja laitoksia. Pitkän kantaman ohjuksillaan se on onnistunut torjumaan huthien ampumia ballistisia ohjuksia, jotka putoavat kohteeseensa satojen kilometrien korkeudesta.

Iranilla tosin on niin suuri valikoima ballistisia ohjuksia ja risteilyohjuksia, että Saudi-Arabian ilmatorjunta ei mahtaisi täyslaidallisen edessä niille mitään, arvioi Reutersin mukaan ajatushautomo Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Joka tapauksessa Patriotin on vaikeampi havaita ajoissa lennokkeja ja risteilyohjuksia, jotka lentävät matalalla ja huomattavasti hitaammin.

Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon turvajärjestelmiä tunteva lähde kommentoi Reutersille nimettömänä, että lauantain iskujen pääkohde Abqaiqin-jalostamo on haavoittuvainen lennokkeja vastaan. Lähteen mukaan viranomaiset tutkivat, havaitsiko tutka ylipäänsä lennokkeja, jotka iskivät pimeydessä ennen auringonnousua.


”Tavanomaisimmat ilmatorjuntatutkat on suunniteltu korkealta lähestyviä uhkia kuten ohjuksia varten”, Dave DesRoches Yhdysvaltain maanpuolustuskorkeakoulusta (NDU) sanoi Reutersille.

”Risteilyohjukset ja lennokit toimivat lähellä maanpintaa, joten niitä ei nähdä Maan kaarevuuden takia. Lennokit ovat liian pieniä eikä niistä välity lämpöä riittävästi useimpia tutkia varten.”

Matalalla lentävien kohteiden ampumiseen silkan tutkahavainnon perusteella voi liittyä suuria riskejä.

”Jos olet väärässä, ammut alas British Airwaysin lennon”, tutkija Knight kuvailee The Washington Postille.

Yksi Patriot-ilmatorjuntaohjus maksaa lähes kolme miljoonaa euroa. Huthien käyttämät lennokit saattavat maksaa muutamia tuhansia euroja.

Lennokkeja voi torjua kustannustehokkaammin havaitsemalla ne radiotaajuustunnistimien ja tutkien yhdistelmällä, toteamalla niiden lasti tarkkuuskameroilla ja sammuttamalla ne taajuushäirinnällä, arvioi Jorg Lamprecht yhdysvaltalaisesta ilmailualan turvallisuuteen keskittyneestä Dedrone-yhtiöstä Reutersille.

On epäselvää, kattoiko Patriot-järjestelmän valvonta ylipäänsä Abqaiqin-jalostamoa.

”Patriot-patterin puolustusalue on suhteellisen pieni”, CSIS:n tutkija Thomas Karako arvioi The Washington Postille.

”Vaikka Patrioteja olisi iso joukko, sille on rajansa, mitä kaikkea niillä voi puolustaa.”

Reutersin mukaan on epäselvää, onko Saudi-Arabialla nykyisin käytössä sen aiemmin hankkimia lyhyemmän kantaman ilmatorjuntajärjestelmiä, joita ovat yhdysvaltalainen Avenger ja I-Hawk sekä sveitsiläinen Oerlikon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piikitteli maanantaina Yhdysvaltoja Patriot-ilmatorjunnan epäonnistumisesta. Hän ehdotti The Washington Postin mukaan, että Saudi-Arabia ostaisi venäläisen S-300- tai S-400-ilmatorjuntajärjestelmän, jonka Iran ja Yhdysvaltain Nato-liittolainen Turkkikin ovat hankkineet.

S-400 on Patriotia halvempi, ja Venäjän ilmoittamien ominaisuuksien mukaan se on monilta osin parempi kuin vanhempi Patriot. Sen toimintakenttä esimerkiksi kattaa kaikki suunnat, kun taas Patriot-patteri pitää asemoida tiettyyn suuntaan.

On silti epäselvää, olisiko S-400 suoriutunut pystynyt estämään lauantain iskut Patriotia paremmin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää