Ulkomaat

Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

Iskujen pääkohde oli Abqaiqissa sijaitseva maailman suurin öljynjalostamo, johon iskettiin ilmeisesti risteilyohjuksilla ja halvoilla lennokeilla. Turvallisuusalan analyytikko ihmettelee, miten isku onnistui kalliista ilmatorjuntajärjestelmistä huolimatta.

Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja euroja Yhdysvalloista ostamiinsa ilmatorjuntajärjestelmiin. Silti se oli aseeton viime lauantain öljylaitosiskujen edessä.

Iskujen pääkohde oli Abqaiqissa sijaitseva maailman suurin öljynjalostamo, johon iskettiin ilmeisesti risteilyohjuksilla ja halvoilla lennokeilla, ja sen seurauksena Saudi-Arabian öljyntuotanto putosi alle puoleen.

Kyse oli pahimmasta hyökkäyksestä öljylaitoksiin Lähi-idässä sitten vuosina 1990–1991 käydyn Persianlahden sodan, jossa Saddam Husseinin Irak sytytti Kuwaitin öljylähteet tuleen.

Asiantuntijoita on hämmästyttänyt iskujen onnistuminen ja tarkkuus. Lennokkeja tai risteilyohjuksia oli noin 20, ja lähes jokainen ylsi ja osui kohteeseensa.

”Tämä oli aivan virheetön hyökkäys. – – Se on tyrmistyttävää”, tutkija Michael Knights yhdysvaltalaisesta Washington Institute for Near East Policy -ajatushautomosta arvioi sanomalehti The Washington Postille seurattuaan Saudi-Arabian ilmatorjunnan kehitystä jo vuosikymmeniä.


Saudiarabilainen turvallisuusalan analyytikko ihmetteli kotimaansa puolustuskyvyttömyyttä nimettömänä uutistoimisto Reutersille.

”Missä ovat ilmatorjuntajärjestelmät ja Yhdysvaltojen aseet, joihin käytimme miljardeja dollareja suojataksemme kuningaskuntaa ja sen öljylaitoksia? Jos he tekivät tämän tällaisella tarkkuudella, he voivat iskeä myös suolanpoistolaitoksiin ja muihin kohteisiin.”

Saudi-Arabia pelkää iskua suolanpoistolaitoksiinsa, koska aavikon täyttämässä maassa se voisi viedä juoma- ja käyttöveden miljoonilta ihmisiltä ja korjaaminen voisi olla hidasta.

”Tämä on kuin Saudi-Arabian oma syyskuun 11. päivän hyökkäys. Se muuttaa pelin”, saudianalyytikko sanoi Reutersille rinnastaen lauantain iskut terroristiverkosto al-Qaidan iskuihin Yhdysvalloissa vuonna 2001. (Al-Qaidan hyökkäyksissä kuoli lähes 3 000 ihmistä, Saudi-Arabian öljylaitoksilla ei tiettävästi ainuttakaan.)

Iskujen tekijästä ei ole varmuutta, vaikka hyökkäyksen ottivat nimiinsä Jemenin shiialaiset huthikapinalliset. Saudi-Arabian johtama liittouma sotii hutheja vastaan Jemenissä. Hutheja tukee sunnalaisen Saudi-Arabian arkkivihollinen, shiialaispapiston johtama Iran.

Huthit ovat aiemminkin onnistuneet iskemään Saudi-Arabiaan, muun muassa siviililiikenteen lentoasemalle, öljynpumppausasemiin ja Shaybahin öljykentälle.


Yhdysvallat kuitenkin pitää todellisena syyllisenä lauantain iskuihin Irania, joka on kiistänyt osuutensa. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat arvioineet satelliittikuvista, että iskut tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta pohjoisesta tai luoteesta eikä Jemenin suunnasta etelästä. Irakissa on shiialaisia aseryhmiä, joita Iran kouluttaa ja aseistaa.

Saudi-Arabian pääasiallinen ilmantorjunta perustuu Yhdysvaltojen valmistamaan Patriot-järjestelmään. Se on asemoitu suojaamaan suurimpia kaupunkeja ja laitoksia. Pitkän kantaman ohjuksillaan se on onnistunut torjumaan huthien ampumia ballistisia ohjuksia, jotka putoavat kohteeseensa satojen kilometrien korkeudesta.

Iranilla tosin on niin suuri valikoima ballistisia ohjuksia ja risteilyohjuksia, että Saudi-Arabian ilmatorjunta ei mahtaisi täyslaidallisen edessä niille mitään, arvioi Reutersin mukaan ajatushautomo Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Joka tapauksessa Patriotin on vaikeampi havaita ajoissa lennokkeja ja risteilyohjuksia, jotka lentävät matalalla ja huomattavasti hitaammin.

Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon turvajärjestelmiä tunteva lähde kommentoi Reutersille nimettömänä, että lauantain iskujen pääkohde Abqaiqin-jalostamo on haavoittuvainen lennokkeja vastaan. Lähteen mukaan viranomaiset tutkivat, havaitsiko tutka ylipäänsä lennokkeja, jotka iskivät pimeydessä ennen auringonnousua.


”Tavanomaisimmat ilmatorjuntatutkat on suunniteltu korkealta lähestyviä uhkia kuten ohjuksia varten”, Dave DesRoches Yhdysvaltain maanpuolustuskorkeakoulusta (NDU) sanoi Reutersille.

”Risteilyohjukset ja lennokit toimivat lähellä maanpintaa, joten niitä ei nähdä Maan kaarevuuden takia. Lennokit ovat liian pieniä eikä niistä välity lämpöä riittävästi useimpia tutkia varten.”

Matalalla lentävien kohteiden ampumiseen silkan tutkahavainnon perusteella voi liittyä suuria riskejä.

”Jos olet väärässä, ammut alas British Airwaysin lennon”, tutkija Knight kuvailee The Washington Postille.

Yksi Patriot-ilmatorjuntaohjus maksaa lähes kolme miljoonaa euroa. Huthien käyttämät lennokit saattavat maksaa muutamia tuhansia euroja.

Lennokkeja voi torjua kustannustehokkaammin havaitsemalla ne radiotaajuustunnistimien ja tutkien yhdistelmällä, toteamalla niiden lasti tarkkuuskameroilla ja sammuttamalla ne taajuushäirinnällä, arvioi Jorg Lamprecht yhdysvaltalaisesta ilmailualan turvallisuuteen keskittyneestä Dedrone-yhtiöstä Reutersille.

On epäselvää, kattoiko Patriot-järjestelmän valvonta ylipäänsä Abqaiqin-jalostamoa.

”Patriot-patterin puolustusalue on suhteellisen pieni”, CSIS:n tutkija Thomas Karako arvioi The Washington Postille.

”Vaikka Patrioteja olisi iso joukko, sille on rajansa, mitä kaikkea niillä voi puolustaa.”

Reutersin mukaan on epäselvää, onko Saudi-Arabialla nykyisin käytössä sen aiemmin hankkimia lyhyemmän kantaman ilmatorjuntajärjestelmiä, joita ovat yhdysvaltalainen Avenger ja I-Hawk sekä sveitsiläinen Oerlikon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piikitteli maanantaina Yhdysvaltoja Patriot-ilmatorjunnan epäonnistumisesta. Hän ehdotti The Washington Postin mukaan, että Saudi-Arabia ostaisi venäläisen S-300- tai S-400-ilmatorjuntajärjestelmän, jonka Iran ja Yhdysvaltain Nato-liittolainen Turkkikin ovat hankkineet.

S-400 on Patriotia halvempi, ja Venäjän ilmoittamien ominaisuuksien mukaan se on monilta osin parempi kuin vanhempi Patriot. Sen toimintakenttä esimerkiksi kattaa kaikki suunnat, kun taas Patriot-patteri pitää asemoida tiettyyn suuntaan.

On silti epäselvää, olisiko S-400 suoriutunut pystynyt estämään lauantain iskut Patriotia paremmin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  2. 2

   HS-analyysi: Lakko juuri joulu­sesongin alla avaa Postin kilpailijoille mahdollisuuden vallata markkinoita

  3. 3

   Häpeän kielitaitoani ja toistaiseksi olen onnistunut välttämään yliopistolla kurssit, jotka pidetään englanniksi

  4. 4

   Ruotsissa räjähtelee viikoittain, Suomessa ammattirikolliset vaihtoivat pommit kyniin 20 vuotta sitten – Viranomaiset valittavat rikollisten kanteluista, vaikka ne suojaavat heitä väkivallalta

  5. 5

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  6. 6

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  7. 7

   Vuonna 1879 valmistunut Aleksanterin teatteri rapistui remontti­kuntoon, mutta korjaajaa ei löydy

  8. 8

   Populistien pelättiin sotkevan Euroopan unionin, mutta lopulta jäsenmaat tekivät sen itse

  9. 9

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  10. 10

   Talous kasvaa mutta päästöt pienenevät – Kalifornia tyrmää Trumpin ilmasto­politiikan ja menestyy omilla opeillaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  3. 3

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  4. 4

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  5. 5

   Yöllä aitaan leikattu reikä kuumentaa Postin lakkoa: Merimiesunionin puheenjohtaja uhkailee jo kauppamerenkulun pysäyttämisellä

  6. 6

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  7. 7

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  8. 8

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  9. 9

   Mitkä Helsingin seudun kauppakeskuksista menestyvät, mitkä kuihtuvat? Asiantuntijat kertovat

   Tilaajille
  10. 10

   Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää