Ulkomaat

Rinne ja Macron asettivat oman uuden brexit-ehdon pääministeri Johnsonille – aloite uutisoitiin näyttävästi Britanniassa

Suomen pääministeri Antti Rinne tapasi keskiviikkona Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Johtajat päättivät toimia yhdessä Britannian äkkieron välttämiseksi ja päättivät uudesta takarajasta.

Pariisi/Helsinki

Cher Antti, tervehti Ranskan presidentti Emmanuel Macron ensimmäiselle Ranskan-vierailulleen keskiviikkona matkannutta Suomen pääministeri Antti Rinnettä (sd) Élysée-palatsin aurinkoisella pihalla. Miehet vaihtoivat poskisuudelmat.

Johtajat keskustelivat tapaamisessa pitkään Britannian EU-erosta ja etsivät keinoja tilanteen ratkaisemiseksi. Ongelma on, ettei Britannialta ole tullut konkreettista ehdotusta työstettäväksi.

Rinne ja Macron päätyivät uuteen takarajaan, johon mennessä Britannian pääministerin Boris Johnsonin on tuotava kirjallinen ehdotus neuvotteluihin. Päivämääräksi päätettiin 30. syyskuuta. Ajatus takarajasta ei ole EU-maiden yhteinen, vaan syntyi Macronin ja Rinteen kokouksessa.

Rinne aikoo soittaa uudesta aikarajasta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille ja Britannian pääministerille Johnsonille EU:n puheenjohtajamaan pääministerin ominaisuudessa.

”Jos ei silloin, sitten asia on ohi”, Rinne sanoi Pariisissa.”Jotta soppa saadaan järkeviin puitteisiin, niin pitäisi tietää mitä Britannia on esittämässä. Löperö puhe neuvotteluesityksistä on vastuutonta puhetta”, Rinne sanoi.

Britanniassa Rinteen ja Macronin aloite uutisoitiin näyttävästi.

”Brexit: Britannialla on 12 päivää aikaa laatia suunnitelmat – Suomen pääministeri”, otsikoi yleisradioyhtiö BBC verkkouutisensa. Uutisen mukaan Rinne katsoi, että Johnsonin on nyt korkea aika toimittaa ehdotuksensa – jos sellainen on olemassa.

Brittilehti Guardian piti puolestaan Rinteen ja Macronin vaatimaa aikataulua ”hyvin ongelmallisena”, koska syyskuun lopussa Britanniassa järjestetään konservatiivien puoluekokous. Lehti myös epäili, tuleeko EU pysymään uhatussa aikataulussa.

Aikarajasta uutisoivat myös muun muassa Independent ja Politico. Politicon mukaan aikarajan tarkoituksena on luoda paineita Johnsonille, ja se on linjassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin aiemman näkemyksen kanssa.

Express puolestaan kertoi, että aikaraja olisi ollut Macronin vaatimus.


Rinne painotti, että Britannian EU-eroon liittyy suuria talousintressejä ja se koskettaa sekä Britannian että EU:n kansalaisia.

”On vähän vastuutonta, että oma poliittinen tulevaisuus asetetaan samaan arvoon kuin se, mitä kansalaisille tapahtuu”, Rinne sanoi viitaten pääministeri Johnsonin taisteluun pysyä asemassaan.

Rinteen mukaan Britanniassa on hyvin jakautunut tilanne puolueiden sisällä ja yhteiskunnassa laajemmin. Ei ole selkeää näkemystä, miten tilanne ratkaistaan, hän sanoi.

Rinne ja Macron toivovat asettamansa aikarajan puitteissa konkreettista, kirjallista esitystä. Rinne toisti EU-maiden kannan, jonka mukaan erosopimusta ei neuvotteluissa enää avata. Uusi ehdotus voi koskea sopimuksen tulkintaa tai tulevaa suhdetta koskevaa julistusta.

EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin huippukokoukseen 17.–18. lokakuuta. Kokousta on pidetty ratkaisevana brexitin kannalta, sillä Britannia on eroamassa unionista 31. lokakuuta. Pääministeri Johnson on sanonut haluavansa neuvotella uuden sopimuksen tai vaihtoehtoisesti viedä Britannian ulos ilman sopimusta aikarajan puitteissa.

Brittiparlamentin muotoileman lain mukaan Johnsonin pitäisi hakea EU:lta lisäaikaa, jos äkkieroa ei pystytä estämään ennen huippukokousta. Rinne kertoi olleensa Macronin kanssa yhtä mieltä uuden lisäajan myöntämisen ehdoista.

”Pitää tapahtua jotain oleellista, että lisäaikaa voidaan myöntää. Jos ei ole näköpiirissä mitään aitoa, uutta ratkaisua, lisäajan myöntämiselle ei ole edellytyksiä.”

Rinne kävi Macronin kanssa laajan keskustelun ajankohtaisista teemoista. Suomi on parhaillaan EU-puheenjohtaja. Suomi on nostanut EU-agendalle esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan sekä oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen.

Élysée-palatsin pihalla puhuneen Macronin mukaan yhteistä löytyy myös suhtautumisessa maahanmuuttopoliittisiin ratkaisuihin ja esimerkiksi Välimeren avustustilanteeseen.

Rinne oli toiveikas keskustelun pohjalta, että Välimeren avustustilanteeseen on mahdollista löytää pysyvä tai ainakin väliaikainen ratkaisu syksyn aikana. Ranska ja Suomi aikovat edistää asiaa kahdenvälisesti.

Macron kiinnitti huomiota Suomen Venäjän-politiikkaan, jossa Macronin mukaan Suomi on onnistunut löytämään ”uusia avauksia”.

”Joissain kysymyksissä olemme luonnollisesti vähemmän läheisiä, kuten suhtautumiseen euroon ja integraatioon. Mutta näissäkin kysymyksissä olemme kyenneet löytämään kompromisseja.”

Suomella on työn alla myös Euroopan unionin tulevien vuosien rahoituskehyksen kokoaminen. Suomi on kerännyt kyselyllä kunkin EU-maan kannat rahanjaosta, ja keskustellut lisäksi kahdenkeskisissä neuvotteluissa. EU-rahojen jakoperusteet ovat myös Rinteen ja Macronin keskusteluohjelmassa keskiviikkona.

Rinteen mukaan keskustelussa rahoituksesta sivuttiin ainakin maataloutta.

Ranskan Macron on ajanut innokkaasti eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistämistä. Suomi on yksi kymmenestä maasta, jotka ovat lupautuneet mukaan Ranskan ideoimiin interventiojoukkoihin. Joukot eivät ole vielä toiminnassa, mutta nopean toiminnan joukkojen tarkoitus olisi toimia erilaisissa kriisitilanteissa kuten luonnonkatastrofeissa tai terrorismin torjunnassa. Joukot toimivat EU:n ja sotilasliitto Naton ulkopuolella. Presidentti Sauli Niinistö tapasi Macronin heinäkuussa, ja johtajat keskustelivat mahdollisista uusista kumppanimaista.

Lahjaksi Rinne vei Macronille Valioliigassa hurjaa tahtia maaleja tehtailleen jalkapalloilija Teemu Pukin maajoukkuepelipaidan. Rinne kertoi toimittajille tapaamisen jälkeen, että Macron keräilee huippujalkapalloilijoiden pelipaitoja. Rinteen mukaan lahjaksi annettu paita oli Pukin päällä Suomi–Italia-ottelussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi seeproilla on raidat? Japanilaistutkijat maalasivat naudoille raitoja ja paarmat kaikkosivat

  10. 10

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää