Ulkomaat

Venäjän presidentinhallinnon eteen ilmestyi sadan metrin jono – Vaatimukset vangitun näyttelijän vapauttamiseksi voimistuvat

Pavel Ustinovin tukijat järjestivät keskiviikkona mielenosoituksen presidentinhallinnon edessä Moskovan keskustassa. Poliittisten vankien puolesta ovat vedonneet jo näyttelijät, papit ja opettajat.

Moskova

Vaatimukset alkuviikosta vankilaan tuomitun venäläisnäyttelijän vapauttamiseksi voimistuvat Moskovassa.

Näyttelijät järjestivät keskiviikkona mielenosoituksen Pavel Ustinovin puolesta Venäjän presidentinhallinnon edessä. Koska viranomaiset eivät edellytä yhden ihmisen mielenosoituksilta lupaa, mielenosoittajat kannattelivat kylttiä yksi kerrallaan muiden odottaessa jonossa parikymmenen metrin päässä.

Puoliltapäivin vajaa tunti mielenosoituksen alettua jono oli noin 100 metriä pitkä, mutta ihmisiä tuli tasaisena virtana lisää ja jono piteni. Jono pysyi pitkänä iltaan asti.Ustinovin tueksi asettui nopeasti laaja joukko kulttuuriväkeä niin teattereiden lavoilla kuin sosiaalisessa mediassa. Mukana oli paljon tähtiä, jotka tavallisesti välttävät politiikasta puhumista. Ustinovia tuki myös moni vallanpitäjien lähipiiriin laskettu.

Sitä on pidetty poikkeuksellisena, mutta vielä poikkeuksellisempaa on, että mielenosoitusten vuoksi pidätettyjen puolesta ovat vedonneet myös yli 70 ortodoksisen kirkon pappia avoimessa kirjeessään. Myös joukko opettajia julkaisi keskiviikkona avoimen kirjeen, jossa arvosteltiin mielenosoituksista annettuja tuomioita, mitä sekin on poikkeuksellista.

Keskiviikkona myös valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtoon kuuluva Andrei Turtšak kutsui Instagramissa tuomiota epäoikeudenmukaiseksi.

Ustinovin tueksi ovat ilmoittautuneet muun muassa kuuluisat näyttelijät Sergei Bezrukov ja Oleg Menšikov sekä television ykköskanavan näkyvät juontajat Ivan Urgan ja Maksim Galkin.
Erityistä huomiota herätti se, että mukana oli Kremliä lähellä olevaan Mihalkovin kulttuurisukuun kuuluvat näyttelijä Nadežda Mihalkova ja ruokaohjelmista tuttu Julija Vysotskaja. Nadežda Mihalkova on ohjaaja Nikita Mihalkovin tytär ja Julija Vysotskaja ohjaaja Andrei Mihalkov-Kontšalovskin miniä. Nikita Mihalkovin ja Andrei Mihalkov-Kontšalovskin isä Sergei Mihalkov sanoitti sekä Neuvostoliiton että Venäjän kansallislaulut.

Keskiviikon mielenosoitus eteni rauhallisesti. Mielenosoittajat seisoivat kukin kyltin kanssa puolisen minuuttia mielenosoituspaikalla.

Paikalla oli myös ohjaaja ja näyttelijä Aleksandr Molotšnikov, joka jo maanantai-iltana nousi ohjaamansa näytelmän jälkeen lavalle puhumaan Ustinovista.

”Näyttelijäyhteisö pyrkii nyt osoittamaan solidaarisuutta ja taistelemaan Pavelin puolesta”, hän sanoi HS:lle.

Ustinov oli kuudes vankeustuomion saanut niin kutsutussa ”Moskovan tapauksessa”. Sillä kutsutaan niitä, jotka ovat saaneet rikossyytteen opposition mielenosoituksiin liittyen. Myös muut tuomiot ovat olleet kiistanalaisia.

”Puhuimme tästä paljon. Tietenkin tuemme kaikkia Moskovan tapauksen henkilöitä. Mutta Golunovin tapaus osoitti, että toimet pitää kohdistaa. Ymmärrän kyllä, että heidän muidenkin tilanne on kamala”, Molotšnikov sanoi.

Mielenosoitusaalto alkoi Moskovassa heinäkuussa, kun viranomaiset estivät useimpia opposition ehdokkaita pääsemästä syyskuun paikallisvaaleihin.

Mielenosoitukset olivat Moskovassa suurimpia useaan vuoteen. Poliisi hajotti niistä useimmat kovaotteisesti, yhteensä lähes 3 000 ihmistä otettiin kiinni. Heistä useimmat pääsivät varsin nopeasti vapaaksi, mutta toistakymmentä ihmistä sai rikossyytteen.

Keskiviikkona moskovalainen oikeusistuin päätti vapauttaa tutkintavankeudesta Aidar Gubaidulinin, jota myös syytettiin väkivallasta poliisia kohtaan opposition mielenosoituksessa. Gubaidulin heitti silloin tyhjän vesipullon poliiseja päin.

Oikeus määräsi tapauksen uuteen tutkintaan. Innokkaimmat tulkitsivat sen merkiksi, että Ustinovin tapauksen herättämillä protesteilla on vaikutusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää