Ulkomaat

Venäjän presidentinhallinnon eteen ilmestyi sadan metrin jono – Vaatimukset vangitun näyttelijän vapauttamiseksi voimistuvat

Pavel Ustinovin tukijat järjestivät keskiviikkona mielenosoituksen presidentinhallinnon edessä Moskovan keskustassa. Poliittisten vankien puolesta ovat vedonneet jo näyttelijät, papit ja opettajat.

Moskova

Vaatimukset alkuviikosta vankilaan tuomitun venäläisnäyttelijän vapauttamiseksi voimistuvat Moskovassa.

Näyttelijät järjestivät keskiviikkona mielenosoituksen Pavel Ustinovin puolesta Venäjän presidentinhallinnon edessä. Koska viranomaiset eivät edellytä yhden ihmisen mielenosoituksilta lupaa, mielenosoittajat kannattelivat kylttiä yksi kerrallaan muiden odottaessa jonossa parikymmenen metrin päässä.

Puoliltapäivin vajaa tunti mielenosoituksen alettua jono oli noin 100 metriä pitkä, mutta ihmisiä tuli tasaisena virtana lisää ja jono piteni. Jono pysyi pitkänä iltaan asti.Ustinovin tueksi asettui nopeasti laaja joukko kulttuuriväkeä niin teattereiden lavoilla kuin sosiaalisessa mediassa. Mukana oli paljon tähtiä, jotka tavallisesti välttävät politiikasta puhumista. Ustinovia tuki myös moni vallanpitäjien lähipiiriin laskettu.

Sitä on pidetty poikkeuksellisena, mutta vielä poikkeuksellisempaa on, että mielenosoitusten vuoksi pidätettyjen puolesta ovat vedonneet myös yli 70 ortodoksisen kirkon pappia avoimessa kirjeessään. Myös joukko opettajia julkaisi keskiviikkona avoimen kirjeen, jossa arvosteltiin mielenosoituksista annettuja tuomioita, mitä sekin on poikkeuksellista.

Keskiviikkona myös valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtoon kuuluva Andrei Turtšak kutsui Instagramissa tuomiota epäoikeudenmukaiseksi.

Ustinovin tueksi ovat ilmoittautuneet muun muassa kuuluisat näyttelijät Sergei Bezrukov ja Oleg Menšikov sekä television ykköskanavan näkyvät juontajat Ivan Urgan ja Maksim Galkin.
Erityistä huomiota herätti se, että mukana oli Kremliä lähellä olevaan Mihalkovin kulttuurisukuun kuuluvat näyttelijä Nadežda Mihalkova ja ruokaohjelmista tuttu Julija Vysotskaja. Nadežda Mihalkova on ohjaaja Nikita Mihalkovin tytär ja Julija Vysotskaja ohjaaja Andrei Mihalkov-Kontšalovskin miniä. Nikita Mihalkovin ja Andrei Mihalkov-Kontšalovskin isä Sergei Mihalkov sanoitti sekä Neuvostoliiton että Venäjän kansallislaulut.

Keskiviikon mielenosoitus eteni rauhallisesti. Mielenosoittajat seisoivat kukin kyltin kanssa puolisen minuuttia mielenosoituspaikalla.

Paikalla oli myös ohjaaja ja näyttelijä Aleksandr Molotšnikov, joka jo maanantai-iltana nousi ohjaamansa näytelmän jälkeen lavalle puhumaan Ustinovista.

”Näyttelijäyhteisö pyrkii nyt osoittamaan solidaarisuutta ja taistelemaan Pavelin puolesta”, hän sanoi HS:lle.

Ustinov oli kuudes vankeustuomion saanut niin kutsutussa ”Moskovan tapauksessa”. Sillä kutsutaan niitä, jotka ovat saaneet rikossyytteen opposition mielenosoituksiin liittyen. Myös muut tuomiot ovat olleet kiistanalaisia.

”Puhuimme tästä paljon. Tietenkin tuemme kaikkia Moskovan tapauksen henkilöitä. Mutta Golunovin tapaus osoitti, että toimet pitää kohdistaa. Ymmärrän kyllä, että heidän muidenkin tilanne on kamala”, Molotšnikov sanoi.

Mielenosoitusaalto alkoi Moskovassa heinäkuussa, kun viranomaiset estivät useimpia opposition ehdokkaita pääsemästä syyskuun paikallisvaaleihin.

Mielenosoitukset olivat Moskovassa suurimpia useaan vuoteen. Poliisi hajotti niistä useimmat kovaotteisesti, yhteensä lähes 3 000 ihmistä otettiin kiinni. Heistä useimmat pääsivät varsin nopeasti vapaaksi, mutta toistakymmentä ihmistä sai rikossyytteen.

Keskiviikkona moskovalainen oikeusistuin päätti vapauttaa tutkintavankeudesta Aidar Gubaidulinin, jota myös syytettiin väkivallasta poliisia kohtaan opposition mielenosoituksessa. Gubaidulin heitti silloin tyhjän vesipullon poliiseja päin.

Oikeus määräsi tapauksen uuteen tutkintaan. Innokkaimmat tulkitsivat sen merkiksi, että Ustinovin tapauksen herättämillä protesteilla on vaikutusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  2. 2

   Oikeusministeri Henriksson vastaa valtakunnan­syyttäjälle: ”Tuomio­istuimista ei ole tullut tietooni, että laki olisi sanan­vapauden suhteen epä­selvä”

  3. 3

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  4. 4

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  5. 5

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  6. 6

   STT:n tiedot: Valtion omistaja­ohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin paketti­lajittelijoiden siirrolle

  7. 7

   Valtio huutokauppaa Jari Aarnion omakotitaloa Porvoossa: korkein tarjous noussut vuorokaudessa tuhannesta eurosta yli 260 000 euroon

  8. 8

   Trumpin virkarikostutkinnan odotetuin todistaja: Ukrainalta vaaditut tutkinnat oli sidottu vastapalveluksiin ja koko Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto tiesi siitä

  9. 9

   Alussa eliöt eivät piitanneet parittelu­kumppanin sukupuolesta, väittää uusi teoria

  10. 10

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  7. 7

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää