Ulkomaat

Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

Riippumaton tuomioistuin totesi kesällä olevan kiistatonta, että Kiina on vienyt luvatta elimiä mielipidevangeilta ainakin vuodesta 1999 asti.

Oli kesä 1995, elettiin heinäkuuta tai elokuuta. Sen Enver Tohti muistaa hyvin, että Ürümqin kaupungissa, Kiinan Xianjiangin maakunnassa oli kuuma.

Tohti työskenteli kirurgina Kiinan keskushallinnon alaisessa sairaalassa, ja sinä päivänä hän oli ainoa kirurgi, jolla ei ollut kalenterissa yhtään leikkausta. Esimies kutsui hänet luokseen ja kysyi, haluaisiko Tohti tehdä seuraavana päivänä jotain ”villiä”.

Vasta vuosia myöhemmin Tohtille selvisi, että vastaamalla myöntävästi esimiehen kysymykseen hän käytännössä lupautui tekemään henkirikoksen.

Seuraavana päivänä hänet kuljetettiin leikkaussaliryhmän kanssa syrjäiselle teloituspaikalle, jossa he näkivät yli kymmenen niskaan ampumalla teloitettua vankia.

Kauimpana oikealla maannutta miestä oli muista poiketen ammuttu rintaan. Häneltä Tohti poisti esimiehensä käskystä maksan ja kaksi munuaista. Mies oli Tohtin mukaan tajuton mutta hengissä. Elimet pakattiin laatikkoon, ja Tohti ryhmineen kuljetettiin takaisin sairaalaan.

Heitä kiellettiin koskaan puhumasta tapahtuneesta.

Keskiviikkona Tohti, 57, puhui kokemuksistaan Helsingissä seminaarissa, jossa käsiteltiin Kiinan valtiollisia sisäelinryöstöjä. Hän lähti Kiinasta lopullisesti vuonna 1998 ja asuu nykyisin Britanniassa.

Riippumaton tuomioistuin päätyi tänä kesänä samaan johtopäätökseen kuin useat tutkimukset ja esimerkiksi Euroopan parlamentti ja Yhdysvaltain edustajainhuone aiemmin. Tuomioistuimen mukaan on kiistatonta, että Kiina on ainakin vuodesta 1999 lähtien surmannut järjestelmällisesti mielipidevankeja ottaakseen heiltä sisäelimiä.

Tuomioistuinta johti kansainvälisen Jugoslavia-tuomioistuimen syyttäjänä toiminut Sir Geoffry Nice. Tuomioistuin totesi myös, että kaikesta päätellen elinryöstöt jatkuvat edelleen.

Tuomioistuimen loppuraportin voi lukea täältä.

Kiina ei halunnut osallistua millään tavalla tuomioistuimen toimintaan. Kiina sanoo toimivansa kansainvälisten lääketieteellisten kriteerien perusteella. Ne edellyttävät, että elintenluovutukset ovat vapaaehtoisia eikä niistä makseta.

Elinryöstöjä tutkineiden ihmisoikeusjuristien, lääkärien ja aktivistien keräämät todisteet kertovat muuta. Niiden mukaan Kiina on tehnyt vuosittain 60 000–100 000 elinsiirtoa mielipidevangeilta otetuilla elimillä. Valtaosa elimistä on viety Falun Gongin harjoittajilta.

Kommunistinen puolue aloitti Falun Gongin järjestelmällisen vainoamisen vuonna 1999. Sen jälkeen Kiinan elinsiirtojen määrät kääntyivät nopeaan kasvuun. Vapaaehtoinen elintenluovutusjärjestelmä maahan perustettiin vasta vuonna 2013.

Kiina on myöntänyt käyttäneensä elintensiirroissa kuolemaantuomittujen vankien elimiä. Kiina sanoo lopettaneensa tämän vuoden 2015 alussa. Teloituksia ei kuitenkaan ole tehty niin paljon, että ne selittäisivät suuren elinsiirtojen määrän.

Viime vuosina on herännyt epäilyjä, että myös Xinjiangissa eläviltä uiguurimuslimeilta ryöstetään elimiä. YK:n, EU:n ja Yhdysvaltojen raporttien mukaan Kiina on sulkenut miljoona uiguuria uudelleenkoulutusleireille. Miljoonia uiguureja vainotaan heidän uskonsa ja kulttuurinsa takia.

Aktivistien mukaan uiguureille on tehty terveystutkimuksia ja verikokeita. Tarkoituksena on Tohtin mukaan koota ”elinpankkia” elävistä ihmisistä.

Tietoja on myös tiibetiläisiltä ja maanalaisiin kirkkoihin kuuluvilta kristityiltä viedyistä elimistä. Eniten todisteita on kuitenkin Falun Gongin seuraajien kohtalosta.

Tohti on itse uiguuri. Hänen kokemuksensa osoittaa, että elinten ottaminen vangeilta alkoi jossain mitassa jo ennen vuotta 1999.

”Silloin en tuntenut syyllisyyttä. Olin syntynyt järjestelmään, joka aivopesee ihmiset uskomaan, että maamme on paras maailmassa”, Tohti sanoo HS:n haastattelussa.

”Ajattelin, että jos joku on tuomittu kuolemaan, hän on varmasti tehnyt jotain pahaa.”

Tohti oli viime vuonna myös yksi riippumattoman tuomioistuimen todistajista. Tuomioistuin kuuli viiden päivän ajan todistajia ja tutustui kuukausien ajan kirjalliseen todistusaineistoon.

Ennen lopullista lähtöään Kiinasta vuonna 1998 Tohti oli työskennellyt jonkin aikaa kirurgina Turkin Istanbulissa. Hän auttoi brittiläistä Channel 4 -kanavaa tekemään Xianjiangissa dokumenttisarjaa, joka kertoi maakunnan poikkeuksellisen korkeista syöpäluvuista.

Syövän yleisyys johtuu Tohtin mukaan kymmenistä ydinkokeista, joita Kiina on tehnyt maakunnassa. Viranomaiset eivät pitäneet hänen puheistaan. Tohti pakeni ja sai lopulta turvapaikan Britanniasta.

 


Nykyisin hän asuu Lontoossa ja työskentelee taksikuskina. Kirurgin ammattia hän ei ole voinut harjoittaa, koska hän ei päässyt läpi kielikokeesta.

Kielitaito alkoi kuitenkin vähitellen riittää siihen, että hän alkoi lukea englanninkielisiä raportteja siitä, mitä Kiinassa todella tapahtuu. Vuonna 2009 hän kuuli Lontoossa tutkivaa toimittajaa Ethan Gutmannia, joka oli kirjoittanut kirjan elinryöstöistä.

Vasta silloin Tohti kertoo tajunneensa, missä hän oli vuonna 1995 ollut osallisena.

”Tajusin, että olin tappaja. Miestä oli ammuttu, ja hän olisi joka tapauksessa kuollut kahden kolmen tunnin sisällä. Mutta minun takiani hän eli kaksi tuntia lyhyemmän ajan.”

Tohtiin iski syyllisyys. Hän kertoo päättäneensä kertoa asiasta jokaiselle, joka haluaa kuunnella. Hän on sen jälkeen kiertänyt maailmalla puhumassa ja antanut haastatteluja kansainväliselle medialle elinsiirroista, syövistä ja uiguurien asemasta.

Keskiviikkona Helsingin seminaarissa puhui myös sama Ethan Gutmann, jonka esitys sai Tohtin tunnustamaan tekonsa julkisesti.

 


Yksikään toinen kiinalainen lääkäri, joka olisi osallistunut elintenryöstöön, ei ole tullut julkisuuteen. Siksi Tohtia on myös väitetty valehtelijaksi. Miltä se tuntuu?

”En voi pakottaa ihmisiä uskomaan. Voin vain sanoa, että menkää itse katsomaan, mitä siellä tapahtuu”, Tohti sanoo.

Aktivistit ovat puhuneet Kiinan Falun Gongin harjoittajia vastaan kohdistamasta vainosta ja elintenryöstöistä jo vuosia. Aiheesta on julkaistu kolme laajaa tutkimusraporttia.

Euroopan parlamentti hyväksyi 2013 päätöslauselman, jonka mukaan raportit järjestelmällisestä elinryöstöistä Falun Gongin harjoittajilta ja muilta mielipidevangeilta ovat uskottavia. Parlamentti esitti, että EU tuomitsisi Kiinan toiminnan ja varoittaisi kansalaisiaan matkustamasta Kiinaan elinsiirtoon, koska elimet voivat olla peräisin mielipidevangeilta.

Suurin osa elintensiirroista tehdään kiinalaisille potilaille, mutta siirtoelimiä ostavat myös ulkomaalaiset. Kiinalaissairaalat ovat markkinoineet elinsiirtopalvelujaan avoimesti englanninkielisillä verkkosivuilla. Siirtoelimen hinta on 68 000–136 000 euroa.

Sairaalat lupaavat siirtoelimiä nopealla aikataululla, yleisesti kahdessa viikossa, mikä herättää epäilyjä elinten alkuperästä. Maissa, joissa on virallinen vapaaehtoisiin luovutuksiin perustuva elinsiirtojärjestelmä, siirtoelimiä joutuu odottamaan kuukausia tai vuosia.

Britannian yleisradio BBC esitti vuosi sitten lokakuussa ohjelman, jonka mukaan kiinalaissairaala lupasi toimittaa siirtoelimen vain tunneissa.

American Journal of Transplantation -tiedejulkaisussa vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta maailman dokumentoiduista elinsiirtomatkoista tehtiin Kiinaan. Kaikista elinsiirtomatkoista ei ole virallista tietoa.

Tutkimusraportit ja tuore tuomioistuimen ratkaisu ovat johtaneet siihen, että Kiinan elinsiirtoja ja niiden perusteella tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia on alettu kyseenalaistaa.

Espanja, Israel, Italia, Norja ja Taiwan ovat kieltäneet lailla kansalaistensa elinsiirtomatkat Kiinaan, kertoi Lääkärin sosiaalinen vastuu -yhdistyksen edustaja Marja Heinonen-Guzejev keskiviikon seminaarissa.

 


Hänen mukaansa tämän vuoden elokuussa poistettiin nimekkäistä tieteellisistä julkaisuista 15 kiinalaistutkimusta, joiden epäillään perustuneen vangeilta otettujen elinten käyttöön. Epäilyksiä kohdistuu lisäksi yli 400 tutkimukseen, jotka on julkaistu englanninkielisissä vertaisarvioiduissa elinsiirtoalan julkaisuissa.

Esimerkiksi YK, sen alainen maailman terveysjärjestö WHO ja vaikkapa Suomi eivät ole virallisesti lausuneet mitään Kiinan elinsiirroista.

Gutmann ja kanadalainen ihmisoikeusjuristi David Matas puhuivat keskiviikon seminaarissa myös Suomen roolista. Molemmat ovat tehneet pitkän kansainvälisen uran ja antaneet asiantuntijalausuntoja Kiinan tilanteesta parlamenteille ja tuomioistuimille.

He varoittivat, että kaikessa yhteistyössä Kiinan terveysviranomaisten kanssa piilee riski, että Suomi voi edistää tahtomattaan elinryöstöjä poliittisilta vangeilta. Suomalaiset tekevät yhteistyötä kiinalaisten kanssa esimerkiksi terveydenhuollon tekoälytutkimuksessa.

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  9. 9

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää