Ulkomaat

Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta paljastui jo kolmas tapaus, jossa hän esiintyy rasistisessa meikissä

Pääministeri Justin Trudeau pyysi keskiviikkona anteeksi sitä, että oli maalannut kasvonsa ruskeiksi useaan otteeseen.

rac
Kanadassa on löytynyt ilmeisesti jo kolmas tapaus, jossa pääministeri Justin Trudeau on esiintynyt rasistisessa brownface-meikissä.

Global News -kanava julkaisi torstaina noin sekunnin pätkän videosta, jossa näkyy naama mustattuna esiintyvä hahmo. Hahmo on täysin tunnistamaton, mutta Trudeaun liberaalipuolue on vahvistanut kanavalle hahmon olevan Trudeau.


Global News kertoo saaneensa videon opposition konservatiivi­puolueessa olevalta lähteeltä, mutta käyttäneensä lisäksi kaksi päivää varmistuakseen videon aitoudesta.

Global Newsin mukaan video on kuvattu joskus 1990-luvun alussa, mutta tarkempi aika tai paikka ei ole tiedossa. Trudeau on syntynyt vuonna 1971 eli olisi videon kuvaushetkellä ollut parikymppinen.

Kohu alkoi keskiviikkona, kun yhdysvaltalaislehti Time julkaisi kuvan, jossa Trudeau on maalannut kasvonsa ruskeiksi ja pukeutunut turbaaniin ja kaapuun Arabia-teemaa noudatelleissa koulujuhlissa vuonna 2001. Trudeau oli tuolloin 29-vuotias ja toimi koulussa opettajana.
Trudeau pyysi keskiviikkona anteeksi televisioidussa lehdistötilaisuudessa ja kertoi katuvansa vuoden 2001 tapausta.

”Nyt ymmärrän, että se oli rasistista ja tyhmä teko. Olen pettynyt itseeni”, pääministeri sanoi.

Hän kertoi samalla käyttäneensä tummaa meikkiä myös toisessa yhteydessä. Hän lauloi kasvot maalattuina yhdysvaltalaisen Harry Belafonten musiikkia koulun kykyjenetsintäkilpailussa.

Muita tapauksia Trudeau ei maininnut, eli torstaina esiin tullut lyhyt video oli kolmas erillinen kerta, jossa Trudeau on esiintynyt naama mustattuna. Global News julkaisi videonsa alle 24 tuntia sen jälkeen, kun ensimmäinen tapaus oli tullut julki.

Trudeau sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina, ettei muista tarkalleen, kuinka usein hän on vastaavaa meikkiä käyttänyt.

”En uskalla sanoa tarkkaa määrää, sillä en ollut edes muistanut tuoreimpien kuvien olemassaoloa”, hän kommentoi asiaa toimittajille Winnipegissä.

Pääministeri sanoi lisäksi katuvansa nuoruuden käytöstään ja myönsi, ettei ollut oman etuoikeutetun asemansa vuoksi ymmärtänyt, kuinka loukkaavaa ja vahingollista vastaavan meikin käyttäminen todellisuudessa on.


Trudeau nousi poliittiseksi komeetaksi nimenomaan suvaitsevaisuutta ja feminismiä ajaneena uuden ajan kasvona.

”Pääministerin näkeminen ruskea- tai mustanaamana on todella surullista ja tuomittavaa. Tämä muistuttaa rasismin historiasta ja orientalismista, eikä se ole hyväksyttävää”, Kanadan muslimineuvoston johtaja Mustafa Farooq sanoi BBC:n mukaan.

Kanadan oppositiojohtaja, konservatiivipuolueen Andrew Scheer käytti tilaisuuden hyväksi. Hän sanoi Trudeaun toiminnan olleen rasistista 2001 ja se on sitä edelleen.

”Kanadalaiset näkivät tänä iltana henkilön, jolla ei ole lainkaan arvostelukykyä eikä rehellisyyttä ja joka ei ole kykeneväinen johtamaan tätä maata”, Scheer sanoi.

Liberaalipuolueen Trudeau tavoittelee jatkokautta lokakuun lopun parlamenttivaaleissa. Brownface-kohusta huolimatta hän kertoi Reutersin mukaan jatkavansa kampanjaansa. Luvassa on tiukka kamppailu Scheerin konservatiivipuoluetta vastaan.

Lähes neljä vuotta kestäneen pääministerikautensa aikana Trudeau on pyrkinyt profiloitumaan Kanadan etnisten vähemmistöjen puolustajana. Puolet Trudeaun hallituksen jäsenistä on naisia, ja ainakin kuudella ministerillä on aasialaisia tai afrikkalaisia sukujuuria.

Trudeaun puolue sai vuoden 2015 vaaleissa äänivyöryn, mutta pääministerin maine on kärsinyt viime aikoina kolhuja. Trudeaun hallitus ajautui alkuvuodesta poliittiseen kriisiin, kun kaksi hänen hallituksensa jäsentä syytti pääministeriä ja hänen avustajiaan sekaantumisesta rakennusyhtiö SNC-Lavalinia koskevaan oikeudenkäyntiin. Molemmat ministerit olivat naisia, ja heidät erotettiin puolueesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Saattaa mennä viikkokausia, ettei käy ketään” – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosikymmeniä lähes täydellisessä eristyksessä ilman puolisoa tai ystäviä, ja hänen kaltaistensa määrä kasvaa

   Tilaajille
  2. 2

   Arkkitehti Aleksi Rastas ilahtui ja pettyi Triplassa: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”

  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  5. 5

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  6. 6

   Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne, vaikka kaupasta voi löytää myös eliniän kestäviä vaatteita – Näin tunnistat kestävän vaatteen ja teet siitä vielä pitkäikäisemmän

   Tilaajille
  7. 7

   Andy McCoy ei halua muuttua ja vihaa sitä, että musiikkibisnes on pilalla, mutta mitä hän ajattelee onnellisuudesta?

   Tilaajille
  8. 8

   Valtion pitäisi aloittaa positiivinen syrjintä ja palkata muun muassa maahanmuuttajia ja vammaisia, sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Mercedes-Benzin uusi sähköauto EQC on äärimmäisen mukava ja hiljainen, mutta vie sähköä kuin omakotitalo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  5. 5

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  6. 6

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  7. 7

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää