Ulkomaat

Toimiko Boris Johnson laillisesti jäädyttäessään parlamentin? 11 tuomaria ratkaisee Britanniaa kuohuttavan oikeusjutun vasta ensi viikon alussa

Brittipolitiikan käänteiden näkyvä puiminen oikeusistuimissa on yksi merkki maan brexit-kriisin syvyydestä.

Lontoo

Britannian korkein oikeus ilmoittaa vasta ensi viikolla, oliko pääministeri Boris Johnsonin päätös jäädyttää parlamentin istunnot viideksi viikoksi laillinen vai ei.

Korkeimman oikeuden presidentti Lady Hale ilmoitti kolmipäiväisen kuulemisen päätteeksi, että tuomioistuin toivoo voivansa julkistaa päätöksen ensi viikon alkupuolella.

Torstaina korkein oikeus kuuli muun muassa Britannian entisen pääministerin John Majorin näkemyksiä tämän juristin välityksellä. Majorin mielestä jäädytys on laiton.

Majorin edustaja esitti tuomioistuimelle kymmensivuisen kirjelmän kannan tueksi.

The Timesin mukaan Major vertaa Johnsonia ”epärehelliseen kiinteistönvälittäjään”, jolla on omia ”salaisia motiiveja”. Sekä Major että Johnson kuuluvat samaan puolueeseen eli konservatiiveihin.

Jos tuomioistuimen päätös käy konservatiivihallitusta vastaan, on Johnson entistäkin suuremmissa vaikeuksissa.

Britannia kärsii jo nyt pitkittyneestä poliittisesta kriisistä brexitin takia. Maan on määrä erota EU:sta lokakuun 31. päivä, mutta brittiparlamentin alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta. Alahuone ei hyväksy myöskään sopimuksetonta eroa.

London School of Economicsin (LSE) professori Tony Travers arvioi torstaina, että oikeusjuttu on merkityksellinen kahdesta syystä. Ensinnäkin se punnitsee, oliko jäädytyspäätös oikea. Sen lisäksi tuomioistuin tulee päättämään kahden poliittisen elimen eli hallituksen ja parlamentin suhteesta.

”Tuomioistuin päättää, tarvitaanko lisäsuojaa sen varmistamiseksi, ettei hallitus toimisi väärin”, Travers kertoi toimittajille.

Korkeimmassa oikeudessa jäädytystapausta pohtii peräti 11 tuomaria. Tuomioistuin istuu hyvin harvoin näin laajassa kokoonpanossa.

Johnsonin elokuinen päätös – johon pääministeri haki ja sai kuningattaren hyväksynnän – pani parlamentin jäähylle varhain tiistaina 10. päivä syyskuuta, kun edellispäivän maratoni-istunto oli päättynyt. Jäädytyksen on määrä kestää lokakuun puoliväliin asti.

Tärkeää oikeusjuttua seuraa koko Britannian poliittinen kerma. Myös suuri yleisö on voinut katsoa tuomioistuimen kolmipäiväistä istuntoa suorana verkossa.


Britannian konservatiivihallituksen edustaja esitti keskiviikkona, että jäädytys oli laillinen, eikä sen arvioiminen ei kuulu tuomioistuimeen. Hallituksen mukaan parlamentilla on ollut kolme vuotta aikaa keskustella ja säätää brexitistä.

Vastapuolen pääargumentti kuului, että jäädytys oli laiton, sillä sen tarkoitus oli vaikeuttaa parlamentin toimintaa. Näin alahuone ei pysty valvomaan hallituksen toimintaa kriittisellä hetkellä eli brexitin alla.

Korkeimman oikeuden pitää nyt punnita, mitä laki asiasta sanoo. Britanniassa ei ole kirjoitettua perustuslakia, joten tuomioistuimen kantaa on vaikea ennustaa.

Brittimedian mukaan Johnsonin hallitus on ollut kuitenkin toiveikas, että sen kanta voittaa.

Englantilainen alempi tuomioistuin päätti jo aiemmin, että parlamentin jäädytys on poliittinen päätös, jota ei tule arvioida juridisin mittarein.

”Mielestämme pääministerin päätöstä suositella kuningattarelle parlamentin jäädytystä ei voi arvioida tuomioistuimissa”, tuomiolauselma kuului.

Skotlannissa sen sijaan vetoomustuomioistuin päätti viime viikolla, että jäädytyspäätös oli laiton, ja hallitus ylitti valtuutensa.

”Olen tullut siihen loppupäätelmään – – että hallitus ja erityisesti pääministeri toivoivat rajoittavansa keskustelua parlamentissa niin pitkään kuin mahdollista ennen EU:n huippukokousta 17.–18. päivä lokakuuta sekä Britannian EU-eron määräpäivää”, vetoomusistuimen tuomiolauselma kuului.

Alempi skottituomioistuin oli kuitenkin päätynyt vastakkaiseen lopputulemaan.

Skotlannissa oikeusjutun brittihallitusta vastaan nosti Skotlannin kansallispuolueen (SNP) juristikansanedustaja Joanna Cherry sekä noin 70 muuta poliitikkoa. Haasteeseen yhtyi muun muassa entinen konservatiivipääministeri John Major.

Englannissa Johnsonin päätöksen vei oikeuteen aktivisti Gina Miller tukijoineen. Major yhtyi myös tähän haasteeseen.

Gina Miller on haastanut aiemmin menestyksekkäästi oikeuteen pääministeri Theresa Mayn hallituksen, joka yritti käynnistää brexit-neuvottelut ilman parlamentin lupaa.

Lue lisää Gina Milleristä, Britannian yhdestä vihatuimmasta naisesta tästä HS:n jutusta.

Brittipolitiikan käänteiden näkyvä puiminen oikeusistuimissa on yksi merkki maan brexit-kriisin syvyydestä. Samalla tuomarit ovat joutuneet mediamyllytyksen ja vihapuheen kohteeksi.

Marraskuussa 2016 Daily Mail -lehti leimasi etusivullaan kolme brittituomaria ”kansanvihollisiksi”. Taustalla oli tuomioistuimen päätös, jonka mukaan Mayn hallitus ei voinut aloittaa brexit-neuvotteluja ilman alahuoneen päätöstä.

Konservatiivinen Daily Mail kannattaa brexitiä. Britanniassakin hyväksyttyyn oikeusvaltiokäsitykseen sekä vallanjako-oppiin kuitenkin kuuluu, että tuomioistuimet ovat tehtävässään riippumattomia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää