Ulkomaat

Toimiko Boris Johnson laillisesti jäädyttäessään parlamentin? 11 tuomaria ratkaisee Britanniaa kuohuttavan oikeusjutun vasta ensi viikon alussa

Brittipolitiikan käänteiden näkyvä puiminen oikeusistuimissa on yksi merkki maan brexit-kriisin syvyydestä.

Lontoo

Britannian korkein oikeus ilmoittaa vasta ensi viikolla, oliko pääministeri Boris Johnsonin päätös jäädyttää parlamentin istunnot viideksi viikoksi laillinen vai ei.

Korkeimman oikeuden presidentti Lady Hale ilmoitti kolmipäiväisen kuulemisen päätteeksi, että tuomioistuin toivoo voivansa julkistaa päätöksen ensi viikon alkupuolella.

Torstaina korkein oikeus kuuli muun muassa Britannian entisen pääministerin John Majorin näkemyksiä tämän juristin välityksellä. Majorin mielestä jäädytys on laiton.

Majorin edustaja esitti tuomioistuimelle kymmensivuisen kirjelmän kannan tueksi.

The Timesin mukaan Major vertaa Johnsonia ”epärehelliseen kiinteistönvälittäjään”, jolla on omia ”salaisia motiiveja”. Sekä Major että Johnson kuuluvat samaan puolueeseen eli konservatiiveihin.

Jos tuomioistuimen päätös käy konservatiivihallitusta vastaan, on Johnson entistäkin suuremmissa vaikeuksissa.

Britannia kärsii jo nyt pitkittyneestä poliittisesta kriisistä brexitin takia. Maan on määrä erota EU:sta lokakuun 31. päivä, mutta brittiparlamentin alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta. Alahuone ei hyväksy myöskään sopimuksetonta eroa.

London School of Economicsin (LSE) professori Tony Travers arvioi torstaina, että oikeusjuttu on merkityksellinen kahdesta syystä. Ensinnäkin se punnitsee, oliko jäädytyspäätös oikea. Sen lisäksi tuomioistuin tulee päättämään kahden poliittisen elimen eli hallituksen ja parlamentin suhteesta.

”Tuomioistuin päättää, tarvitaanko lisäsuojaa sen varmistamiseksi, ettei hallitus toimisi väärin”, Travers kertoi toimittajille.

Korkeimmassa oikeudessa jäädytystapausta pohtii peräti 11 tuomaria. Tuomioistuin istuu hyvin harvoin näin laajassa kokoonpanossa.

Johnsonin elokuinen päätös – johon pääministeri haki ja sai kuningattaren hyväksynnän – pani parlamentin jäähylle varhain tiistaina 10. päivä syyskuuta, kun edellispäivän maratoni-istunto oli päättynyt. Jäädytyksen on määrä kestää lokakuun puoliväliin asti.

Tärkeää oikeusjuttua seuraa koko Britannian poliittinen kerma. Myös suuri yleisö on voinut katsoa tuomioistuimen kolmipäiväistä istuntoa suorana verkossa.


Britannian konservatiivihallituksen edustaja esitti keskiviikkona, että jäädytys oli laillinen, eikä sen arvioiminen ei kuulu tuomioistuimeen. Hallituksen mukaan parlamentilla on ollut kolme vuotta aikaa keskustella ja säätää brexitistä.

Vastapuolen pääargumentti kuului, että jäädytys oli laiton, sillä sen tarkoitus oli vaikeuttaa parlamentin toimintaa. Näin alahuone ei pysty valvomaan hallituksen toimintaa kriittisellä hetkellä eli brexitin alla.

Korkeimman oikeuden pitää nyt punnita, mitä laki asiasta sanoo. Britanniassa ei ole kirjoitettua perustuslakia, joten tuomioistuimen kantaa on vaikea ennustaa.

Brittimedian mukaan Johnsonin hallitus on ollut kuitenkin toiveikas, että sen kanta voittaa.

Englantilainen alempi tuomioistuin päätti jo aiemmin, että parlamentin jäädytys on poliittinen päätös, jota ei tule arvioida juridisin mittarein.

”Mielestämme pääministerin päätöstä suositella kuningattarelle parlamentin jäädytystä ei voi arvioida tuomioistuimissa”, tuomiolauselma kuului.

Skotlannissa sen sijaan vetoomustuomioistuin päätti viime viikolla, että jäädytyspäätös oli laiton, ja hallitus ylitti valtuutensa.

”Olen tullut siihen loppupäätelmään – – että hallitus ja erityisesti pääministeri toivoivat rajoittavansa keskustelua parlamentissa niin pitkään kuin mahdollista ennen EU:n huippukokousta 17.–18. päivä lokakuuta sekä Britannian EU-eron määräpäivää”, vetoomusistuimen tuomiolauselma kuului.

Alempi skottituomioistuin oli kuitenkin päätynyt vastakkaiseen lopputulemaan.

Skotlannissa oikeusjutun brittihallitusta vastaan nosti Skotlannin kansallispuolueen (SNP) juristikansanedustaja Joanna Cherry sekä noin 70 muuta poliitikkoa. Haasteeseen yhtyi muun muassa entinen konservatiivipääministeri John Major.

Englannissa Johnsonin päätöksen vei oikeuteen aktivisti Gina Miller tukijoineen. Major yhtyi myös tähän haasteeseen.

Gina Miller on haastanut aiemmin menestyksekkäästi oikeuteen pääministeri Theresa Mayn hallituksen, joka yritti käynnistää brexit-neuvottelut ilman parlamentin lupaa.

Lue lisää Gina Milleristä, Britannian yhdestä vihatuimmasta naisesta tästä HS:n jutusta.

Brittipolitiikan käänteiden näkyvä puiminen oikeusistuimissa on yksi merkki maan brexit-kriisin syvyydestä. Samalla tuomarit ovat joutuneet mediamyllytyksen ja vihapuheen kohteeksi.

Marraskuussa 2016 Daily Mail -lehti leimasi etusivullaan kolme brittituomaria ”kansanvihollisiksi”. Taustalla oli tuomioistuimen päätös, jonka mukaan Mayn hallitus ei voinut aloittaa brexit-neuvotteluja ilman alahuoneen päätöstä.

Konservatiivinen Daily Mail kannattaa brexitiä. Britanniassakin hyväksyttyyn oikeusvaltiokäsitykseen sekä vallanjako-oppiin kuitenkin kuuluu, että tuomioistuimet ovat tehtävässään riippumattomia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  2. 2

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  3. 3

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  4. 4

   Sirpa Paatero: Postin umpi­solmua alkaa selvittää neljän työmarkkina­konkarin työryhmä

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  7. 7

   Martin Scorsesen mammuttimainen uutuuselokuva kertoo ay-pomo ja tappokone Frankista, joka ”maalasi taloja” verellä

  8. 8

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  9. 9

   Tallipäällikkö Tommi Mäkinen joutuu maksumieheksi, kun Sébastien Ogier vaihtaa tallia; Citroëniä uhkaa miljoonien eurojen sopimussakko

  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää