Ulkomaat

Britannia lupaa toimittaa brexit-suunnitelman, mutta torjuu Rinteen ja Macronin asettaman takarajan

Antti Rinne sanoi eilen, että Britannialla on syyskuun loppuun asti aikaa antaa esityksensä hallitsemattoman brexitin välttämisestä.

Britannia lupaa antaa Euroopan unionille brexit-ratkaisuja, mutta kieltäytyy noudattamasta ”keinotekoista takarajaa”, sanoo pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja AFP:lle.

Vasta eilen pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi, että Britannialla on syyskuun loppuun asti aikaa antaa esityksensä hallitsemattoman brexitin välttämisestä. Hän kertoi takarajasta Pariisissa tavattuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin keskiviikkona.

Ajatus takarajasta ei ollut EU-maiden yhteinen, vaan syntyi Macronin ja Rinteen kokouksessa.

”Jos ei silloin, sitten asia on ohi”, Rinne sanoi Pariisissa.

Rinne ja Macron toivovat asettamansa aikarajan puitteissa konkreettista, kirjallista esitystä.

Euroopan komissio vahvisti torstaina saaneensa joitakin dokumentteja Britannialta. Komission tiedottaja ei täsmentänyt, minkälaisista papereista on kyse.

Ranskan ja Suomen asettamaan aikarajaan tiedottaja totesi, ettei komissiolla ole vastaavaa tarkkaa päivämäärää. ”Jos ei ole tarkkoja päivämääriä mainittu, ei ole olemassa takarajaakaan”, hän sanoi.

Komission tiedottajan mukaan Britannian ja EU:n virkamiehet käyvät neuvotteluita Brysselissä tänään ja huomenna muun muassa tulleista ja saniteettisäännöistä. Huomenna keskusteluita käydään myös poliittisella tasolla, kun pääneuvottelija Michel Barnier ja Britannian brexit-ministeri Steve Barclay tapaavat.

Barclay hämmensi brexit-keskustelua vielä entisestään torstaina Madridissa pitämässään puheessa. Hänen mukaansa Britannialle pitäisi antaa vielä vuosi aikaa löytää vaihtoehtoinen malli Irlannin saaren rajalle.

Barclayn mukaan vaihtoehtoista mallia rajalle ei tarvittaisi vasta kuin joulukuussa 2020, jolloin aikaa jäisi sen kehittelemiseen.

”Miksi kehittää marraskuuhun mennessä epätoivottu malli, jos molemmat osapuolet voivat jatkaa yhdessä työskentelemistä vuoden 2020 joulukuuhun asti”, Barclay sanoi The Independent -lehden mukaan.

Barclayn ehdottama aikaraja on alkuperäisen erosopimuksen siirtymäajan mittainen. Erosopimusta ei kuitenkaan ole hyväksytty brittiparlamentissa.

EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin huippukokoukseen 17.–18. lokakuuta. Kokousta on pidetty ratkaisevana brexitin kannalta, sillä Britannia on eroamassa unionista 31. lokakuuta.

Pääministeri Johnson on sanonut haluavansa neuvotella uuden sopimuksen tai vaihtoehtoisesti viedä Britannian ulos ilman sopimusta aikarajan puitteissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot: korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Lisää pientaloja Helsingin keskustaan, ehdottaa arkkitehti – ehdotus mullistaisi kivikaupungin sisäpihat

  9. 9

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  10. 10

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa ja millaisia seurauksia puhumattomuudella on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää