Ulkomaat

Tuhannet marssivat suurkaupunkien kaduille ilmasto­marsseissa – suorat lähetykset käynnissä koko päivän

HS seuraa tulevan viikon aikana ilmastonmuutokseen liittyviä tapahtumia ja uutisia, kuten mielenosoituksia ja kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uuden raportin julkistusta.

Tänään perjantaina alkaa ilmaston super­viikko. Ilmasto­aiheisia julkistuksia ja tapahtumia riittää usealle päivälle.

HS kokosi tähän juttuun tärkeimmät tapahtumat, joita myös seuraamme viikon aikana.

HS julkaisee myös useita laajoja juttukoko­naisuuksia, jotka taustoit­tavat viikon uutisia.

Perjantai 20. syyskuuta

Jopa miljoonien ihmisten odotetaan osallistuvan ilmastomielenosoituksiin eri puolilla maailmaa. Mielenosoituksia voit seurata suorana lähetyksenä alla olevilta videoilta Washingtonista, New Yorkista ja Sao Paolosta.

Washingtonissa mielenosoittajat kerääntyvät National Mall -puistoon kello 18 Suomen aikaa.


New Yorkissa mielenosoittajia johtaa ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Mielenilmaus alkaa kello 19 Suomen aikaa.


Brasilian Sao Paolossa ilmastomarssi alkaa kello 22 Suomen aikaa.


Kansainvälinen huomio keskittyy juuri New Yorkiin, jossa mielenosoituksen seuratuin hahmo on ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Mielenosoitus pohjustaa ensi viikkoa, jolloin YK:n yleiskokousviikolle saapuvat YK:n jäsenmaiden johtajat.

Perjantain mielenosoitukset käynnistävät ilmastolakkojen viikon, joka jatkuu 27. syyskuuta asti. Suomessa lakkoillaan perjantaina 27. syyskuuta.

Saksan hallitus julkistaa myös ilmasto-ohjelmansa, jonka pitäisi kertoa, millä keinoilla EU:n suurin talous saavuttaa päästövähennystavoitteensa vuoteen 2030 mennessä. Hallitus on kiistellyt yksityiskohdista loppumetreille asti.

Odotettavissa on linjauksia päästöjen hinnoitteluun, verotukseen ja tukiin. Saksan linjauksilla on suuri merkitys, koska sillä on paljon valtaa myös EU:n ilmastotavoitteiden määrittelyssä.

EU-maat neuvottelevat parhaillaan puheenjohtajamaa Suomen johdolla komission esityksestä, että unioni pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitetta vastustaa neljä Itä-Euroopan maata Puolan johdolla. Sopuun pitäisi päästä vuoden loppuun mennessä.

Maanantai 23. syyskuuta

New Yorkissa järjestetään YK:n pääsihteerin António Guterresin koolle kutsuma ilmastohuippukokous. Kokouksen tavoite on, että jäsenmaat ilmoittaisivat entistä kunnianhimoisemmista ilmastotavoitteista.

Tärkeitä päätöksiä kokoukselta ei ole luvassa, mutta se käsittelee lukuisia aloitteita. Nuorilla on tässäkin kokouksessa iso rooli.

Suomi on yksi harvoista maista, joilla on kokouksessa virallinen puheenvuoro. Se johtuu kunnianhimoisesta tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Puheen pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Keskiviikko 25. syyskuuta

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa uuden raporttinsa, joka keskittyy maapallon ja ihmiskunnan kannalta kohtalokkaisiin kysymyksiin: merien lämpenemiseen, merenpinnan nousuun, jäätiköiden ja merijään sulamiseen.

Merenpinnan nousu vaikuttaa suoraan kymmenien miljoonien ihmisten elämään. Lumen ja jään sulaminen vaikuttaa luontoon ja ihmisiin etenkin napa-alueilla ja vuoristoissa.

HS on lukijoiden toiveesta valinnut vuoden 2019 painopisteeksi ilmaston. HS:n ilmastokirjeenvaihtajan Piia Elosen blogia voit lukea täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  6. 6

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää