Ulkomaat

Intian ulkoministeri paljastaa Gandhin patsaan Helsingissä ja vastaa HS:n haastattelussa uutisiin kashmirilaisten kiduttamisesta: ”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta”

Tärkeintä on estää väkivalta ja kuolemat, Subrahmanyam Jaishankar perustelee Intian kovia otteita.

Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar edustaa matkoillaan 250 kertaa suurempaa porukkaa kuin Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Jaishankar, 64, tarttui painavaan salkkuunsa vasta toukokuussa, mutta hän on pääministeri Narendra Modin luottomies, jota on pitkään kuvailtu tärkeäksi vaikuttajaksi Intian ulkopolitiikassa. Hän oli esimerkiksi ratkomassa toissa vuoden räjähdysherkkää vuoristorajakiistaa Kiinan kanssa ja laatimassa Intian ja Yhdysvaltojen kiisteltyä ydinsopimusta viime vuosikymmenellä.

Nyt hän on Suomessa, ensimmäisenä Intian ulkoministerinä 20 vuoteen.

Miksi jätti vaivautuu taas kiinnittämään huomiota kaukaiseen lilliputtiin?

”Kysymys vähättelee Suomea. Tulolleni on monia syitä”, Jaishankar vastaa.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa, jonka diplomaattisuhteiden solmimisesta Intian kanssa on pyöreät 70 vuotta. Mutta käsin kosketeltava syy löytyy Helsingin Hermannista, melko tuntemattomasta Allotrianpuistosta. Sinne on pystytetty Intian lahjoittama patsas, joka esittää maan itsenäisyysliikkeen johtajaa Mahatma Gandhia.

Väkivallattomasta vastarinnastaan kuulun Gandhin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta alle kahden viikon päästä, 2. lokakuuta.

Jaishankar on paljastamassa patsasta tänä perjantaina kello 16.30. Hänen mielestään Gandhi on yhä ajankohtainen hahmo. Ulkoministeri viittaa Intian hallituksen ohjelmiin muun muassa vähävaraisten auttamiseksi sekä sukupuolten ja sosiaalisen epätasa-arvon kaventamiseksi.

”Meille nämä ovat Gandhin opetuksia.”

Hieman yllättävämmin hän yhdistää Gandhin myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

”Katsokaa Gandhin elämäntapaa. Hän varoitti aina kerskakulutuksesta ja hullun teollistumisen vaaroista. Hänen varoituksensa ovat nykyajan keskustelunaiheita.”

Gandhin merkkivuodesta huolimatta viime viikkojen uutiset Intiasta ovat koskeneet enimmäkseen hallituksen kovia otteita Kashmirin laaksossa.

Elokuun alussa Intia poisti noin 70 vuotta voimassa olleen erityisaseman Jammu ja Kashmirin osavaltiolta. Hallitus toi alueelle kymmeniätuhansia turvallisuusjoukkoja, vaikka niitä oli jo satojatuhansia, rajoitti ihmisten liikkumista ja katkaisi internet- ja puhelinyhteydet.

”Tunnustan näiden toimien aiheuttamat häiriöt, mutta – – ottakaa huomioon asioiden tärkeysjärjestys. Tärkeintä on estää väkivalta ja varmistaa, ettei ihmisiä kuole. Se ajaa muun ohi”, Jaishankar sanoo.

Hän vakuuttaa turvallisuusjoukkojen vähenevän, kunhan tilanne ajan myötä rauhoittuu.

”Lankapuhelinyhteyksiä on jo palautettu. – – Mobiiliyhteyksiäkin on palautettu osaan osavaltiota, mutta joihinkin osiin ei, koska niitä käytetään usein radikalisoimaan ihmisiä ja mobilisoimaan väkivaltaisuuksia.”

Kashmirista on tihkunut ulkomaailmaan rajoitetusti tietoa, mutta suuret kansainväliset tiedotusvälineet ovat uutisoineet mielenosoituksista ja tuhansien ihmisten pidätyksistä ja välittäneet paikallisten todistuksia turvallisuusjoukkojen ratsioiden väkivallasta ja jopa kidutuksesta, usein sähköiskuilla.

Hallitus kiistää väitteet.

”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta. Monet näistä kidutustarinoista. . . Katsos, olen ollut paljon tekemisissä lehdistön kanssa, joten yritän välttää väittelyä lehdistön kanssa, mutta pidän monia tarinoista suoraan sanoen liioiteltuina ellei epätarkkoina ja joitain rehellisesti sanoen keksittyinä. Sanoisin, että minulla on oma näkemykseni uutisoinnin laadusta”, Jaishankar kertoo.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto raportoi viime vuonna kansalaisjärjestöjen keräämien tietojen perusteella, että Intian turvallisuusjoukot ovat viime vuosina Kashmirissa käyttäneet liiallista voimaa, mikä on johtanut laittomiin surmiin ja hyvin suureen määrään loukkaantumisia. Intia kiisti raportin tiedot.

Erityisaseman poistaminen Intian ainoalta muslimienemmistöiseltä osavaltiolta oli ollut pitkään pääministeri Modin hindunationalistisen Bharatiya Janata -puolueen (BJP) asialistalla.

Erityisasema oli taannut kashmirilaisille muun muassa yksinoikeuden kiinteistöjen ja maiden omistamiseen sekä osavaltion virkoihin ja sosiaalitukeen. Intian säätämiä lakeja ei myöskään voitu soveltaa Jammu ja Kashmiriin ilman osavaltiohallinnon hyväksyntää.

Osa kashmirilaisista uskoo, että Modi haluaa hindulaistaa Kashmirin. Hallitus sen sijaan perustelee, että osavaltion avaaminen ulkopuolisille piristää sen taloutta, jonka huono tola on osaltaan ruokkinut radikalisoitumista. Intia syyttää Pakistania Kashmirissa toimivien terroristiryhmien tukemisesta ja kouluttamisesta.

”Jos hallitus pystyy luomaan lisää työpaikkoja ja tuomaan sijoituksia, Jammu ja Kashmirin nuorten ei täydy jättää osavaltiota, kuten nykyään usein täytyy saadakseen sairaanhoitoa, koulutusta tai edes töitä.”

Jaishankar painottaa, että Jammu ja Kashmirin erityisasema oli alun perinkin määritelty väliaikaiseksi.

”Tiedämme, mikä ei ole toiminut 70 vuoteen, ja olemme menettäneet 30 vuodessa yli 40 000 ihmishenkeä Kashmirissa. Miksi jatkaisimme jotain, joka ei toimi? Siinä ei ole mitään järkeä”, hän sanoo.

”Kukaan ei varmasti halua, että yhteen osavaltioon eivät päde lait, hyvät lait, jotka takaavat tasa-arvon naisille, suojelevat ihmisiä perheväkivallalta – – ja takaavat naisille yhtäläisen maanomistusoikeuden kuin miehille. Yhdellä osavaltiolla ei voi olla eri suuntaa kuin koko muulla maalla.”

Jammu ja Kashmir ei kuitenkaan jää osavaltioksi muiden rinnalla. Se jaetaan kahdeksi liittovaltion alueeksi, joita hallitaan suoraan Delhistä.

”Tämä siirtymäprosessi vaatii vahvaa valvontaa. Siksi liittovaltion alueen malli toimii paremmin lyhyellä tähtäimellä. Hallitus on antanut ymmärtää olevansa avoin osavaltioaseman palauttamiselle myöhemmin.”

Jammu ja Kashmirissa on vuodesta 1978 sovellettu erityislakia, joka sallii ihmisten pidättämisen kahdeksi vuodeksi ilman syytteitä ja oikeudenkäyntiä. Viime viikkoina on pidätetty myös poliitikkoja, kuten useampi entinen osavaltiojohtaja, jotka on tyypillisesti suljettu kotiarestiin.

Miksi?

”Mikä on ensisijainen huolemme? Estää väkivalta ja kuolemat. – – Jammu ja Kashmir ei ole Suomi. Todellisuus paikan päällä on hiukan erilainen. Terroristit ovat ampuneet ihmisiä kohti mielenosoituksissa, käyttäneet mielenosoituksia väkivallan lietsomiseen”, Jaishankar sanoo.

”Nyt ei ole oikea hetki poliittiselle toiminnalle, jollaista siinä osavaltiossa tyypillisesti harjoitetaan. Se on syy.”

Ydinasevallat Intia ja Pakistan ovat kiistelleet Kashmirin alueen hallinnasta vuodesta 1947, jolloin kumpikin itsenäistyi Britannian siirtomaavallasta. Kashmirissa on separatisteja, joista osa toivoo itsenäisyyttä ja osa liittymistä Pakistaniin.

Intia ja Pakistan ovat käyneet Kashmirista kaksi täysimittaista sotaa ja käyneet useasti sodan partaalla, viimeksi alkuvuodesta, kun kashmirilaismiehen itsemurhaisku oli tappanut 40 intialaissotilasta. Iskun otti nimiinsä Pakistanin tukema terroristijärjestö Jaish-e-Mohammad.

”Meillä on naapurimaa, joka on 70 vuotta tukenut terrorismia. On todennäköistä, että he eivät luovu vanhoista tavoistaan”, Jaishankar sanoo.

Suomen-matkansa alla tiistaina Jaishankar sanoi lehdistötilaisuudessa, että Pakistanin hallitsema osa Kashmiria ”on osa Intiaa, ja oletamme, että jonain päivänä meillä on siellä toimivalta, todellinen toimivalta”.

Kuinka niin voisi käydä ilman sotaa? Ei kai ole uskottavaa, että Pakistan vain luovuttaisi alueen?

”Olen hieman sinua vanhempi ja nähnyt elämässäni paljon asioita, joita en pitänyt uskottavina, joita sinäkään et ehkä pitänyt uskottavina. En välttämättä näe asiaa kuten sinä”, Jaishankar vastaa.

Viime viikkoina sotilaat ovat ampuneet Kashmirin laaksossa puolin ja toisin Intian ja Pakistanin välisen hallintarajan yli.

Jaishankar selittää asiaa terroristien liikkeillä Pakistanista Intiaan. Hän kertoo, että Jammu ja Kashmirissa on pidätetty rajan yli tulleita Lashkar-e-Taiban jäseniä. Kyse on Pakistanista käsin toimivasta ääri-islamistisesta järjestöstä, jota myös kansainvälinen yhteisö pitää terroristisena.

”Ampuminen on ikään kuin merkki siitä, että terroristit yrittävät rajan yli. Sitä on ollut jonkin verran, sitä on tapahtunut aiemminkin, mutta niin käy, kun jollain on politiikkana harjoittaa rajat ylittävää terrorismia.”

Etkö siis usko, että todellinen sota olisi entistä lähempänä viime viikkojen tapahtumien takia?

”En todellakaan. Tällainen on pelonlietsontataktiikkaa, jolla yritetään huolestuttaa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä asioiden todellista tilaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Subrahmanyam Jaishankar


 Syntynyt Delhissä vuonna 1955.

 Intian ulkoministeri toukokuusta 2019.

 Parlamentin ylähuoneen jäsen heinäkuusta 2019.

 Ulkoministeriön virkamiesjohtaja 2015–2018.

 Suurlähettiläs Yhdysvalloissa 2013–2015, Kiinassa 2009–2013, Singaporessa 2007–2009 ja Tšekissä 2001–2004.

 Edustaa hindunationalistista Bharatiya Janata -puoluetta (BJP).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää