Ulkomaat

Intian ulkoministeri paljastaa Gandhin patsaan Helsingissä ja vastaa HS:n haastattelussa uutisiin kashmirilaisten kiduttamisesta: ”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta”

Tärkeintä on estää väkivalta ja kuolemat, Subrahmanyam Jaishankar perustelee Intian kovia otteita.

Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar edustaa matkoillaan 250 kertaa suurempaa porukkaa kuin Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Jaishankar, 64, tarttui painavaan salkkuunsa vasta toukokuussa, mutta hän on pääministeri Narendra Modin luottomies, jota on pitkään kuvailtu tärkeäksi vaikuttajaksi Intian ulkopolitiikassa. Hän oli esimerkiksi ratkomassa toissa vuoden räjähdysherkkää vuoristorajakiistaa Kiinan kanssa ja laatimassa Intian ja Yhdysvaltojen kiisteltyä ydinsopimusta viime vuosikymmenellä.

Nyt hän on Suomessa, ensimmäisenä Intian ulkoministerinä 20 vuoteen.

Miksi jätti vaivautuu taas kiinnittämään huomiota kaukaiseen lilliputtiin?

”Kysymys vähättelee Suomea. Tulolleni on monia syitä”, Jaishankar vastaa.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa, jonka diplomaattisuhteiden solmimisesta Intian kanssa on pyöreät 70 vuotta. Mutta käsin kosketeltava syy löytyy Helsingin Hermannista, melko tuntemattomasta Allotrianpuistosta. Sinne on pystytetty Intian lahjoittama patsas, joka esittää maan itsenäisyysliikkeen johtajaa Mahatma Gandhia.

Väkivallattomasta vastarinnastaan kuulun Gandhin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta alle kahden viikon päästä, 2. lokakuuta.

Jaishankar on paljastamassa patsasta tänä perjantaina kello 16.30. Hänen mielestään Gandhi on yhä ajankohtainen hahmo. Ulkoministeri viittaa Intian hallituksen ohjelmiin muun muassa vähävaraisten auttamiseksi sekä sukupuolten ja sosiaalisen epätasa-arvon kaventamiseksi.

”Meille nämä ovat Gandhin opetuksia.”

Hieman yllättävämmin hän yhdistää Gandhin myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

”Katsokaa Gandhin elämäntapaa. Hän varoitti aina kerskakulutuksesta ja hullun teollistumisen vaaroista. Hänen varoituksensa ovat nykyajan keskustelunaiheita.”

Gandhin merkkivuodesta huolimatta viime viikkojen uutiset Intiasta ovat koskeneet enimmäkseen hallituksen kovia otteita Kashmirin laaksossa.

Elokuun alussa Intia poisti noin 70 vuotta voimassa olleen erityisaseman Jammu ja Kashmirin osavaltiolta. Hallitus toi alueelle kymmeniätuhansia turvallisuusjoukkoja, vaikka niitä oli jo satojatuhansia, rajoitti ihmisten liikkumista ja katkaisi internet- ja puhelinyhteydet.

”Tunnustan näiden toimien aiheuttamat häiriöt, mutta – – ottakaa huomioon asioiden tärkeysjärjestys. Tärkeintä on estää väkivalta ja varmistaa, ettei ihmisiä kuole. Se ajaa muun ohi”, Jaishankar sanoo.

Hän vakuuttaa turvallisuusjoukkojen vähenevän, kunhan tilanne ajan myötä rauhoittuu.

”Lankapuhelinyhteyksiä on jo palautettu. – – Mobiiliyhteyksiäkin on palautettu osaan osavaltiota, mutta joihinkin osiin ei, koska niitä käytetään usein radikalisoimaan ihmisiä ja mobilisoimaan väkivaltaisuuksia.”

Kashmirista on tihkunut ulkomaailmaan rajoitetusti tietoa, mutta suuret kansainväliset tiedotusvälineet ovat uutisoineet mielenosoituksista ja tuhansien ihmisten pidätyksistä ja välittäneet paikallisten todistuksia turvallisuusjoukkojen ratsioiden väkivallasta ja jopa kidutuksesta, usein sähköiskuilla.

Hallitus kiistää väitteet.

”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta. Monet näistä kidutustarinoista. . . Katsos, olen ollut paljon tekemisissä lehdistön kanssa, joten yritän välttää väittelyä lehdistön kanssa, mutta pidän monia tarinoista suoraan sanoen liioiteltuina ellei epätarkkoina ja joitain rehellisesti sanoen keksittyinä. Sanoisin, että minulla on oma näkemykseni uutisoinnin laadusta”, Jaishankar kertoo.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto raportoi viime vuonna kansalaisjärjestöjen keräämien tietojen perusteella, että Intian turvallisuusjoukot ovat viime vuosina Kashmirissa käyttäneet liiallista voimaa, mikä on johtanut laittomiin surmiin ja hyvin suureen määrään loukkaantumisia. Intia kiisti raportin tiedot.

Erityisaseman poistaminen Intian ainoalta muslimienemmistöiseltä osavaltiolta oli ollut pitkään pääministeri Modin hindunationalistisen Bharatiya Janata -puolueen (BJP) asialistalla.

Erityisasema oli taannut kashmirilaisille muun muassa yksinoikeuden kiinteistöjen ja maiden omistamiseen sekä osavaltion virkoihin ja sosiaalitukeen. Intian säätämiä lakeja ei myöskään voitu soveltaa Jammu ja Kashmiriin ilman osavaltiohallinnon hyväksyntää.

Osa kashmirilaisista uskoo, että Modi haluaa hindulaistaa Kashmirin. Hallitus sen sijaan perustelee, että osavaltion avaaminen ulkopuolisille piristää sen taloutta, jonka huono tola on osaltaan ruokkinut radikalisoitumista. Intia syyttää Pakistania Kashmirissa toimivien terroristiryhmien tukemisesta ja kouluttamisesta.

”Jos hallitus pystyy luomaan lisää työpaikkoja ja tuomaan sijoituksia, Jammu ja Kashmirin nuorten ei täydy jättää osavaltiota, kuten nykyään usein täytyy saadakseen sairaanhoitoa, koulutusta tai edes töitä.”

Jaishankar painottaa, että Jammu ja Kashmirin erityisasema oli alun perinkin määritelty väliaikaiseksi.

”Tiedämme, mikä ei ole toiminut 70 vuoteen, ja olemme menettäneet 30 vuodessa yli 40 000 ihmishenkeä Kashmirissa. Miksi jatkaisimme jotain, joka ei toimi? Siinä ei ole mitään järkeä”, hän sanoo.

”Kukaan ei varmasti halua, että yhteen osavaltioon eivät päde lait, hyvät lait, jotka takaavat tasa-arvon naisille, suojelevat ihmisiä perheväkivallalta – – ja takaavat naisille yhtäläisen maanomistusoikeuden kuin miehille. Yhdellä osavaltiolla ei voi olla eri suuntaa kuin koko muulla maalla.”

Jammu ja Kashmir ei kuitenkaan jää osavaltioksi muiden rinnalla. Se jaetaan kahdeksi liittovaltion alueeksi, joita hallitaan suoraan Delhistä.

”Tämä siirtymäprosessi vaatii vahvaa valvontaa. Siksi liittovaltion alueen malli toimii paremmin lyhyellä tähtäimellä. Hallitus on antanut ymmärtää olevansa avoin osavaltioaseman palauttamiselle myöhemmin.”

Jammu ja Kashmirissa on vuodesta 1978 sovellettu erityislakia, joka sallii ihmisten pidättämisen kahdeksi vuodeksi ilman syytteitä ja oikeudenkäyntiä. Viime viikkoina on pidätetty myös poliitikkoja, kuten useampi entinen osavaltiojohtaja, jotka on tyypillisesti suljettu kotiarestiin.

Miksi?

”Mikä on ensisijainen huolemme? Estää väkivalta ja kuolemat. – – Jammu ja Kashmir ei ole Suomi. Todellisuus paikan päällä on hiukan erilainen. Terroristit ovat ampuneet ihmisiä kohti mielenosoituksissa, käyttäneet mielenosoituksia väkivallan lietsomiseen”, Jaishankar sanoo.

”Nyt ei ole oikea hetki poliittiselle toiminnalle, jollaista siinä osavaltiossa tyypillisesti harjoitetaan. Se on syy.”

Ydinasevallat Intia ja Pakistan ovat kiistelleet Kashmirin alueen hallinnasta vuodesta 1947, jolloin kumpikin itsenäistyi Britannian siirtomaavallasta. Kashmirissa on separatisteja, joista osa toivoo itsenäisyyttä ja osa liittymistä Pakistaniin.

Intia ja Pakistan ovat käyneet Kashmirista kaksi täysimittaista sotaa ja käyneet useasti sodan partaalla, viimeksi alkuvuodesta, kun kashmirilaismiehen itsemurhaisku oli tappanut 40 intialaissotilasta. Iskun otti nimiinsä Pakistanin tukema terroristijärjestö Jaish-e-Mohammad.

”Meillä on naapurimaa, joka on 70 vuotta tukenut terrorismia. On todennäköistä, että he eivät luovu vanhoista tavoistaan”, Jaishankar sanoo.

Suomen-matkansa alla tiistaina Jaishankar sanoi lehdistötilaisuudessa, että Pakistanin hallitsema osa Kashmiria ”on osa Intiaa, ja oletamme, että jonain päivänä meillä on siellä toimivalta, todellinen toimivalta”.

Kuinka niin voisi käydä ilman sotaa? Ei kai ole uskottavaa, että Pakistan vain luovuttaisi alueen?

”Olen hieman sinua vanhempi ja nähnyt elämässäni paljon asioita, joita en pitänyt uskottavina, joita sinäkään et ehkä pitänyt uskottavina. En välttämättä näe asiaa kuten sinä”, Jaishankar vastaa.

Viime viikkoina sotilaat ovat ampuneet Kashmirin laaksossa puolin ja toisin Intian ja Pakistanin välisen hallintarajan yli.

Jaishankar selittää asiaa terroristien liikkeillä Pakistanista Intiaan. Hän kertoo, että Jammu ja Kashmirissa on pidätetty rajan yli tulleita Lashkar-e-Taiban jäseniä. Kyse on Pakistanista käsin toimivasta ääri-islamistisesta järjestöstä, jota myös kansainvälinen yhteisö pitää terroristisena.

”Ampuminen on ikään kuin merkki siitä, että terroristit yrittävät rajan yli. Sitä on ollut jonkin verran, sitä on tapahtunut aiemminkin, mutta niin käy, kun jollain on politiikkana harjoittaa rajat ylittävää terrorismia.”

Etkö siis usko, että todellinen sota olisi entistä lähempänä viime viikkojen tapahtumien takia?

”En todellakaan. Tällainen on pelonlietsontataktiikkaa, jolla yritetään huolestuttaa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä asioiden todellista tilaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Subrahmanyam Jaishankar


 Syntynyt Delhissä vuonna 1955.

 Intian ulkoministeri toukokuusta 2019.

 Parlamentin ylähuoneen jäsen heinäkuusta 2019.

 Ulkoministeriön virkamiesjohtaja 2015–2018.

 Suurlähettiläs Yhdysvalloissa 2013–2015, Kiinassa 2009–2013, Singaporessa 2007–2009 ja Tšekissä 2001–2004.

 Edustaa hindunationalistista Bharatiya Janata -puoluetta (BJP).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  4. 4

   HS:n videografiikka näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  5. 5

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  6. 6

   Yrittäjä­kaksikko sijoitti ensimmäisten joukossa Supercelliin, jonka arvon­nousulle vetävät vertoja lähinnä Google ja Alibaba – nyt heillä on uusi 130 miljoonan euron rahasto

  7. 7

   Uusi Škoda Superb on iso, mukava ja ylellinen – Volkswagenin johdon mielestä jo liiankin hyvä

   Tilaajille
  8. 8

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  9. 9

   Menestyjät menestyivät, kun Helsinki antoi kaupunkilaisten päättää, miten rahaa tulisi käyttää

  10. 10

   Suomalainen sukujuhla on kuin matala-asteinen tulehdus, Yasu Jukkola havaitsi – Etiopiasta adoptoitu orpo näki Suomen ulkopuolisen silmin ja toi tänne twerkkauksen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  2. 2

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  3. 3

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  4. 4

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  5. 5

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  6. 6

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  7. 7

   200 miljardiin kasvanut kansallisaarre ei olekaan pyhä – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa suomalaisten eläkesäästöihin?

   Tilaajille
  8. 8

   Osa ihmisistä löytää itsensä vasta äärirajoilla, ja heitä yhdistävät samat piirteet – Henri Ansio oli 110-kiloinen lukiolainen, kunnes päätti ottaa itsestään kaiken irti

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarinen leipomo Espoossa ei uskalla etsiä uusia tuotantotiloja, vaikka vanhat ovat aivan liian pienet: ”Se olisi täysin mahdotonta”

  10. 10

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  10. 10

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  11. Näytä lisää