Ulkomaat

HS-analyysi: Boris Johnsonista tuli piinaavien tilanteiden mies – Parlamentti käskyttää, EU nöyryyttää, veli jätti hallituksen ja kadunmiehet haastavat kameroiden edessä

Boris Johnson on johtanut maataan vasta alle kaksi kuukautta, mutta se on riittänyt synnyttämään vaikutelman täydellisestä kaaoksesta. Keskiviikkona Johnson sanoi tv-kameroiden vieressä, että paikalla ei ole mediaa.

Britannian pääministeri Boris Johnson on ajelehtinut viime viikot noloista ja nöyryyttävistä tilanteista toiseen, olipa hän maansa parlamentissa, Euroopan unionin kanssa käytävissä neuvotteluissa tai tapaamassa tavallisia kansalaisia.

Monista piinaavista kohtauksista syntyy kokonaisvaikutelma, että konservatiivi­puoluetta johtava Johnson on menettänyt täysin kontrollin yhdestä asiasta, jossa entisen tabloid-journalistin olettaisi olevan etevä: julkisuuden hallinta.

Ja nyt sille taidolle olisi erityistä tilausta, koska Johnsonin pitäisi saada hoidettua Britannian EU-ero eli brexit onnistuneesti maaliin lokakuun loppuun mennessä. Taitavan johtajan maineesta ei olisi haittaa myöskään vaaleissa, joihin Britannia saattaa vielä ennen vuoden loppua ajautua.

Keskiviikko oli jonkinlainen kulminaatio kiusallisten tilanteiden saralla, kun The Financial Times -lehti kertoi Johnsonin olevan hyvin huonosti perillä brexit-kiistojen yksityiskohdista ja EU-osapuolen kannoista. Päivän kruunasi sairaan lapsen isä, joka syytti tv-kameroiden edessä Johnsonia ja tämän puoluetta Britannian terveydenhuollon tuhoamisesta.

The Financial Timesin mukaan Johnson oli maanantaina Luxemburgissa pidetyssä tapaamisessa EU-komission päättäjien kanssa ”lyyhistynyt” tuolissaan, kun hänelle valkeni, ettei EU-puolelle kelpaakaan hänen kuvittelemansa ratkaisu Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajaongelman poistamiseksi.
Tämä oli merkittävä ja merkillinen hetki, sillä asiasta on jankattu vuosien ajan ja brexitin pitäisi toteutua viiden viikon päästä. Nyt britit oppivat, että Johnson vasta opiskelee yksityiskohtia.

Pääministerin kanslia yritti kiistää The Financial Times -lehden esittämän kuvailun Johnsonin tapaamisesta, mutta kiistämisille ei anneta kovinkaan suurta todistusarvoa. Etenkään keskiviikon jälkeen, kun Johnson yritti väittää tv-kameran vieressä, ettei paikalla ole mediaa.

Tällainen absurdi väite pääministerin suusta todellakin kuultiin lontoolaisessa Whipps Cross University -sairaalassa, kun sairaan pikkutytön isä syytti Johnsonia maansa terveydenhuollon romuttamisesta ja siitä, että pääministeri yrittäisi kääntää sairaiden lasten tilanteen mediatempuksi.

”Ei täällä itse asiassa mitään mediaa ole”, Johnson sanoi isälle tv-kameroiden kuvatessa tilannetta.

”Miten niin ei ole mitään mediaa? Keitä nämä ihmiset ovat?” isä nimeltä Omar Salem kysyi ja osoitti vieressä olleita kameroita ja toimittajia.


Britannian nykyilmapiiristä kertoo paljon se, että monet Johnsonin tukijat hyökkäsivät Salemia vastaan, koska tämä on oppositiossa istuvan työväenpuolueen kannattaja.

Samoin hyökättiin Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tähtitoimittajaa Laura Kunssbergia vastaan, koska tämä oli jakanut Twitterissä tietoa sekä Salemin puoluekannasta että tämän purkauksesta: jotain haukuttavaa kullekin osapuolelle.

 

Onko Johnsonista tullut Britannian Donald Trump?

Kiusallisesta julkisuudesta huolimatta Johnsonilla on yhä suuret kannattajajoukot, konservatiivit ovat yhä selvästi maan suosituin puolue ja brexitiä toivoo yhä noin puolet briteistä.

Kurkistus viime viikkojen tapahtumiin herättää kysymyksen, onko Johnsonista tullut jonkinlainen Britannian Donald Trump, joka uhmaa perinteisiä politiikan lakeja.

Johnsonin noloja ja kiusallisia hetkiä on jo niin paljon, että media on alkanut laatia niistä koosteita, kuten The Guardian -lehti teki keskiviikkona. Laajaa julkisuutta on saanut esimerkiksi kohtaus, jossa Leedsin kaupungin Morleyn alueella asuva mies tivasi, miksi Johnson ei ole Brysselissä neuvottelemassa brexitistä.

”Me neuvottelemme”, Johnson vastasi miehelle.

”Ettehän neuvottele. Sinä olet Morleyssä, Leedsissä, sinä pelaat pelejäsi”, mies syytti.

Samalla alueella videolle taltioitui kohtaaminen, jossa paikallinen mies toteaa kohteliaasti ja Johnsonia kädestä puristaen: ”Ole kiltti, ja lähde kaupungistani.”


Johnsonin saamasta arvostuksesta EU-piireissä nousi kohu, kun Johnson jätti maanantaina väliin Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa pidettäväksi tarkoitetun tiedotustilaisuuden. Tiedotustilaisuuden liepeillä mielenosoittajat meuhkasivat äänekkäästi ja Johnson ilmeisesti oletti, ettei saisi sanomisiaan kuuluviin.


”Juoksetteko te karkuun, pääministeri?” kysyi The Times -lehden EU-kirjeenvaihtaja Bruno Waterfield Johnsonilta, kun tämä harppoi avustajineen matkoihinsa.

 

Vaikeimmat hetket Johnson on kokenut parlamentissa.

Noloja tilanteita siis riittää, mutta kaikkein vaikeimmat hetket Johnson on kokenut hieman alle kaksi kuukautta kestäneen pääministeripestinsä aikana parlamentissa. Syyskuun alkupuolella alahuone riisti hallitukselta työjärjestyksen ja runnoi läpi lain, joka kieltää Britanniaa eroamasta EU:sta ilman sopimusta.

Parlamentti myös äänesti kahdesti nurin Johnsonin yritykset järjestää ennenaikaiset vaalit vain pari viikkoa ennen brexit-päivää. Hurjia käänteitä parlamentissa siivitti se, että 21 konservatiivia kapinoi ratkaisevalla hetkellä ja jätti pääministerin vähemmistöasemaan alahuoneessa.

Johnson yritti estää brexit-linjansa uhmaamisen määräämällä parlamentin poikkeuksellisen pitkälle, viiden viikon mittaiselle syystauolle. Parlamentin pakkoloma johti syytöksiin diktaattorin elkeillä hallitsemisesta ja oikeusjuttuihin, joita puitiin torstaina Britannian korkeimmassa oikeudessa. Tuomarien ratkaisu on tulossa ensi viikolla.


Yhdessä oikeusjutussa puuhamiehenä on Britannian entinen konservatiivi­pääministeri John Major. Näin hän on omalta osaltaan alleviivaamassa Johnsonin puolueen hajanaisuutta.

Brexit-pakkolain säätämisen lisäksi parlamentti näpäytti Johnsonia vaatimalla hallitusta julkistamaan ja toimittamaan alahuoneelle kaikki EU-äkkieron uhkiin ja valmisteluun sekä parlamentin jäädyttämiseen liittyvät taustamateriaalit.

Viiltävänä lisäiskuna Johnsonille pääministerin apulaisministerinä palvellut veli Jo Johnson ilmoitti eroavansa hallituksesta, koska ei voi enää sovittaa yhteen ”lojaaliutta perhettä kohtaan ja kansallista etua”.
Johnson on saanut osakseen myös pitkään palvelleen parlamentin puhemiehen John Bercowin paheksunnan. Konservatiiveihin kuulunut Bercow on yleensä pysytellyt puolueettomana poliittisten kiistojen ulko- tai yläpuolella, mutta nyt hän on varoittanut selväsanaisesti Johnsonia siitä, että tämän ei pidä keikuttaa perustuslaillisia rakenteita.

Johnson on sanonut, että hän ei aio piitata parlamentin laista, jonka mukaan Britannia ei voisi lähteä EU:sta ilman sopimusta. Hän on yhä vakuutellut, että ero toteutuu 31. lokakuuta.

”Lain noudattamatta jättäminen ei tule kuuloonkaan. Piste”, Bercow totesi äskettäin pitämässään puheessa.

Oikaisu 20.9. kello 14.28: Boris Johnson osallistui Luxemburgissa tapaamiseen EU-komission päättäjien kanssa maanantaina, ei tiistaina, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin. Myös tiedotustilaisuus järjestettiin maanantaina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  5. 5

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää