Ulkomaat

Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

”Suurin osa ihmisistä ei kutsuisi häntä edes tutkijaksi”, toinen kreikkalaistutkija arvioi.

Kreikkalainen Eleni Antoniadou, 31, on kotimaassaan ja ulkomailla palkittu huippututkija. Suhteellisen nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt työskennellä asiantuntijatehtävissä niin kantasolujen, keinoelinten kuin avaruuslääketieteen parissa ja kouluttanut astronautteja Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnolle Nasalle.

Tai niin hän on itse sanonut, ja monen vuoden ajan kaikki uskoivat, kertovat muiden muassa kreikkalaislehti Kathimerini ja brittilehti The Telegraph.
Antoniadou on ollut niin vetävä roolimalli, että aiemmin tänä vuonna hänestä tuli The Telegraphin mukaan ensimmäinen kreikkalainen, joka sai toimia esikuvana Barbie-nukelle.

Palkittu hän on, ja näköis-Barbiekin on täyttä totta. Uskomaton ura vaikuttaa kuitenkin osoittautuvan juuri siksi, ilmeisesti liian uskomattomaksi pitääkseen paikkansa.

Antoniadouta on haastateltu kymmenissä kreikkalaisissa tiedotusvälineissä, mutta ilmeisesti yksikään niistä ei ole selvittänyt hänen taustojaan riittävän tarkasti epäilysten heräämiseksi. Antoniadoun taustan epäselvyydet alkoivat saada huomiota vasta viime viikolla, kun Kreikan opetusministeri Niki Kerameus oli myöntänyt hänelle palkinnon tieteellisistä saavutuksista.

”Hänen intohimonsa tiedettä kohtaan innostaa meitä kaikkia ja täyttää meidät toiveikkuudella”, Kerameos perusteli The Telegraphin mukaan.

Kreikkalainen bioinformatiikan apulaisprofessori Costas Bouyioukos Paris Diderot’n yliopistosta Ranskasta alkoi ihmetellä, miten Antoniadou oli ehtinyt saavuttaa niin paljon ollakseen vasta kolmekymppinen. Bouyioukos alkoi selvittää Antoniadoun työhistoriaa ja totesi laajalle levinneessä Facebook-päivityksessään, että tämä ei vaikuta koskaan työskennelleen Nasassa vaan suorittaneen vain sen tarjoaman kesäkurssin.

”Suurin osa ihmisistä ei kutsuisi häntä edes tutkijaksi”, Bouyioukos päätteli.

Nasa vahvisti The Telegraphille, että Antoniadou ei ole työskennellyt avaruushallinnolle. Se ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, että hän saattaisi työskennellä jollekin alihankkijalle.

Britannian yleisradio BBC kertoo, että valeuutisia paljastava Greek Hoaxes -ryhmä tyrmäsi Antoniadoun väitteen, että hän olisi valmistanut maailman ensimmäisen keinohenkitorven, joka olisi siirretty onnistuneesti potilaalle. Ilmeisesti Antoniadoulla oli jatko-opiskelijana jotain tekemistä leikkauksen kanssa, mutta todellisuudessa mainitun tapauksen potilas kuoli, koska hänen kehonsa hylki siirrettä. Antoniadou väitti kuukausia potilaan kuoleman jälkeen, että potilas elää normaalia elämää.

Keinoelimiä valmistavasta Transplants Without Donors -yrityksestä, jonka toimitusjohtaja Antoniadou väittää olevansa, ei löydy BBC:n mukaan mitään tietoa, eikä sen kotisivuksi ilmoitettu osoite ole käytössä.

Erästä Nasan palkintoa, jonka Antoniadou väittää saaneensa, ei The Telegraphin mukaan vaikuttaisi olevan olemassakaan, eikä hänen nimeään löydy listalta Nasan palkitsemista ihmisistä.

Antoniadou vastasi epäilyihin julkaisemalla Facebookissa kuvan Nasan myöntämästä kunniakirjasta, jonka myöntämisperusteeksi on mainittu saavutukset tekoälyn parissa.


”Opin joka päivä uutta ottamalla osaa yksinkertaisiin tai vaikeampiin hankkeisiin, kuten Nasan tekoälyprojektiin, jossa olen ollut mukana viime aikoina”, Antoniadou kirjoitti.

Hän ei vastannut BBC:n tai The Telegraphin haastattelupyyntöihin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää