Ulkomaat

Saksan hallitus julkisti valtavan ilmasto-ohjelman ja hinnoitteli liikenteen ja lämmityksen hiilidioksidi­päästöt

Saksa myy vuodesta 2021 lähtien liikenteen ja lämmityksen päästöoikeuksia kiinteällä hinnalla mutta niin, että päästöoikeuden hinta nousee harppauksin. Uuden ilmasto-ohjelman linjaukset näkyvät saksalaisten sähkölaskussa ja polttoainekuluissa.

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin hallitus julkisti perjantaina laajan ilmastotoimien ohjelman, jonka avulla Saksa aikoo saavuttaa jo aiemmin tehdyt päästövähennyssitoumukset vuodelle 2030. Hintalappu ilmasto-ohjelman toimille on yli 50 miljardia euroa.

Neuvottelut olivat vaikeat, ja hallituspuolueet kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit riitelivät erityisesti siitä, miten liikenteen ja rakentamisen hiilidioksidipäästöt hinnoitellaan. Vastakkain olivat hiilidioksidivero ja päästökauppamekanismi.

Hallitus päätyi kompromissiin, malliin, jossa valtio myy vuodesta 2021 lähtien liikenteen ja lämmityksen päästöoikeuksia kiinteällä hinnalla mutta niin, että päästöoikeuden hinta nousee harppauksin vuosina 2021–2025. Päästöoikeusvelvoitteen piiriin tulevat fossiiliset polttoaineet, kuten bensiini, diesel, lämmitysöljy ja maakaasu.

Hiilidioksidipäästöjen hinnoittelu on ilmastopaketin ydin.

Lähtöhinta liikenteen ja lämmityksen päästöoikeudelle on kymmenen euroa hiilidioksiditonnilta. Hinta nousee vuosina 2021–2025 tietyin korotuksin 35 euroon hiilidioksiditonnilta. Näin hallitus nopeuttaa siirtymää vähäpäästöiseen liikenteeseen ja lämmitykseen, Merkel sanoi perjantaina Berliinissä.

Saksan hallitus haluaa liikenteen ja lämmityksen hiilidioksiditonnin hinnan seurailevan teollisuuden päästökaupan päästöoikeuksien hintatasoa. EU:n päästökauppajärjestelmässä päästöoikeus maksoi perjantaina 26,30 euroa. Saksan hallitus määritteli kuitenkin itse liikenteen ja lämmityksen päästöoikeuden hinnan ja myös hintakehityksen tahdin, eikä päästösertifikaateilla käydä markkinaehtoisesti pörssikauppaa.

Merkelin mukaan hiilidioksidin hinnoittelumalli on kompromissi. ”Toivomme, että sertifikaattikaupasta kehittyy markkinapohjainen työkalu vuoden 2025 jälkeen.”

Malli sai kuitenkin heti arvostelu. Saksalaisen Ifo-talousinstituutin mukaan päästöoikeuden hinta on liian matala, ja koska päästöoikeuksien määrää ei ole rajoitettu, on vaara, ettei malli kannusta vähentämään päästöjä. Tilanne olisi Ifon mukaan heti toinen, jos päästöoikeuksien hinta vaihtelisi jonkin tietyn vaihteluvälin sisällä.

”Poliitikkojen on rajoitettava käytettävissä olevaa hiilidioksidimäärää, mutta sen jälkeen annettava mahdollisimman paljon vapautta. Vain näin saadaan riittävästi päästöjä vähentäviä yksityisiä investointeja ja teknologiaa”, Ifo-insituutin johtaja Clemens Fuest sanoi.


Päästöoikeuksien tukkuostajat siirtävät kustannukset kuluttajahintoihin. Hallituksen laskelmien mukaan bensiinin ja dieselin hinnankorotus tästä syystä on vuonna 2021 kolme senttiä ja vuonna 2026 noin 10–15 senttiä.

Kuluttajille on kuitenkin tulossa erilaisia kannustimia vähäpäästöisempään liikkumiseen ja lämmitykseen siirtymiseen. Sähköauton ostoon tulee tuki, samoin sähkön hintaa kompensoidaan.

Sähkö on Saksassa kuluttajille varsin kallista. Nyt sähkönkuluttajan maksettavana olevaa uusiutuvien energialähteiden lisämaksua alennetaan.

Ilmasto-ohjelmassa on useita toimenpiteitä julkisen liikenteen ja varsinkin raideliikenteen tukemiseksi. Kaukoliikenteen junalippujen arvonlisäveroa alennetaan, ja tämä alennus siirtyy matkalippujen hintaan. Hallituksen tavoitteena on myös saada Saksaan miljoona sähköautojen latauspistettä. Lentoliikenneveroa korotetaan ensi vuoden alusta alkaen, joten tietyt lennot kallistuvat. Raskaalle liikenteelle on tulossa uusia tiemaksuja.

Hallitus päätti myös, ettei rakennuksiin saa enää vuodesta 2026 lähtien asentaa uusia öljyä tai muita fossiilisia polttoaineita käyttävien lämmitysjärjestelmiä. Tällä hetkellä noin joka neljäs kotitalous Saksassa lämmittää öljyllä ja joka toinen kaasulla. Vanhan öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen uusiutuviin energiamuotoihin saa jatkossa tukea enimmillään 40 prosenttia hankintakustannuksista.

Saksa on sitoutunut vähentämään ilmastopäästöjä 55 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on Saksalle vaikea, varsinkin, kun Saksa on lykännyt päästövähennystoimia.

Uudella ilmasto-ohjelmalla paikataan aiempaa politiikkaa, mutta päästörajoitustoimet ovat nyt rajumpia kuin jos ne olisi aloitettu aiemmin ja siten jaksotettu pidemmälle ajalle.

Saksan valtiovarainministerin Olaf Scholzin mukaan hallituksella on syytä itsekritiikkiin siksi, ettei Saksa pääse vuoden 2020 päästövähennys­tavoitteisiin. Ilmasto-ohjelman vuoksi Saksa ei velkaannu eikä tingi julkisen talouden tasapainosta, Scholz sanoi. Uudesta hiilidioksidin hintajärjestelmästä tulevat tulot sijoitetaan ilmastonsuojeluun tai niillä kompensoidaan kansalaisille energiasiirtymästä koituvia kustannuksia.

Hallitus luo myös riippumattoman seurantajärjestelmän sille, että päästövähennystavoite etenee aikataulussa. Merkel piti tätä tärkeänä. ”Tarvittaessa ryhdymme lisätoimenpiteisiin”, hän sanoi.

Saksa on Euroopan suurin hiilidioksidinpäästäjä. Tärkein päätös on jo tehty, Scholz sanoi. Se on jo aiemmin tänä vuonna tehty linjaus luopua rusko- ja kivihiilen käytöstä vuoteen 2038 mennessä.

Monien asiantuntija-arvioiden mukaan hiilestä olisi luovuttava aiemmin ja ehdotettua ripeämpään tahtiin, jotta Saksa pääsisi vuoden 2030 päästötavoitteisiinsa. Saksalla on kuitenkin ongelmia tuottaa ripeään tahtiin riittävästi uusiutuvaa energiaa poistuvan kivihiilen, ruskohiilen ja maakaasun tilalle. Ydinvoimasta ei ole niiden korvaajaksi, sillä Saksa on päättänyt luopua siitä vuoteen 2022 mennessä.

Ilmasto-ohjelmassa on erilaisia tukia muun muassa aurinkovoimaloille ja uusille energiainnovaatioille.

Ilmastopolitiikka on ollut Merkelin hallitukselle vaikea laji. Hallitus tasapainottelee myös uudella ilmasto-ohjelmalla ilmastopolitiikan tiukentajien ja ilmastopolitiikan vastustajien välissä. Silti ilmastopolitiikan ympärille rakentuu vauhdilla vastakkainasettelua, joka näkyy jo Saksan poliittisella kartalla.

Ilmastopolitiikalla vahvasti profiloituvien vihreiden kannatus kasvaa, ja huoli ilmastonmuutoksen seurauksista on noussut nopeasti saksalaisäänestäjien tärkeimpien poliittisten kysymysten kärkeen. Syynä tähän ovat muun muassa kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttien saama huomio sekä viime vuosien poikkeuksellisen kuumat ja kuivat kesät.


Perjantaina kymmenettuhannet saksalaiset eri puolilla maata osoittivat mieltä tiukemman ilmastopolitiikan puolesta. ”Fridays for Future -mielenosoitukset ovat ravistellee meitä kaikkia”, Scholz sanoi.

Mutta vaikka entistä tiukemmille ilmastotoimille on tukea, on niille myös vastustusta. Tämän äänestäjäkunnan kannatusta kerää koko ilmastonmuutoksen kiitävän Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n kansalliskonservatiivit.

AfD:n kannatuksen nousu vaikuttaa myös Merkelin hallituksen ilmastopolitiikkaan. Pitkissä ilmasto-ohjelman neuvotteluissa on tasapainoteltu muun muassa sen kanssa, että päästövähennyspolitiikka ei johtaisi esimerkiksi diesel-autoilun kieltoihin tai Saksan teollisuudessa laajamittaisiin irtisanomisiin, sillä Saksaan ei haluta Ranskan tapaan vihaisia kansalaisia protestoimaan keltaiset liivit yllään autoilun ja sähkön hinnankorotuksia vastaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  9. 9

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää