Ulkomaat

Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsi-ilmaisu ja sen kirvoittama vastalauseiden kuoro on viimeisin esimerkki Viron poliittisen ilmapiirin polarisoitumisesta.

”Haluatteko totaalista sotaa?”, kysyi Hitlerin propagandaministeri Joseph Goebbels saksalaisilta urheilupalatsipuheessaan vuonna 1943. Hiottua retoriikkaa sisältäneen puheen tarkoituksena oli valaa taistelutahtoa saksalaisiin.

Siksi monet virolaiset kohottivat kulmakarvojaan sunnuntaina, kun Postimees-lehden päätoimittaja Peeter Helme julkaisi mielipidekirjoituksen, joka oli otsikoitu noilla kuuluisilla sanoilla.

Helme nimitettiin Posti­meehen pää­toimittajaksi keväällä parlamentti­vaalien jälkeen. Helme on kansallis­konservatiivisen Ekren puheen­johtajan, sisäministeri Mart Helmen veljen­poika.

Helme kommentoi artikkelilla lauantaina Tallinnan Hirveparkissa järjestettyä mielenosoitusta, jossa vaadittiin pääministeri Jüri Rataksen ja tämän hallituksen eroa. Mielenosoitukseen osallistui muun muassa virolaisia kulttuurivaikuttajia ja oppositiossa olevan sosiaalidemokraattisen puolueen johtohahmoja. Viron suosituimman puolueen, oppositiossa olevan reformipuolueen edustajia mielenosoituksessa ei nähty.

Helmen mielestä mielenosoitukset ovat osoitus Viroon syntyneistä rinnakkaisista todellisuuksista. Helme asetti mielenosoituksiin osallistuneet vasemman laidan edustajat ja Ekren kovimman linjan kannattajat poliittisen linjan ääripäihin. Helme varoitti tekstissään molempia osapuolia ajautumasta syvempään konfliktiin, tai seurauksena on ”totaalinen sota”, jota kukaan ei halua.

Helmen artikkelia on puitu virolaisessa mediassa alkuviikosta. Postimeehestä kesällä eronnut toimittaja Vilja Kiisler kritisoi Helmen kirjoitusta ankarasti Eesti Päevalehdessä. Kiislerin mielestä natsiviittauksen käyttäminen on naamioitu uhkaus, ja Helme osoittaa tekstillään käyttävänsä kansalliskonservatiivisen Ekren kanssa samoja argumentoinnin keinoja.

”Jos Peeter Helmen viimeisin mielipidekirjoitus olisi julkaistu Uutes Uudistesissa, kukaan ei olisi yllättynyt. Jutun on kuitenkin kirjoittanut Postimeehen päätoimittaja, mikä asettaa tekstin täysin eri kontekstiin”, Vilja Kiisler kirjoittaa, viitaten Ekren kannattajien uutissivustoon.

Kiisler muistutti, että kansalaiset voivat vastustaa hallitusta ilman, että he tukisivat oppositiopuolueita.

Helme ja Eesti Päevalehden päätoimittaja Urmo Soonvald keskustelivat artikkelista Viron televisiossa tiistaina. Soonvald sanoi Helmen laukovan tekstissä ”puolitotuuksia” ja valheellisia väitteitä. Hänen mielestään median pitäisi välttää sotaisten termien tuomista jokapäiväiseen keskusteluun.

Helme puolusti sanavalintaansa sanomalla, että hänen mielestään sota on paras tapa kuvata tilannetta, jossa yhteiskunnan eri ryhmät eivät keskustele keskenään ja leimaavat toisensa pahaksi.

Virolaisten politiikan tutkijoiden mielestä päätoimittajan artikkeli ja sitä seurannut keskustelu kuvastaa osuvasti Viron jännitteistä poliittista ilmapiiriä.

Tekstin kirvoittama reaktio oli hieman ylimitoitettu, mikä toisaalta oli luultavasti Helmen tavoite, HS:lle sanoo Tarton yliopiston poliittisen tutkimuksen Johan Skytte -instituutin tutkija Martin Mölder.

Natsiviittauksen käyttäminen oli Mölderin arvion mukaan laskelmoitu kikka, jonka avulla Helme pyrki alleviivaamaan sitä, että aidon keskustelun sijaan ihmiset tarttuvat yksittäisiin sanoihin ja lauseisiin. Helmen artikkelin pääviestinä oli huoli yhteiskunnan polarisaatiosta, mutta kohu kiinnittyi artikkelin populistisiin sanankäänteisiin.

Ekren edustajat ovat viljelleet natsiviittauksia puheissaan, mutta tutkija Mölderin mukaan niiden tarkoituksena ei ole niinkään ilmaista natsisympatioita, vaan provosoida vastapuolta.

”Kaikki Ekren viittaukset natsi-Saksaan saavat vastapuolen sekaisin. Niiden käyttäminen on ilmiselvä ansa, jonka tarkoituksena on trollata vastapuolta”, Mölder sanoo.

Helmen ulostulo oli harvinainen, sillä päätoimittajat harvoin ottavat noin voimakkain sanankääntein kantaa politiikkaan. Postimees-lehden linja on muuttunut kansalliskonservatiivisempaan suuntaan viimeisen vuoden aikana, mutta tutkijat eivät silti ole huolissaan lehdistönvapauden tilasta Virossa.

”Toimittajat ovat selkeämpiä poliittisten kantojensa kanssa, mutta journalismin laatu tai vapaus ei ole muuttunut”, Mölder sanoo.

Vaikka poliittinen ilmapiiri on jännittynyt, ja mediaympäristö on virittynyt äärimmilleen reagoimaan jokaiseen ideologiseen ärsykkeeseen, on hallituksen tulevaisuus melko tukevalla pohjalla ainakin paikallisvaaleihin asti, tutkijat sanovat.

Tallinnan yliopiston politiikan tutkija Tõnis Saarts arvioi elokuussa Helsingin Sanomille, että hallituksen koetinkivet nähdään syksyllä talousarvion ja budjettineuvotteluiden muodossa. Talousarvio osoittautui siedettäväksi, ja budjettineuvotteluistakin hallitus todennäköisesti selviää, Saarts sanoo.

Rataksen hallitus, joka koostuu keskustavasemmistolaisesta puolueesta, konservatiivisesta Isänmaasta ja Ekrestä, ei ole kovin suosittu mielipidemittausten valossa, mutta tutkijat muistuttavat, että se on vielä taipaleensa alussa. Tähän mennessä hallitus on ehtinyt lähinnä laskea alkoholiveroa.

Poliisiylijohtajaa koskeneen skandaalin ja kurinpalautuksen jälkeen Ekre on vähentänyt radikaaleja ulostulojaan, ja Isänmaa keskittyy suuren vaalilupauksensa, eli eläkeuudistuksen läpiviemiseen, Saarts sanoo.

”Vaikka Ekre ehdottaisi radikaaleja muutoksia, sillä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi tukea hallituksen sisällä viemään niitä läpi”, Saarts sanoo.

Lisäksi Mölderin mukaan Rataksen hallitus ei ole niin epäsuosittu, mitä julkisen keskustelun perusteella voisi luulla. Keskustapuolueen kannatus ei ole juurikaan laskenut koalition muodostamisen jälkeen.

Hallituksen äänekkäitä vastustajia voisi kuvailla sosiaaliseksi eliitiksi, johon kuuluu esimerkiksi IT- ja liike-elämän edustajien ja toimittajien kaltaista väkeä, Mölder sanoo. Esimerkiksi maaseudulla ja matalasti koulutettujen keskuudessa Ekren kannatus on suurta.

Saarts ja Mölder ennustavat hallituksen pysyvän koossa ainakin ensi vuoden loppupuolelle asti, ellei jotain yllättävää tapahdu.

Hallitusyhteistyö on Ratakselle järkiavioliitto, Saarts sanoo. Jos ensi vuonna näyttää siltä, että yhteistyö Ekren kanssa osoittautuu huonoksi diiliksi paikallisvaalien lähestyessä, voi tilanne muuttua.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Yllätystulos EM-karsinnoissa antoi avaimet Huuhkajille: Voitto Kreikasta nostaa lähes varmasti lohkoarvonnan kolmoskoriin

  4. 4

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  6. 6

   Cristiano Ronaldo ryösti joukkuetoveriltaan varman maalin

  7. 7

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  8. 8

   Neuvottelut Postin työkiistasta eivät johtaneet ratkaisuun – näin lakot ja tukitoimet uhkaavat laajeta lähiviikkoina

  9. 9

   Venetsiassa vesi nousi jälleen 1,5 metriin, tulvatuhot valtavat

  10. 10

   Gigantin sivuston tietoturva-aukko ehti olla auki kuukauden, sivustolta pääsi hakemaan henkilötietoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää