Ulkomaat

USA:n media: Trump painosti Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia

Presidentin toimia koskeva nimetön kantelu hämmentää soppaa lisää

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia syytetään Ukrainan presidentin painostamisesta heinäkuisen puhelinkeskustelun aikana. Asiasta uutisoivat useat yhdysvaltalaisviestimet nimettömiin lähdetietoihin perustuen. Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä, jotta Ukraina alkaisi tutkia demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Biden johtaa tällä hetkellä demokraattien presidenttikilpaa, ja häntä on pidetty todennäköisenä vaihtoehtona Trumpin haastajaksi. Trumpin onkin uutistoimisto AFP:n mukaan väitetty toimillaan yrittäneen vahingoittaa Bidenin kampanjaa.

Wall Street Journalin mukaan Trump kehotti heinäkuun 25. päivä käydyssä puhelinkeskustelussa presidentti Volodymyr Zelenskyiä toistuvasti tekemään yhteistyötä oman asianajajansa Rudy Giulianin kanssa tutkinnan eteen. Puhelinkeskustelun aikoihin Yhdysvallat lisäksi viivytteli 250 miljoonan dollarin sotilasavustuksen myöntämistä Ukrainalle. Lehden mukaan Trump ei kuitenkaan maininnut avustusta keskustelun aikana.

Trumpin henkilökohtainen asianajaja Giuliani on muun muassa väittänyt, että Bidenin toimiessa varapresidenttinä tämä yritti suojautua tutkinnalta, joka koski hänen poikansa ja ukrainalaisen kaasuyhtiön kytköksiä. Vuonna 2014 Hunter Biden liittyi ukrainalaisen Burisma Holdings -kaasuyhtiön hallitukseen. Yhtiötä on syytetty korruptiosta, mutta Bidenia ei ole syytetty väärinkäytöksistä.

Washington Postin mukaan Giuliani tapasi Zelenskyin avustajan Madridissa joitakin päiviä puhelinkeskustelun jälkeen.

New York Timesin tietojen mukaan Trumpin pyyntö tutkia Bidenin perhettä on osa Yhdysvaltoja kuohuttanutta, nimettömän ilmiantajan tekemää kantelua, jonka ilmiantaja teki Yhdysvaltain tiedusteluyhteisölle. Lehden kahden asiaa tuntevan lähteen mukaan kantelu koskee presidenttiä ja ainakin osin hänen toimiaan Ukrainassa. Kantelun tarkkaa sisältöä tai ilmiantajan henkilöllisyyttä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan kantelu johtui Trumpin yhteydenpidosta Ukrainan kanssa ja lupauksesta, jonka presidentin väitetään tehneen.

Trump torjui kantelun perjantaina ja sanoi tapausta naurettavaksi. Hän ei omien sanojensa mukaan tiedä kantelun tekijän henkilöllisyyttä.

Trump totesi, että hänen keskustelunsa oli ollut ”täysin sovelias”, mutta hän ei täsmentänyt, mihin keskusteluun viittasi.

”Sillä ei ole väliä, mistä keskustelin”, Trump totesi, kun häneltä kysyttiin, puhuiko hän Zelenskyin kanssa Bideneista ja lisäsi, että jonkun pitäisi tutkia Bidenia.

Kolme kongressin demokraattivetoista valiokuntaa on vaatinut kantelua sekä Trumpin ja Zelenskyin puhelinkeskustelun litterointia nähtäväkseen. Valiokuntien mukaan keskustelusta voi saada todisteita siitä, että Trump ja Giuliani olisivat yrittäneet painostaa Ukrainaa auttamaan Trumpin uudelleenvalintapyrkimyksissä.

Valiokunnat syyttävät presidenttiä Ukrainan pakottamisyrityksestä vastineeksi sotilasavustuksesta. Yhdysvallat myönsi avustuksen Ukrainalle lopulta viime viikolla.

Myös kohun keskelle joutunut Joe Biden vaati Trumpia julkaisemaan puhelinkeskustelun litteroinnin. Biden sanoi toimien olleen selkeää korruptiota.

”Tällainen selkeä korruptio vahingoittaa ja alentaa instituutioitamme tekemällä niistä henkilökohtaisen poliittisen verikoston välineitä”, Biden totesi lausunnossaan.

Biden myös vaati maan tiedustelupalvelua julkaisemaan nimettömän ilmiantajan kantelun kongressille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää