Mitä tapahtui Trudeaulle?

”Kanadan kultapojasta” on kuoriutunut tänä vuonna kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Je t’aime, papa”, huokaisi Justin Trudeau ja painoi päänsä isänsä arkulle.

28-vuotias Trudeau oli juuri pitänyt koskettavan puheen Kanadan rakastaman poliitikon Pierre Trudeaun hautajaisissa. Justin Trudeaun vuonna 2000 isälleen pitämää muistopuhetta pidetään laajalti hetkenä, jolloin hänen poliittinen kipinänsä syttyi.

Vuosia myöhemmin Trudeausta kuoriutui Kanadan pääministeri, koko maailman kultapoika ja politiikan megabrändi.

Nyt kaikki on kuitenkin toisin. Liberaalien toivonpilkahduksena pidetyn miehen kannatus on heikompi kuin Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin, ja hän pyytelee anteeksi kohua toisensa perään.

Viimeisin isku Trudeaun edistykselliselle imagolle oli tällä viikolla, kun julkisuuteen päätyi joukko kuvia, joissa nuori Trudeau esiintyy rasistisessa brownface-meikissä. Trudeaun johtaman liberaalipuolueen pelätäänkin häviävän lokakuun 21. päivänä Kanadassa järjestettävät vaalit.

Mitä oikein tapahtui?


Justin Trudeau syntyi vuonna 1971 keskelle politiikkaa.

Hänen isänsä Pierre Trudeau oli Kanadan pitkäaikainen ja edistysmielinen pääministeri, jonka valtakautta on kuvattu jopa ”trudeaumaniaksi”.

Isä-Trudeaun entinen rakastaja, laulaja-muusikko Barbara Streisand on kuvaillut miestä useiden lehtien mukaan ”Marlon Brandon ja Napoleonin sekoitukseksi”.

Justin Trudeau ei kuitenkaan seurannut isänsä jalanjäljissä heti vaan vietti nuoruusvuotensa ensin lumilautailuohjaajana ja myöhemmin yksityiskoulun opettajana.

Vuonna 2008 hän pyrki ja pääsi liberaalien riveistä parlamenttiin sitkeällä jalkatyöllä, mutta saavutus ei vielä riittänyt näyttävään läpimurtoon. Trudeauta pidettiin höyhensarjalaisena, jolla ei karisman lisäksi ole juuri painoarvoa.

Kaiken muutti nyrkkeilyottelu.


Maaliskuussa 2012 kansanedustaja Trudeau kohtasi kehässä konservatiivisenaattori Patrick Brazeaun.

Tatuoidun ja karskin, alkuperäisväestöön kuuluvan Brazeaun valikoituminen vastustajaksi hyväntekeväisyysottelussa ei ollut sattumaa, Trudeau on myöntänyt myöhemmin Rolling Stonen haastattelussa.

Trudeau näytti ottelussa altavastaajalta, joka murskasi lopulta vastustajansa näyttävästi.

”Näin sen oikeanlaisena narratiivina, oikeanlaisena tarinana kerrottavaksi”, Trudeau on kuvaillut Rolling Stonelle.

Kuvat paidattomasta Trudeausta levisivät kansainvälisessä mediassa kulovalkean tavoin. Vuonna 2013 hänestä tuli liberaalipuolueen puheenjohtaja ja ”Kanadan oma Barack Obama”.


Kun vuoden 2015 parlamenttivaalit sitten koittivat, aika oli kypsä Trudeaun tyrmäysiskulle. Liberaalipuolueen ylivoimainen vaalivoitto päätti konservatiivien kymmenen vuoden valtakauden ja teki Trudeausta Kanadan 23. pääministerin.

Pääministerin kuherrusvuodet median ja kansan kanssa alkoivat.

Trudeau poseerasi fanien ympäröivänä lukuisissa spontaaneissa yhteiskuvissa, halaili pandoja, juoksulenkkeili paidatta ympäri Torontoa ja esiintyi vaimonsa Sophie Grégoiren kanssa Vogue-lehdessä romantiikkaa tihkuvissa muotikuvissa.

Muotilehti ylisti niin pääministerin rakkaustarinaa, kenkävalintoja kuin ”poliittiseksi kullaksi” kuvailtua katsettakin.

”Kun hän katsoo silmiin, hän tekee saman, minkä Bill Clinton tunnetusti osasi: saa vastapuolensa tuntemaan itsensä maailman ainoaksi ihmiseksi ja ainutlaatuiseksi keskustelukumppaniksi”, Voguen toimittaja kirjoitti.


Trudeauta pidetään ensimmäisenä poliitikkona, joka on osannut toden teolla hyödyntää sosiaalista mediaa ja sen visuaalisuutta.

Hän päivittää aktiivisesti Twitter- ja Instagram-tilejään, ja hovikuvaaja seuraa pääministeriä lähes kaikkialle.

Nuoria puhuttelevat myös teemat, joita Trudeau on nostanut esille: hänen vaalikampanjansa keskittyi esimerkiksi ilmaston suojeluun ja tasa-arvokysymyksiin.

Trudeauta on myös pidetty inhimillisenä vastavoimana Donald Trumpin nousulle, ja Trudeau on ottanut siitä kaiken irti. Kun Trump esimerkiksi kampanjoi muslimimaiden kansalaisia koskevan maahantulokiellon puolesta vuonna 2017, Trudeau toivotti pakolaiset tervetulleiksi Kanadaan.


Trudeaun huolettoman ja ihmisläheisen julkisuuskuvan takana on suuri määrä taktikointia.

Liberaalipuolueelle aikoinaan työskennellyt politiikan asiantuntija Ian Capstick arvioi The Guardian -lehdelle, että Trudeau ja hänen neuvonantajansa ovat laskelmoineet tarkkaan Trudeaun jokaisen julkisen esiintymisen 30 viime vuoden aikana.

”Joka ikinen asia, jonka Trudeau on tehnyt julkisesti, on ollut perusteellisesti harkittu.”

Esimerkiksi käy vaikkapa se kerta, kun Trudeau tapasi vuonna 2017 Trumpin, joka on tunnettu ylipitkistä ja vastapuolta nolaavista kättelyistään. Verkkojulkaisu Politicon mukaan Trudeau oli harjoitellut kädenpuristusta avustajiensa kanssa lennolla Washingtoniin.

Kun hetki koitti, pääministeri kätteli presidenttiä napakasti ja arvokkaasti. Suoritusta ylistettiin, ja siitä kuvatut videot levisivät jälleen laajalle.


Nyt jokin on muuttunut. Trudeaun kannatusluvut sukeltavat, ja häntä moititaan katteettomista vaalilupauksista.Trudeaun kauden pahin takaisku koitti elokuussa, kun kanadalainen valvontaelin linjasi, että pääministeri oli rikkonut eturistiriitalakia.

Kanadan yleisradio CBC kertoi, että päätöksen mukaan Trudeau oli yrittänyt vaikuttaa entiseen valtakunnansyyttäjään ja oikeusministeriin Jody Wilson-Raybouldiin syksyllä 2018 suureen rakennusyhtiöön liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä.

Wilson-Raybouldin mukaan häntä vaadittiin junailemaan tapaus niin, että rakennusyhtiö olisi välttynyt oikeudenkäynniltä ja sopinut tapauksen oikeuden ulkopuolella.

Trudeaun on väitetty myös syrjineen Wilson-Raybouldia, joka siirrettiin tammikuussa yllättäen vähäpätöisempään tehtävään. Hän oli Kanadan ensimmäinen alkuperäisväestöön kuuluva valtakunnansyyttäjä.


Lisäksi Trudeau on joutunut arvostelun kohteeksi muun muassa ilmastotoimistaan – tai pikemminkin niiden puutteesta.

BBC:n mukaan Kanada on jäämässä pahasti jälkeen Pariisin ilmastosopimuksen asettamista tavoitteista.

Kanada myös osti viime vuonna Trans Mountain -öljyputken 4,5 miljardilla dollarilla eli 3,1 miljardilla eurolla varmistaakseen, että sen laajentaminen voi jatkua. Trudeau on perustellut hanketta työpaikkojen lisäämisellä ja talouskasvulla.

”Jos joku olisi vuonna 2015 sanonut, että Justin Trudeau ei ainoastaan hyväksy öljyputkea vaan myös sijoittaa siihen, sanojan olisi epäilty olevan pilvessä”, kommentoi Nanos-mielipidemittausyhtiön johtaja Nik Nanos uutistoimisto Reutersille.


Nyt Kanadassa jännitetään, miten liberaalien käy lokakuun vaaleissa. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan konservatiivit ovat hienoisessa johdossa.

Vuoden 2015 vaaleissa Trudeaulla oli aseinaan uutuudenviehätys, jopa pyhimysmäinen henkilöbrändi ja kanadalaisten keskuudessa kuplinut vastareaktio konservatiivipolitiikalle.

Vaikka Trudeau on onnistunut pitämään useita vaalilupauksiaan, kuten kannabiksen laillistamisen ja Pohjois-Amerikan maita koskevan kauppasopimuksen uudelleen neuvottelemisen, viimeaikaiset uutiset voivat olla pääministerin imagolle liikaa.

Tämän viikon brownface-kohun jälkeen hänen jatkostaan ovat huolissaan erityisen monet. Trudeau on pyytänyt vanhoja kuvia anteeksi useaan otteeseen, mutta pahoitteluja häneltä on kuultu ennenkin.

Viime vuonna BBC jopa teki jutun, jonka otsikko kysyi: ”Pyyteleekö Justin Trudeau liikaa anteeksi?”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää