Ulkomaat

Pariisin mielenosoitukset äityivät väkivaltaisiksi, yli 150 otettu kiinni

Pariisissa osoitettiin lauantaina mieltä ilmastonmuutosta ja eläkeuudistusta vastaan. Paikalle saapui myös suuri joukko keltaliivejä ensimmäistä kertaa hiljaisen kesän jälkeen.

Ranskan poliisi on ottanut kiinni yli 150 Pariisin mielenosoituksiin lauantaina osallistunutta ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Suuriin mielenosoituksiin otti osaa sekä ilmastonmuutoksen että eläkeuudistuksen vastustajia. Myöhemmin mielenosoittajien joukkoon liittyi myös myös keltaliivejä sekä heidän vanavedessään anarkistisen ”mustan blokin” jäseniä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan rauhallisesti sujunut ilmastomarssi muuttui väkivaltaiseksi, kun noin tuhat ”mustan blokin” jäsentä liittyi joukkoon.

Poliisi kertoi pidättäneensä lauantai-iltaan mennessä yhteensä 163 mielenosoittajaa. AFP:n mukaan poliisi käytti kiinniottojen yhteydessä kyynelkaasua ja pamppuja. Osa mielenosoittajista oli varustautunut esimerkiksi vasaroin ja polttoainekanisterein.

Ilmastomarssin järjestäjät kehottivat marssiin osallistuneita lähtemään kotiin välttääkseen yhteenotot.

AFP:n mukaan yhteenotoissa vaurioitui kaksi pankkirakennusta, ajoneuvoja sekä rakennusten ikkunoita. Lisäksi osa mielenosoittajista rakensi aidoista tiesulkuja ja sytytti ne myöhemmin tuleen.


Tiedot lauantain mielenosoittajien määrästä vaihtelevat. Riippumattoman Occurence-konsulttiyhtiön mukaan mielenosoituksiin osallistui noin 15 200 ihmistä ja poliisin mukaan 16 000. Ilmastomarssin järjestäjien mukaan osallistujia oli peräti 50 000.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan poliisi varautui levottomuuksiin 7 500 poliisin voimin. Virkavaltaa oli kaduilla saman verran kuin viime vuonna keltaliivien protestien ollessa kuumimmillaan.

Presidentti Emmanuel Macronin uudistuksia vastustavien keltaliivien mielenosoitukset yltyivät viime talvena väkivaltaisiksi, mutta kevään ja kesän mittaan protestit hiipuivat.

Macron kehotti perjantaina mielenosoittajia rauhallisuuteen, uutistoimisto Reuters kertoo. Hänen mukaansa ”itsensä ilmaiseminen on hyvästä”, mutta sen ei tulisi haitata ilmastomarssia.


Lue myös: Lakkoilen, koska meillä ei ole toista planeettaa” – New Yorkissa suurmielenosoitus ilmaston puolesta

Viranomaiset kielsivät mielenosoitukset kuuluisalla Champs-Élysées’n kadulla ja muualla Pariisin ydinkeskustassa. Talvella väkivaltaisiksi kärjistyneissä mielenosoituksissa keltaliivit ja mustan blokin jäsenet hajottivat keskustassa liiketiloja ja sytyttivät luksuskauppoja palamaan.

Mustan blokin juuret ovat Saksassa, jossa se syntyi 1980-luvulla talonvaltausliikkeessä ja ydinvoiman vastaisissa protesteissa. Musta blokki tuli tunnetuksi 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa globalisaatiokriittisten mielenosoitusten yhteydessä, joissa se hajotti suuryritysten omaisuutta.

Ryhmät ovat irrallisia, ja korkeintaan löyhästi järjestäytyneitä. Niitä yhdistää jonkinlainen vasemmistoanarkismi, eikä välttämättä aina sekään.Lauantaina Pariisissa marssivat myös presidentti Macronin suunnitteleman eläkeuudistuksen vastustajat.

Uudistus on aiheuttanut protesteja aiemminkin. Esimerkiksi viime viikon perjantaina metrotyöntekijät menivät lakkoon, joka oli Pariisin suurin yli kymmeneen vuoteen.

Uudistuksella Macron yrittää yhtenäistää eri alojen 42 eri eläkejärjestelmää. Osa työntekijäliitoista on suuttunut ehdotuksesta, joka todennäköisesti nostaisi ranskalaisten eläkeikää.

Tällä hetkellä suurin osa ranskalaisista eläköityy 62-vuotiaana, Reuters kertoo.

Macron neuvottelee parhaillaan liittojen kanssa. Hallituksen tavoitteena on saada luonnos uudistuksesta valmiiksi muutamassa kuukaudessa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää