Ulkomaat

Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

Trumpia syytetään Ukrainan presidentin painostamisesta oman vaalikampanjansa edistämiseksi. Viimeisimpien tietojen mukaan Trump antoi määräyksen sotilasavun keskeyttämisestä Ukrainalle ennen soittoaan maan presidentille Volodymyr Zelenskyille. HS kokosi vastaukset tapauksen herättämiin kysymyksiin.

Presidentti Donald Trump on joutunut keskelle poliittista skandaalia, johon yhdistyvät niin tulevat presidentinvaalit kuin Yhdysvaltojen ulkopolitiikkakin.

Suurennuslasin alla on Trumpin ja hänen henkilökohtaisen asianajajansa Rudolph ”Rudy” Giulianin suhde Ukrainan kanssa.

Keskiviikkona edustajainhuoneen demokraattien puheenjohtaja ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kertoi aikovansa laittaa alulle virkarikossyytemenettelyn Trumpia vastaan.

Mistä tapauksessa on kyse? HS kokosi vastaukset olennaisiin kysymyksiin.

Mistä Trumpia syytetään?

Trumpia syytetään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin painostamisesta heinäkuisen puhelinkeskustelun aikana.

Trumpin väitetään vedonneen Ukrainan presidenttiin, jotta Ukraina alkaisi tutkia demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Asiasta kertovat Wall Street Journal, The New York Times ja Washington Post nimettömiin lähteisiinsä vedoten.

Mitä puhelun aikana tapahtui?

Trumpin kerrotaan puhuneen Ukrainan tuoreen presidentin kanssa puhelimessa 25. heinäkuuta.

Lehtitietojen mukaan Trump pyysi toistuvasti Zelenskyiä auttamaan Hunter Bidenin toimien tutkimisessa. Wall Street Journalin mukaan Trump oli maininnut asian ”noin kahdeksan kertaa”.

Tiistaisten tietojen mukaan Trump antoi määräyksen sotilasavun keskeyttämisestä Ukrainalle jo ennen soittoaan Zelenskyille. Asiasta kertoivat useat yhdysvaltalaismediat. The Washington Postin lähteenä on ollut kolme johtavaa virkamiestä Trumpin hallinnon sisältä.

Tiistai-iltana Suomen aikaa Trump lupasi pikaviestipalvelu Twitterissä julkaisevansa kirjoitetun version puhelusta hänen ja Zelenskyin välillä ”kokonaisena ja muokkaamattomana”.


Miten ”Valkoisen talon ilmiantaja” liittyy tapaukseen?

Runsaat kaksi viikkoa puhelun jälkeen Yhdysvaltojen hallinto sai ilmiannon nimettömältä tiedusteluviranomaiselta.

Amerikkalaislehtien mukaan ilmiantaja kertoi, että Trump on antanut toisen valtion johtajalle jonkinlaisen lupauksen tai sitoumuksen. Sitoumuksen epäillään liittyvän Ukrainan presidentin kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun.

Yhdysvalloissa arvuutellaan nyt, lupasiko Trump kenties Ukrainalle jotakin vastineeksi siitä, että Ukrainan hallinto tutkisi Bideneita.

Miksi syytös on painava?

Demokraatit syyttävät Trumpia ja Giuliania Ukrainan painostamisesta sotilasavustusta vastaan.

Jos tiedot puhelusta pitävät paikkaansa, ne maalaavat huolestuttavan kuvan Trumpista käyttämässä asemaansa hyväksi hyödyttääkseen omaa vaalikampanjaansa.

Kohu myös muistuttaa Trumpia ikävästi vuoden 2016 presidentinvaaleista, joiden yhteydessä Trumpin on syytetty ottaneen vastaan apua Venäjältä.

Keskustelu Trumpin hallinnon Ukraina-suhteesta on kuplinut jo viikkoja, mutta nyt julki tullut puhelu nosti asian maan politiikan keskiöön.

Yhdysvallat on aiemmin tuominnut jyrkästi Venäjän sotatoimet Ukrainassa, mutta Trump on presidenttikaudellaan suhtautunut asiaan löysemmin.

The New York Timesin mukaan Trump on suljettujen ovien takana vältellyt neuvonantajiensa kehotuksia tukea Zelenskyin hallintoa.

Kun toukokuussa amerikkalaisviranomaiset olivat palanneet kotiin Zelenskyin virkaanastujaisista ja kehottaneet Trumpia tapaamaan uuden presidentin, Trump oli kieltäytynyt.

”He ovat kauheita ihmisiä”, hän oli lehden mukaan kommentoinut ukrainalaispoliitikkoja. ”He ovat kaikki korruptoituneita, ja he yrittivät syöstä minut vallasta.”


Miksi Trump haluaa tietoja juuri Bideneista?

Joe Biden johtaa tällä hetkellä täpärästi demokraattien presidenttikilpaa, ja häntä on pidetty todennäköisenä vaihtoehtona Trumpin haastajaksi. Trumpin onkin väitetty yrittäneen vahingoittaa toimillaan Bidenin kampanjaa.

Presidentin vaalikampanja on keskittynyt kuukausien ajan Bidenien mustamaalaamiseen. Tarkoituksena on ollut vihjailla, että Bidenin perheenjäsenet ovat hyötyneet hänen valta-asemastaan.

Vuonna 2014 Bidenin poika Hunter liittyi ukrainalaisen Burisma Holdings -kaasuyhtiön hallitukseen. Yhtiötä on syytetty korruptiosta, mutta Joe Bidenia ei ole syytetty väärinkäytöksistä.

Trumpin tiimi kuitenkin väittää, että Biden olisi painostanut poikansa takia Ukrainaa erottamaan pääsyyttäjä Viktor Šokinin, joka oli aloittanut Burisma Holdingsia koskevan tutkinnan.

Washington Postin mukaan varapresidentti Biden kertoi maaliskuussa 2016 Ukrainassa, että Yhdysvallat jarruttaa maalle myönnettäviä tukia, ellei Šokinia eroteta.

Bidenin ilmoitus liittyi kuitenkin laajempaan kampanjaan korruptoituneena pidetyn Šokinin erottamiseksi. Mukana oli muitakin länsimaita, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki.


Mikä on Rudy Giulianin rooli?

Trumpin omintakeinen asianajaja ja New Yorkin entinen pormestari Giuliani on hyökännyt Bidenia vastaan julkisuudessa paljon Trumpia hanakammin.

The New York Timesin mukaan hän on tavannut Zelenskyin lähipiiriä kesällä ja kehottanut heitä tutkimaan Bideneita.

Giuliani herätti erityisen paljon huomiota torstaina huudoksi yltyneellä televisiohaastattelullaan. Hän väitteli CNN:n toimittajan Chris Cuomon kanssa Ukraina-kohusta.

Kun Cuomo ensin kysyi, oliko Giuliani pyytänyt Ukrainaa tutkimaan Bidenia, asianajaja kiisti väitteen.

Vain hetkeä myöhemmin Cuomo kysyi hieman uudelleen muotoiltuna, oliko Giuliani pyytänyt Ukrainaa ottamaan selvää Bidenin taustoista.

”Totta kai pyysin”, Giuliani vastasi.


Miten Trump ja Biden ovat vastanneet kohuun?

Trump on kuitannut syytökset Ukrainan painostuksesta täysin perättöminä.

”Käytännössä aina, kun puhun puhelimessa ulkomaisen johtajan kanssa, ymmärrän, että puhelua kuuntelee moni niin Yhdysvaltojen virastojen kuin toisen maan edustaja”, hän twiittasi torstaina.

”Onko kukaan siis niin tyhmä, että uskoo, että sanoisin ulkomaiselle johtajalle jotain sopimatonta tällaisen ’erittäin ruuhkaisen puhelun’ aikana”, presidentti kysyi.

Perjantaina tiedotustilaisuudessa Trump kuvaili Zelenskyin kanssa käymäänsä keskustelua ”täysin soveliaaksi” ja ”erittäin kauniiksi”, uutistoimisto AFP kertoo.

Joe Biden puolestaan julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa hän vaatii Yhdysvaltoja julkaisemaan tiedot Trumpin ja Zelenskyin puhelun kulusta.

”Jos lehtitiedot pitävät paikkaansa, Trumpin halu väärinkäyttää valtaansa ja halventaa maatamme todella on pohjatonta”, hän totesi.

Biden myös vakuutti, että häneen ja hänen poikaansa kohdistuvat syytökset ovat perättömiä.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kolme eri edustajainhuoneen komiteaa on vaatinut Valkoista taloa julkaisemaan tiedot Trumpin ja Zelenskyin puhelun kulusta.

Olennaista demokraateille on selvittää, lupasiko Trump Ukrainalle jotain vastineeksi Bidenien tutkimisesta – joko suoraan tai vihjaillen. Toisin sanoen he haluavat tietää, käyttikö Trump maan ulkopoliittista asemaa henkilökohtaisen edun tavoitteluun.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean demokraattijohtaja Adam Schiff sanoi sunnuntaina CNN:lle, että jos tiedot Trumpin ja Zelenskyin puhelun sisällöstä pitävät paikkaansa, presidentin viraltapano saattaa olla ”ainoa ratkaisu”.

Viraltapanon yrittäminen olisi kuitenkin raskas prosessi, jonka aloittamisesta demokraatit ovat tähän asti olleet keskenään erimielisiä.

Kongressi puolestaan vaatii nähtäväksi nimettömän lähteen tekemää ilmiantoa. Valkoinen talo ilmoittikin tiistaina julkaisevansa puhelutietojen lisäksi myös muistiinpanot ilmiannosta. Puhelutiedot julkaistaan kongressille keskiviikkona, ilmianto loppuviikosta.

Trump ja Zelenskyi aikovat tavata ensi viikolla New Yorkissa järjestettävän YK:n yleiskokouksen yhteydessä, The New York Timesin lähteet kertovat.

Vielä ei tiedetä, kutsuuko Trump Ukrainan johdon myös Valkoiseen taloon. Zelenskyi on pitänyt tapaamista Valkoisessa talossa erittäin tärkeänä maiden väliselle suhteelle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   Sveitsiläinen lentoyhtiö keskeytti uuden Airbus-koneensa käytön, kun sen moottorit hajosivat kolmesti Ranskan yllä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää